Бокс

Ломаченко — боєць тероборони, адепт російського православ'я та великий боксер: як до нього ставитися? Відповіли зірки спорту

Євген Чепур
Переглядів 1930
8 голосів
Василь Ломаченко. Колаж: Sport-express.ua
Сайт Sport-express.ua провів опитування серед відомих вітчизняних боксерів і спортсменів щодо їх ставлення до колишнього чемпіона світу у трьох дивізіонах Василя Ломаченка, який замовчує війну в Україні.

Василь Ломаченко – один із найсильніших боксерів в історії нашої держави. Він виграв усі можливі нагороди в аматорському боксі, а потім став чемпіоном світу серед професіоналів у трьох вагових категоріях.

Але за спортивними здобутками бійця криється те, чого не розуміють його співвітчизники, а саме – мовчання про жорстоку та кровопролитну війну, яка йде в Україні.

Сайт Sport-express.ua напередодні поєдинку Ломаченка з Джорджем Камбососом за титул чемпіона світу IBF у легкій вазі (до 61,2 кг), який відбудеться 12 травня, задав три питання на цю тему відомим українським боксерам та спортсменам.

Нам відповідали:

  • Сергій БОГАЧУК (тимчасовий чемпіон світу у першому середньому дивізіоні за версією WBC)
  • Денис СИЛАНТЬЄВ (срібний призер Олімпіади з плавання, колишній нардеп)
  • Жан БЕЛЕНЮК (борець греко-римського стилю, олімпійський чемпіон і нардеп від партії «Слуга народу»).
  • Владислав СІРЕНКО (непереможний український боксер надважкої категорії з рекордом 19-0, 16 КО)
  • Дмитро СОСНОВСЬКИЙ (надуспішний тренер збірної України з боксу)

– Чи змінилося ваше ставлення до Ломаченка у зв’язку з його мовчанням щодо повномасштабної війни в Україні?

БОГАЧУК: Я його особисто, як людину не знав, тому в мене не було до нього якогось особливого ставлення. Так, він був чемпіоном, для України багато зробив, як відомий спортсмен. Зараз також я не знаю, що у нього в голові. Дуже погано, що він нічого не говорить про Україну, про те, що зараз війна і така ситуація. 

Сергій Богачук, фото: WBN

СИЛАНТЬЄВ: Не хочу лізти в політику. Я хочу, щоб спорт і політика були окремо. Дуже шкода, коли спорт примішують до політики та починають використовувати це. Нехай це буде на розсуд суспільства та особисто Ломаченка.

БЕЛЕНЮК: Ми з ним не були близькими друзями і ніколи відверто спілкувалися. Мені було б цікаво, яка у нього взагалі позиція, щоб розуміти. Моя позиція щодо нього не змінилася, бо я сприймаю його виключно, як спортсмена. А з приводу його людських якостей чи політичних поглядів, мені нічого не відомо. Але, звісно, у складний для країни момент як звичайні люди, так і особисті шанувальники Ломаченка можуть обурюватися подібною поведінкою через те, що сам момент змушує займати чітку позицію до ситуації. Тут можна зрозуміти критику зі сторони, але якщо Василю є якесь діло до того, як його сприймають в українському суспільстві, то йому потрібно просто вийти і розповісти, як він вважає і що у нього в голові. Особисто для мене там багато невідомого, я не знаю, чим він мотивується.

СІРЕНКО: Звичайно змінилося. Тому що коли людина мовчить, то ти не знаєш, як вона до цього ставиться, а він, як медійна людина, яка є лідером думок багатьох українців, мав би одним із перших висловити свою позицію стосовно війни на батьківщині. Але він цього, на жаль, не зробив. Тому може з’явитися у багатьох людей багато непотрібних думок, і в мене в тому числі. Негативно ставлюся до цього моменту.

Владислав Сіренко, фото: Google

СОСНОВСЬКИЙ: Ви задаєте мені компрометуючі питання. У мене є свої погляди. В мене не те, що змінилося, а від початку було своє ставлення до цього всього. Я говорю так, а Вася говорить так. Я не хочу відповідати на це питання.

– Що б ви сказали йому при зустрічі?

БОГАЧУК: Я б його більше слухав. Мені цікаво послухати, яка в нього позиція з цього питання. Розумієте, у нього має бути якесь виправдання цьому. Він має наводити якісь факти, чому він мовчить та нічого не говорить. Я від нього цього не чув. Тому я б більше слухав, а не казав.

СИЛАНТЬЄВ: Не хочу бути тим, хто порівнює спорт з політикою.

Денис Силантьєв. Фото: Google 

БЕЛЕНЮК: Нічого, адже сприймаю його як спортсмена. Для мене він не є авторитетом з якоюсь громадянською позицією. Я розумію, що на лідерах громадської думки більша відповідальність. 

СІРЕНКО: Нічого. Я би з ним не розмовляв, напевне. Ось і все.

СОСНОВСЬКИЙ: Ми не зустрічаємося і не знаю, чи зустрінемося. Це – перше. А друге – я вже багато дав інтерв’ю. Ми говоримо про бокс, а тут переходимо в іншу площину. Я говорю за себе, вже казав і повторюю, що Росія є загарбником. Це країна, яка вбиває наших людей. Я вважаю, що ми не повинні з ними змагатися, не повинні їх визнавати. А як вважає інша людина, правильно це чи ні? Для мене – неправильно. 

Але я ж не буду з Ломаченком вести якусь дискусію. Моє прізвище – Сосновський Дмитро Дмитрович, і в мене є свої погляди. Погляди Васі? Ну що я можу зробити. В нього є своє ставлення до цього всього. 

В мене є своя жорстка позиція, а це боксери, з якими я працював в команді, їв та пив за одним столом. І сьогодні мені критикувати їх громадянську позицію? Це неправильно і ви так і напишіть, що я не хотів давати відповідь на це питання. 

Дмитро Сосновський. Фото: Google

– Чи пробачать Ломаченка українці за це мовчання та чи будуть вболівати за боксера у бою з Камбососом?

БОГАЧУК: Як показує практика, вже багато хто з українців його хейтить. Куди б не виставили пости про нього, то зайдіть у коментарі та подивіться, що пишуть. Я думаю, що його ніхто не пробачить і будуть весь час хейтити. Можливо, він знайде якесь виправдання стосовно цього. Можливо, приведе якісь аргументи, але я не думаю, що його пробачать.

СИЛАНТЬЄВ: Не можу казати за всіх українців, яких мільйони. У кожного своє ставлення до нього. Хтось буде вболівати, хтось – ні. Для когось це буде дійство, яке можна подивитися під пляшку пива. От і все.

Сам я рідко коли дивлюся спортивні канали, окрім Олімпійських ігор.

БЕЛЕНЮК: Громадяни, напевно, не вибачать подібну поведінку в часи, коли твоя держава потребує від тебе допомоги. Хоча би медійної, моральної. Тому я розумію критику. Звісно, це право Василя – демонструвати позицію, як заманеться, але в той же час він має розуміти, що всі публічні особи мають нести відповідальність за результати своєї поведінки.

Жан Беленюк. Фото: Google

СІРЕНКО: Дуже важко відповісти конкретно за всіх українців, але, думаю, що дехто вибачить, а хтось – ні. Тут дуже абстрактне питання. Особисто щодо мене, то, так як він досі представляє Україну, хотілося б, щоб для нашої країни це мало позитивний вплив. Звичайно, я б підтримував Ломаченка. Проте я не дивлюся його поєдинки після того, як перестав розуміти його позицію стосовно війни в Україні.

СОСНОВСЬКИЙ: Я хочу, щоб українці з усіх видів спорту перемагали. Росіяни зараз хочуть нас стерти, як націю. Багато спортсменів на війні проливають кров, щоб Ломаченко, Усик та інші могли виступати.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн