«Бюджет баскетбольного клубу Суперліги має бути від 15 млн гривень і вище»: всі деталі нового сезону в чемпіонаті України

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
90
1 голос
«Бюджет баскетбольного клубу Суперліги має бути від 15 млн гривень і вище»: всі деталі нового сезону в чемпіонаті України
Том Мурат і Володимир Драбіковський, фото: ФБУ
Сайт Sport-express.ua дізнався всі основні новини щодо української Суперліги з баскетболу сезону 2024/25: кількість учасників, основні дати, гроші та новий офіційний м’яч.

3 жовтня розпочинається новий сезон 2024/25 чоловічої баскетбольної Суперліги Favbet. У чемпіонаті братимуть участь 8 команд (Дніпро, Київ-Баскет, Прикарпаття-Говерла, Черкаські Мавпи, Старий Луцьк-Університет, Запоріжжя, Рівне та Кривбас). На першому етапі клуби відіграють чотири кола. Далі – плей-оф. Поки що мова йде про серії до двох перемог, однак можуть бути і зміни. 

Напередодні старту чемпіонату у Києві в UnitCity відбулася прес-конференція. На цьому заході побував спецкор сайту Sport-express.ua, де поспілкувався зі головними спікерами і почув від них багато цікавого. 

«У Запоріжжі орендувати зал на день – 49 тисяч. У Палаці Спорту Києва – в чотири рази більше, тому ми там уже два роки не граємо»

Генеральний секретар Федерації баскетболу України Володимир Драбіковський розказав про необхідний мінімальний бюджет, який потрібен сьогодні для утримання клубу Суперліги. 

«Зараз, щоб утримувати клуб Суперліги, треба, по-перше, мати спонсора, по-друге, підтримку від місцевого бюджету. На тому рівні, на якому ми знаходимося, думаю, бюджет клубу має бути від 15 мільйонів гривень і вище. Якщо у клубу бюджет вищий, то у нього потужніший склад».

Про фінансову підтримку клубів з боку ФБУ. 

«Якщо у Федерації знаходяться кошти, то ми допомагаємо клубам у проведенні ігор. Це може бути оренда залів. Наприклад, у Запоріжжі Палац Спорту «Юність» – це не зал БК Запоріжжя, його треба орендувати, а у клубу на це грошей нема. Оренда на день цієї зали коштує 49 тисяч гривень. У Києві ігрові арени Венето і GymMaxxArena обходяться на день трохи більше 60 тисяч гривень. У київському Палаці Спорту ми вже два роки, як не граємо, тому що там денна оренда 200 з чимось тисяч гривень». 

Логотип Суперліги, колаж: ФБУ

Про відтік з Суперліги українських баскетболістів.

«Зараз відтік гравців з Суперліги зупинився, тому що нема можливості [чоловікам призовного віку] виїхати за кордон. Більше того, деякі молоді гравці повертаються в Україну. Виїхали вони туди [за кордон] зовсім юними хлопчаками, покрутилися там, побачили, що вони нікому не потрібні. Там, якщо ти не якась потенційна зірка, то тобою ніхто займатися не буде, у них своїх баскетболістів вистачає. Як приклад, на батьківщину з Литви повернувся гравець юніорської збірної України Єгор Сушкін. Сам він із Мелітополя. Клуб Суперліги Київ-Баскет підписав з ним угоду». 

«На рік на одну баскетбольну команду потрібно 12-15 м’ячів»

Favbet на сезон 2024/25 залишається важливим партнером чемпіонату України. Директор зі спортивного маркетингу компанії Денис Якимов розказав про допомогу ФБУ. 

«Ми допомагаємо ФБУ грошима, а вони вже далі розподіляють ці кошти – це і збірна, і внутрішні змагання. Яка це сума – я вам не можу сказати, це наша комерційна складова, яку ми не відкриваємо. Зараз, відбулася пролонгація нашої угоди з ФБУ ще на рік. Якщо нічого не мінятиметься, то ми налаштовані і готові на тривалу співпрацю з ФБУ». 

У новому сезоні у чоловічий Суперлізі баскетболісти гратимуть м’ячами Spalding Legacy-1000. Представник, компанії Spalding Том Мурат, який вже двадцять років, як живе в Україні – у Харкові, розповів про кількість м’ячів, яка необхідна для команд на сезон, та про їх вартість. 

«Spalding є абсолютним лідером ринку м’ячів, що стосується якості та інновацій. Ці м’ячі повертаються в Україну після 9-річної перерви. Востаннє цими м’ячами грали у сезоні 2014/15 років. Компанія Favbet оплачує м’ячі для команд Суперліги, а для решти змагань – ми. Вартість одного м’яча для чоловічої Суперліги – 110 євро (5025 гривень), жіночої – 105 євро. На рік на одну команду потрібно 12-15 м’ячів».