Олімпіада 2024

Прикрі поразки Ковтуна і Костюк, успіх Куліша і сестер Кіченок: найцікавіше на Олімпіаді за 31 липня

Артем Войцеховський
Переглядів 352
3 голоси
Ілля Ковтун. Фото: НОК
У черговий змагальний день Україна була максимально близько до медалей у веслуванні і гімнастиці, але вкотре залишилася ні з чим. При цьому Сергій Куліш і сестри Кіченок зуміли підняти настрій нашим вболівальникам.

У середу, 31 липня, у Парижі були розіграні 18 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у академічному веслуванні, стрибках у воду і спортивній гімнастиці. 

Ковтун зупинився за крок від медалі, веслувальниці втратили нагороду на останніх метрах

Ксенія Байло і Софія Лискун посіли сьоме місце у фіналі синхронних стрибків з 10-метрової вишки, хоча після другої з п’яти спроб йшли третіми. 19-річна Байло залишає Париж, а на 22-річну Лискун ще чекає виступ в індивідуальних змаганнях.

Зазначимо, що це був перший за 12 років фінал у синхронних стрибках у воду для представниць України і наш найкращий результат в історії. У Лондоні-2012 Юлія Прокопчук і Вікторія Потєхіна фінішували восьмими.  

Веслувальниці Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Дарина Верхогляд і Анастасія Коженкова у фінальному заїзді парних четвірок претендували, як мінімум, на «бронзу», але на останніх 100 метрах дистанції пропустили вперед два екіпажі. Як підсумок, п'яте місце.

Наші веслувальниці. Фото: НОК

У спортивній гімнастиці українці були ще ближче до медалі, ніж у веслуванні. Олег Верняєв і Ілля Ковтун з самого початку перебували серед претендентів на подіум, однак олімпійського чемпіона Ріо-2016 підвели вправи на кільцях і поперечині, а 20-річному Іллі не вистачило якихось двох десятих, щоб забрати «бронзу».

У підсумку Ковтун показав в особистому багатоборстві четвертий результат, а Верняєв фінішував восьмим. Зазначимо, що обидва наші гімнасти зможуть поборотися за медалі в особистих фіналах.

Вікторія Ус, яка вчора подолала кваліфікацію у веслувальному слалому на каное-одиночці, сьогодні вдало виступила у півфіналі. Українка показала восьмий час і кваліфікувалася у свій другий поспіль олімпійський фінал, де посіла 11 місце.

Читайте також: Перемоги Костюк і Хижняка, прикрі поразки Світоліної і футболістів: найцікавіше на Олімпіаді за 30 липня

Куліш зробив серйозну заявку на медаль

Наш досвідчений стрілець Сергій Куліш після провалу в кваліфікації стрільби з гвинтівки з 10-метрової відстані (в цій дисципліні він вигравав «срібло» на Іграх-2016) реабілітувався у стрільбі з трьох положень з 50 метрів.

У стрільбі з коліна і лежачи 31-річний українець вибив 199 з 200 балів, а стоячи набрав 194 очки. Це дозволило йому фінішувати у заліковій вісімці на третьому місці. Фінал у цій дисципліні відбудеться завтра зранку.

Сергій Куліш. Фото: Google

Ігор Хмара та Стас Ковальов у своєму півфіналі академічного веслування парних двійок легкої води фінішували на п'ятому місці, що не дозволило їм кваліфікуватися до медального фіналу. Попереду на наших хлопців чекає втішна гонка.

Пловець Олександр Желтяков припинив свої виступи на дебютній Олімпіаді, показавши 20-й час у кваліфікації 200-метрівки на спині. До півфіналу відібралися 16 найкращих спортсменів. Нагадаємо, що раніше українець провалився у відборі 100-метровки на спині (24-й час). 

Не порадував і боксер Айдер Абдураімов. Дебютант Олімпіади в 1/8 фіналу вагової категорії до 57 кг одноголосим рішенням суддів програв кубинському болгарину Хав’єру Ібанесу Діасу.

Костюк чохлить ракетку, сестри Кіченок крокують далі

Українська середа на Олімпійських Іграх завершувалася кортах «Ролан Гаррос». Сестри Кіченок здобули вольову перемогу над американським тандемом Коллінс/Кравчик (3:6, 6:4, 10:7) і кваліфікувалися до чвертьфіналу. 

Наступними суперницями Людмили та Надії будуть іспанські тенісистки Крістіна Букса і Сара Соррібес-Тормо. Нагадаємо, що у Токіо сестри Кіченок також грали у чвертьфіналі, але поступилися російському тандему. У Ріо-2016 вони вибули вже у першому раунді.

Марті Костюк, на жаль, не вдалося пробитися до півфіналу одиночного розряду. Перша ракетка України грала неймовірно і декілька разів повертали на трибуни глядачів, які думали, що гра вже завершилася, але все одно програла хорватці Векіч. Все вирішилося на тай-брейку, який Марта почала з чотирьох поспіль виграних очок –  4:6, 6:2, 6:7 (8:10). 

Марта Костюк. Фото: НОК

Сена очистилася, а молдованин пересвяткував

Сьогодні нарешті відбулися змагання з тріатлону. На дистанцію вийшли і чоловіки, і жінки. Нагадаємо, що організатори декілька разів відкладали початок стартів через забруднення річки Сени.

Американець Сет Рейдер, який фінішував 29-м у загальному заліку, поділився лайфхаком, як готуватися до виступив у водоймі, в якій через якість води офіційно заборонено купатися трохи більше ста років.

«Я знав, що у Сені можна підхопити кишкову паличку, – сказав Рейдер інтерв’ю The Sun . – Щоб підвищити поріг стійкості, я перестав мити руки у повсякденному житті». 

Тим часом молдавський дзюдоїст отримав травму, святкуючи здобуття бронзової нагороди. Після перемоги над італійським спортсменом Аділь Османов впав на коліна і від радощів так сильно махнув рукою, що ушкодив м’яз передпліччя. Після цього молдованин склався удвоє, скорчившись від болю. 

Медальний залік

У командному заліку змінився лідер. Японію, яка цілих два дні перебувала на вершині, обійшла команда Китаю, в активі якої дев’ять золотих, сім срібних і три бронзові нагороди. Загалом на подіум вже підіймалися представники 47 країн. Україна ділить 41 позицію ще з шістьма збірними. 

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн