Інші

«Наш лист до ФІДЕ має допомогти «забити останній цвях у труну москаля»: Руслан Пономарьов – про звернення до світу шахів

Михайло Шафір
Переглядів 2970
5 голосів
Руслан Пономарьов. Фото: Google
Провідні шахісти України звертаються з відкритим листом до світової спортивної громадськості. Про це сайту Sport-express.ua розповів Руслан Пономарьов.

Наразі в Будапешті (Угорщина) триває Всесвітня шахова Олімпіада. І чоловіча, і жіноча збірна України наразі йдуть серед лідерів. Особливо звернула на себе яскрава перемога наших чоловіків-гросмейстерів над рейтинговим фаворитом Олімпіади, командою США. 

В цей же час члени збірних України підписали листа до Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ). У ньому вони закликають продовжити відсторонення та не відновлювати права російських й білоруських шахових федерацій. Аналогічно вчинили й міністр молоді та спорту України Матвій Бідний, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга та новий президент Федерації шахів України Олександр Камишін. 

У документі, серед іншого, нагадується, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила понад півтисячі спортсменів і тренерів. Серед них й 21 шахіста, а ще двоє – зникли безвісти.

Ці дії з боку української шахової спільноти були вимушеними і водночас оперативними. Бо днями Апеляційний комітет ФІДЕ повернув Росії членство у Федерації шахів. Далі розглядатимуть це питання на Генеральній асамблеї, яка пройде вже 21-22 вересня в Будапешті. Тому наші провідні гроси закликали світову шахову спільноту сприяти виключення цього питання з порядку денного Генеральної асамблеї. 

Одним із підписантів листа був видатний український гросмейстер ексчемпіон світу ФІДЕ із найпрестижніших, класичних шахів Руслан Пономарьов. Він телефоном із Будапешта відповів на запитання кореспондента сайту Sport-express.ua Михайла Шафіра, поділився своїм баченням щодо можливого повернення шахістів із РФ і РБ до великих шахів, а також розповів про перебіг подій на нинішній Всесвітній олімпіаді і оцінив нещодавню зміну керівництва Федерації шахів України (ФШУ). 

В ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua з Русланом Пономарьовим ви прочитаєте:

  • Як російського гросмейстера Олександра Грищука «поміняли» на іранські «шахеди»;
  • Чого Руслан чекає від нового керівництва Федерації шахів України;
  • Про досить несподівану перемогу над збірною США;
  • Яка задача стоїть перед чоловічою збірною на Олімпіаді.
  • Кого бракує нашій команді у Будапешті і в чому її головна проблема. 

«Якщо ти росіянин, ФІДЕ тобі в усьому йде назустріч»

— Руслане, прокоментуйте, будь-ласка, підписаний Вами відкритий лист до ФІДЕ. 

— Цій лист від ФШУ нам показав капітан збірної України на Олімпіаді, міжнародний гросмейстер Олександр Бєлявський. Підписали його всією командою на традиційних вечірніх зборах, під час обговорення складу на наступний матч. 

Подивимося, що далі буде із цим документом. Як кажуть, треба "забити останній цвях у труну москаля". 

— Цій заяві передувало рішення Апеляційного комітету ФІДЕ щодо зняття обмежень на участь у змаганнях гравців з шахової федерації Росії. Наскільки це дивно виглядає у розпалі широкомасштабної війни?

— Я взагалі не розумію, як можна було ставити питання щодо зняття обмежень зі спортсменів з країн-агресорів. Саме тому ми й підписали лист до ФІДЕ. Але як працює цей Апеляційний комітет цієї організації, я не можу детально пояснити. 

— Припустимо, у найближчий час нічого не зміниться, і знову доведеться регулярно протистояти суперникам з країн-агресорів. Якою буде Ваша реакція?

— Подивимося. Заздалегідь загадувати не будемо. Спробуємо спочатку вирішити це питання. Поки робимо те, що можемо. Взагалі цим в першу чергу опікуються ФШУ і профільне Міністерство. 

На шаховій Олімпіаді в Будапешті (Угорщина) збірних Білорусі і Росії немає. Але в індивідуальних змаганнях під нейтральними прапорами спортсмени з цих країн беруть участь і зараз. Нагадаю, їх допускали й на нещодавні Олімпійські ігри у Парижі (Франція).

— Зараз на шаховій Олімпіаді багато колишніх росіян грають за інші збірні?

— Їх вистачає. Дуже символічно, що капітаном (тренером) збірної Ірану є російський гросмейстер Олександр Грищук. Ця країна постачає «шахеди» і балістичні ракети Росії, а натомість їй для підсилення шахів віддали Грищука. 

Перед цим на Олімпіаді ми програли Угорщині, а я боровся із росіянином Сананом Сюгіровим (до речі, в шахах допускається грати за іншу збірну навіть без зміни громадянства, – прим. М.Ш.)

Взагалі, якщо ти росіянин, ФІДЕ тобі в усьому йде назустріч. 

Руслан Пономарьов. Колаж: sport-express.ua

«Якщо б повернути в збірну молодого Шевченка, вона б набагато підсилилася»

— На цій Олімпіаді збірна України дещо сенсаційно переграла лідера світового рейтингу національних федерацій ФІДЕ, збірну США. Розкажіть про цей успіх. Планували подужати американців чи збиралися зачепитися хоча б за нічию?

— Ми задоволені перемогою над одним із рейтинг-фаворитів – США, це дуже сильна збірна. Всі українські шахісти – вікові. Плюс грати під час війни в твоїй країні важкувато. Але в одному матчі все може трапитися. 

Перемога над США – гарний інформпривід, щоб нагадати у світі про агресію в Україні. Цей успіх має датися взнаки і під час розгляду нашого відкритого листа щодо заборони поверненню у шахи росіян і білорусів. 

— ФШУ чи тренери ставили вам якесь завдання на Олімпіаду?

— Ми всі — професіонали, тому все розуміємо самі. Граємо поки що більш-менш нормально. Головна проблема, що у нас вікові гравці, а попереду ще багато турів. Треба витримати на високому рівні всю дистанцію Олімпіади. 

Міністерство спорту обіцяє дати нам якісь премії за медалі на Олімпіаді. Але мені просто приємно приїхати на ці престижні змагання, побачити тут своїх знайомих і друзів. Приміром, ми живемо в готелі разом із командою Грузії. А жіночу грузинську збірну допомагають готувати українські гросмейстери Павло Ельянов і Захар Єфименко. 

— Зараз наша збірна виступає у найсильнішому складі? Хто міг би її підсилити?

— Кого змогли, того й залучили до збірної України. Звичайно, у нас не найсильніший склад. Команду могли б підсилити гросмейстери Ігор Коваленко (зараз на фронті, – прим. М.Ш.), Юрій Кузубов, уже згаданий Павло Ельянов. 

Зараз за Угорщину грає Ріхард Раппорт, який перед цим виступав за Румунію. Його змогли повернути. Якщо б повернути в збірну України нашого молодого талановитого гросмейстера Кирила Шевченка (нині виступає за Румунію, – прим. М.Ш.) вона також би набагато підсилилася. 

Читайте також: Ексчемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов: «Обмірковую, чи не оформити заповіт, залишити родину в Іспанії і поїхати воювати»

— Нещодавно в Україні змінився президент ФШУ. Як оцінюєте цю подію?

— Ще пройшло мало часу. Вибори були 31 серпня цього року. Для мене такі зміни – це плюс. Адже Віктор Капустін був багато років президентом ФШУ, й останні роки не спостерігалося якихось змін на краще. 

Зараз, думаю, буде свіжа енергія і запал, оригінальні ідеї розвитку. Новий президент ФШУ Олександр Камишін нещодавно був міністром із питань стратегічних галузей промисловості України, а тепер втратив цю посаду (його щойно призначили членом наглядової ради «Укрзалізниці» – прим. М.Ш.). Тому, думаю, у нього більше часу буде на розвиток шахової федерації. 

Наскільки я знаю, у Олександра Камишіна два сини займаються нашим видом спорту. 

— Яких змін Ви чекаєте від нового керівництва ФШУ?

— Зміни можуть бути різними. Оновлена федерація може активніше займатися розвитком, приміром, дитячих чи професіональних шахів. 

З попереднім керівництвом ФШУ за останні 4-5 років у мене взагалі не було ніякого спілкування. У нього постійно були приводи майже нічого не робити – то «ковід», то війна. За цей час багато наших провідних шахістів перейшли до інших федерацій. Тому, сподіваємося, що нове керівництво Федерації робитиме кроки для їхнього повернення. 

Довідка сайту sport-express.ua

  • Руслан Пономарьов народився 11 жовтня 1983 року у Горлівці (Донецька область)
  • Гросмейстер, чемпіон світу із шахів 2002 року за версією ФІДЕ. 
  • Заслужений майстер спорту України (2001).
  • Його рейтинг станом на лютий 2024 року — 2647 (92-е місце у світі, 5-е в Україні).
  • У складі збірної України – дворазовий переможець шахових олімпіад 2004 та 2010 років, переможець командного чемпіонату світу 2001 року.
  • Віце-чемпіон Європи (2001). Срібний призер Кубку світу (2005). Чемпіон України 2011 року.
  • Проживає у Більбао (Іспанія). Одружений, має двох дітей.
Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн