Інші

Колишнього українця дискваліфікували з чемпіонату Іспанії через шахрайство: подробиці ганебної історії

Дмитро Вєнков
Переглядів 92
2 голоси
Кірілл Шевченко. Фото: Інстаграм
22-річного шахіста з Києва Кірілла Шевченка дискваліфікували з командного чемпіонату Іспанії-2024. Спортсмена звинуватили у використанні телефона.

Шахіста Кірілла Шевченка дискваліфікували з командного чемпіонату Іспанії-2024, що проходить у Мелільї, після нічиєї із Басемом Аміном та перемогою над Франсіско Вальєхо.

Проте під час другого поєдинку виник скандал, адже Вальєхо заявив, що Шевченко занадто часто був відсутній за дошкою. Обвинувачуваний відповів, що почував себе нездоровим і був змушений відвідати вбиральню.

Члени організаційного комітету провели розслідування та з'ясували, що Шевченко відвідував одну й ту саму кабінку, де пізніше знайшли телефон із запискою: «Не чіпай! Цей телефон залишили, щоб власник міг відповісти на нього».

Після цього туалет зачинили та продовжили спостерігати за шахістом. З'ясувалось, що шахіст ще декілька разів приходив до вбиральні, але коли бачив, що вона зачинена, стояв і чекав, замість того, щоб скористатись іншою кабінкою.

По завершенню поєдинку судді порівняли записку з протоколом Шевченка та виявили схожість в чорнилі та почерку. Час, виставлений в телефоні збігався з часовим поясом Румунії чи України, що також опосередковано вказувало на причетність Шевченка.

  • Таким чином, Шевченку було зараховано дві поразки і його виключили з командного чемпіонату Іспанії;
  • Його команда зберегла перемогу 4,5-1,5 у першому раунді, але втратила нічию (3:3) в другому раунді, яка перетворилась на поразку 2:4;
  • Нагадаємо, що у 2023 році Шевченко змінив українське спортивне громадянство на румунське.
  • Наразі спортсмен посідає 69-те місце у світовому рейтингу FIDE.
Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн