Футбол

«Чехи нас схавають, якщо не зіграємо інакше»: Заховайло дав чітку пораду Реброву, як слід зіграти Україні

Віктор Глухенький
Переглядів 163
3 голоси
Мудрик проти Грузії і В'ячеслав Заховайло. Колаж: Sport-express.ua
Футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua поділився очікуваннями від поєдинку четвертого туру Ліги націй між національними збірними України та Чехії.

У понеділок, 14 жовтня, національна збірна України проведе черговий поєдинок у Лізі націй. Синьо-жовта збірна в рамках четвертого туру зіграє проти команди Чехії. 

  • Чи до снаги Мудрику і компанії взяти реванш у команди Івана Гашека за вересневу поразку у Празі (2:3)?
  • У чому сила Чехії та чому у тамтешній Шанс лізі практично немає українських легіонерів?
  • Чи переконала в змінах його перемога над Грузією з Кварацхелією та Мамардашвілі?

Про це і не лише журналіст сайту Sport-express.ua Віктор Глухенький поговорив з футбольним менеджером В’ячеславом Заховайлом, який вже не одне десятиліття живе у Чехії та відмінно знає тамтешню збірну.

Ліга націй. Сезон 2024/25 рр. Третій тур

Україна – Чехія

Місто Вроцлав (Польща). Стадіон «Тарчинські Арена»

14 жовтня. Початок гри о 21:45 за київським часом.

«Не буде Україна діяти першим номером і тримати м’яч більшість ігрового часу, бо немає кому»

– Починаємо з простого: збірна України буде фаворитом у матчі проти Чехії чи перший матч остаточно підкреслив різницю в класі?

– На мою думку, у цьому матчі немає однозначного фаворита, але якщо оцінити шанси на перемогу у відсотках, то я даю 55 на 45 на користь України. Взагалі ж, варто відзначити, що і наша команда, і Чехія нині дуже далекі від своєї оптимальної форми та мають певну кризу, скажімо так, низку проблем. Річ у тому, що і Сергій Ребров, і Іван Гашек не зуміли викликати до збірних всіх своїх найкращих гравців. У чехів ще й проходить зміна поколінь. Гашек навіть змушений залучати ветеранів. До збірної після семи років відсутності повернувся нападник Ян Клімент із Сігми, наприклад. До речі, головний тренер Чехії Гашек, як і Ребров нині має дуже багато критики на свою адресу. 

Я пригадую вересневу гру. Тоді чехи до початку матчу не дуже вірили, що зможуть переграти Україну, але вийшло так, що наша команда саме себе переграла. Я про те, що було дуже багато помилок з боку українців, через які вони і програли у підсумку. 

– Які у Вас очікування від матчу прийдешнього? Варто чи ні сподіватися на яскраву та результативну гру чи, зважаючи на турнірні розклади, треба готуватися до протистояння тактик, коли обидві команди гратимуть від оборони? 

– Мені чеська стратегія на матч з Україною зрозуміла. Впевнений, що вони будуть намагатися грати у свою звичну гру. Тобто, у першу чергу робити ставку на швидкі контратаки та стандартні положення, де у грі на другому поверсі чехи набагато кращі за українців, будемо відверті.   

– Тобто, ми не повинні очікувати на яскравий і результативний футбол? 

– Ні. Особливо, якщо газон у Вроцлаві буде такої ж якості, як і у Познані. Не стануть ні чехи, ні українці намагатися плести мережива, білдапи, бо буде велика ймовірність помилок. 

Очікую на те, що обидві команди будуть грати у так званий вертикальний футбол. Від оборони діятимуть. Тож, сподіватися на зливу голів не варто. 

Гравці збірної України святкують гол Мудрика. Фото: УАФ

– А чи варто нам очікувати на ротацію? 

– Не думаю. Те саме можу сказати і про тактику та схему. Хоча, не виключаю варіанту, що проти Чехії Ребров спробує зіграти у три центральних захисники. 

Взагалі ж, дивлячись на склад України, я певен, що ми побачимо ортодоксальний футбол. Вертикальний. Не буде Україна діяти першим номером і тримати м’яч більшість ігрового часу, бо немає кому його тримати. Через травми в нас повилітали наші провідні гравці, я про Циганкова, Ярмоленка і Малиновського насамперед.

– Наскільки болючими є для Чехії втрати захисника Робіна Гранача із Хоффенхайму та нападника Патріка Шика із Байєру?

– Це взагалі не втрати для Чехії, як на мене. Шик вже давно не демонструє хорошої гри. Він у цьому сезоні за Байєр забив один гол – і той у Суперкубку. Це не той гравець, який робить погоду у збірній Чехії.

Щодо Гранача, то його втрата не є критичною, бо у захисті Гашеку є з кого вибрати. Всі оборонці у Чехії плюс-мінус однакового класу. 

«Не можна Україні оголювати зони і потрібно максимально чітко грати у захисті, бо чехи у грі на другому поверсі справжні баскетболісти»

– У Чехії нема гравців калібру Недведа, Поборскі чи Росіцкі, але команда досить міцна. Хто лідер цієї команди і за рахунок чого вона показує досить стабільні результати і майже не пропускає чемпіонатів Європи?

– Дисципліна. Ось головний козир чехів. Яскравих гравців, зірок світового масштабу, як був свого часу Недвед, вже давно у чеському футболі немає. Чехи останніми роками виїжджають за рахунок добре налагодженої командної гри і, ще раз повторюся, дисципліни.

– За рахунок чого Україна може перемогти Чехію? 

– Перемогти таку Чехію Україні цілком під силу. Команді Сергія Реброва потрібно інтенсивно грати на м’ячі, не зажовувати, швидко діяти між зонами, закрутити чехам голову. Вийде так зіграти – переможемо, а ні, то чехи нас схавають, якщо не зіграємо інакше, ніж у першому матчі. Дочекаються свого моменту і заб'ють. Ніяк не можна Україні оголювати зони і потрібно максимально чітко грати у захисті, пам’ятаючи, що чехи у грі на другому поверсі справжні баскетболісти. 

У нас якесь «шоу ліліпутів» у збірній. Та і не лише у збірній, а й клубах українських. От чесно, я не знаю, куди дивляться наші скаути. Майже кожен гравець ростом метр з кепкою… Куди це годиться? Зі мною можуть посперечатися, що розмір, тобто зріст, не важливий, але подивіться на захисників з АПЛ і УПЛ. Все одразу стане ясно.  

Збірна України з футболу. Фото: УАФ

«Український клубний футбол нині знаходиться у положенні нижче плінтуса»

– В’ячеславе, трохи відійдемо в бік від передматчевих розмов. Зараз у чеській Шанс лізі грає лише три українських легіонери. Як так? Навіть в АПЛ наших гравців більше.

– Чеський ринок доволі закритий. Проникнення легіонерів на нього досить проблематичне. І, я вам відверто скажу, ніхто тут у Чехії українських гравців не просуває, бо вони просто нікому не цікаві.

– Чекайте, невже наші гравці гірші за африканських легіонерів, яких у Чехії купа?

– Немає зараз на внутрішньому ринку України гравців, які б були цікаві чеським клубам. От і все. За останні роки чеська Шанс ліга суттєво виросла у класі. Просто погляньте у таблицю коефіцієнтів УЄФА і все одразу стане ясно. У нас багато спеціалістів живуть спогадами, що от колись було…  Так, було, що і в 1/2 фіналу Кубка УЄФА грали Динамо та Шахтар, але нині часи геть інші. На жаль, український клубний футбол нині знаходиться у положенні нижче плінтуса.

А те, що у Шанс лізі вистачає легіонерів, правда. Навіть засилля, я б так сказав, особливо у провідних клубах, як Славія. Чеські клуби зрозуміли, що на єврокубках можна заробляти. Тому вони ставлять перед собою амбітні завдання і купують досить якісних легіонерів, які одразу можуть давати результат. 

Зараз мені ситуація у чеському клубному футболі нагадує те, що відбувалося в Україні в середині 2000-х років. 

Система підготовки молодих гравців в українських клубів така, що ми давно програємо європейським, зокрема чеським, насамперед в атлетизмі. Українські гравці, якщо говорити про збірну, як легка кіннота. Розраховують всіх перебігати, а не виходить. 

– Прогноз на матч Україна – Чехія від В’ячеслава Заховайла.

– Україна, впевнений, точно дасть бій і, якщо все буде добре у захисті, то здобуде три очки. Це ключова гра. Якщо наші хлопці переможуть чехів, то можуть і виграти групу загалом, я так думаю. 

Взагалі ж, схиляюсь до того, що буде нічия, але якщо Україна заб’є першою, то має перемогти. 

– Прогноз сайту Sport-express.ua: результативна нічия 1:1.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн