«Якби ти грав зараз, то отримував би 400 тисяч доларів»: як зірковий українець відмовив Реалу з Роналду

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
1402
5 голосів
«Якби ти грав зараз, то отримував би 400 тисяч доларів»: як зірковий українець відмовив Реалу з Роналду
Святослав Михайлюк у Бостоні, фото: AP Photos
Батько новоспеченого чемпіона НБА у складі Бостон Селтікс Святослава Михайлюка – Юрій – розповів, як його син міг опинитися у баскетбольному Реалі.

Батько Святослава Михайлюка  – Юрій – в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua розповів, як його син міг опинитися в Іспанії.

У 2014 році Михайлюк закінчив гімназію та потрапив в американську університетську команду Канзас Джейхоукс, однак тоді він був близьким до Реалу.

«Десь у лютому-березні 2014-го до нас у Черкаси почали приїздити представники різних спортивних агенцій. Серед них і представник «BeoBasket», який приїхав і сказав: «Є пропозиція від Реала. Ми, як агенція, можемо допомогти вам підписати контракт. Поїдьмо туди, поспілкуємось».

Тоді Михайлюку вдалося зустрітися навіть із легендою футбольного Реалу – Кріштіану Роналду.

«Зустрічались з керівниками, тренером Ренато Паскуале. Нам показали тренування, бази футбольного та баскетбольного Реала. Коли приїхали у футбольний клуб був такий момент, що з відновлювальних процедур виходив Роналду».

Однак українець був непохитним у своїх намірах.

«Свята познайомили з ним, вони сфотографувались. Тоді робили усе, аби він залишився, але Святослав усе одно сказав, що хоче грати в американському університеті».

Насправді тоді Михайлюк вже мав багато пропозицій зі США.

«Було багато пропозицій приїхати на перегляд. Але не у сенсі, що нас будуть переглядати, а що ми подивимось на умови. Це і Вірджинія Кавальєрс, і Університет Канзасу, Айова, Орегон і навіть Гарвард. Хоча в останнього не надто славна баскетбольна історія».

Юрій поділився, як його син обрав Канзас.

«Ми поїхали в турне по кількох університетах. Коли після Канзасу приїхали у Вірджинію, їхній тренер спитав: «Ви уже десь були?» Й коли почув, що у Канзасі, то сказав: «Не знаю, чим вас тепер здивувати». Проте через кілька місяців Святослав полетів на навчання саме у Канзас».

Черкаським Мавпам заробити з цього переходу не вдалося.

«Якщо говорити про buy out, то університети нічого не можуть платити, бо це навчальні заклади. Ба більше, тоді було навіть багато судових процесів проти університетських тренерів, які допомагали майбутнім студентам або членам їхніх родин».

У ті часи, за словами Юрія, не була так сильно розвинута фінансова складова у студентському баскетболі.

«Це зараз студентам платять гроші за гру в баскетбол, але тоді – 700 доларів стипендії та не дай, Боже, десь помітять сторонню фінансову допомогу. Можна було отримати бан на кілька років».

Він розповів, що міг би мати Михайлюк в університеті зараз.

«Якось нещодавно Свят їздив у гості до свого університету, то тренер казав: «Якби ти грав зараз, то отримував би десь 400 тисяч доларів на рік заробітної плати».

Юрій детально описав, які умови були в університеті.

«Канзас, як і багато інших навчальних закладів, забезпечує своїх студентів. У них прекрасний гуртожиток з власним спортзалом. Хлопці жили в окремих кімнатах. Туалет і душ – на дві кімнати. Так, кухня розрахована на чотири особи, але вони там не готували, а лише піцу розкидали:)».

Матеріальне забезпечення, за спогадами героя інтерв’ю, також було на рівні.

«Одяг, взуття – видають, бери скільки потрібно. Була також і їдальня для гравців, тому грошей треба було небагато. Хіба що на якісь розваги. Основна складність полягала у тому, що тобі 17 років і ти поїхав на іншу частину світу», – сказав Юрій.

  • Нагадаємо, що цього літа Бостон Селтікс взяли гору над командою Даллас Маверікс (106:88);
  • Дана перемога завершила фінальну серію НБА з рахунком 4:1 на користь бостонців та принесла їм чемпіонський титул.