Прогноз на півфінал Ястремська – Чжен Ціньвень: «Це восьмий матч Даяни на Australian Open, тут буде втома іншого типу»

Аватар Антон Терехов Антон Терехов
2155
1 голос
Прогноз на півфінал Ястремська – Чжен Ціньвень: «Це восьмий матч Даяни на Australian Open, тут буде втома іншого типу»
Ціньвень, Соболенко і Ястремська, колаж: sport-express.ua
В ексклюзивному інтерв'ю для сайту sport-express.ua перші тренери Даяни Ястремської Едуард Макаров та Вікторія Кутузова, а також функціонер Юрій Сапронов, дали прогноз на півфінал Australian Open.

Сьогодні Даяна Ястремська вперше у кар'єрі виступить у півфіналі турніру Великого шолому. Її перші тренери та спортивний функціонер Юрій Сапронов розповіли, чому Даяна так вдало грає на цьому турнірі та які перспективи має у його вирішальних матчах. 

Нагадаємо, Едуард Макаров вів дівчинку ще з п'яти років, Вікторія Кутузова підключилася із дванадцяти, а Юрій Сапронов працював з українською тенісною збірною, має тенісну школу у Харкові та приклав руку до виховання багатьох тенісисток в Україні.

В ексклюзивному інтерв'ю для сайту sport-express.ua Едуард Макаров, Вікторія Кутузова та Юрій Сапронов розповіли про те:

- Чи можлива перемога в Австралії

- Як відпочити та переключитися перед найважливішими матчами у кар'єрі

- Який у Даяни план на гру проти Чжен Ціньвень

«Важче подолати не стільки фізичну, як ментальну втому»

- Як вам перемога Даяни над Ліндою Носковою із Чехії у чвертьфіналі?

Едуард Макаров: Молодчина. Потужно, грамотно, а найголовніше – сміливо. Молодець.

- Що буде у півфіналі?

Едуард Макаров: Перемога можлива. Це буде восьмий матч з урахуванням кваліфікації, з якої розпочинала Даяна. Три квали та чотири основи. Буде не скільки фізична втома, як ментальна. Важливо, щоб вона вийшла на півфінал, як із чистого аркуша.

Даяна Ястремська, фото: Getty Images

- Тенісисти, які починають із кваліфікації, рідко доходять до таких стадій?

Едуард Макаров: Так, одиниці. Великий шолом це взагалі – велике навантаження. Плюс спека. Складний турнір. Чи зможе вона поновиться? Найважливіше, щоб саме ментально, вийти з головою, що відпочила.

- У Даяни багато емоцій на тлі такого великого успіху?

Едуард Макаров: Ні. Просто у кваліфікації три довгих матчі у три сети. Плюс у 1/16 з Наварро - три сети. Психологічно важкий вантаж. Важливо, щоб вона відключилася і просто уважно грала кожен м'яч. З Носковою в 1/4 це у неї виходило.

- Даяна набирає форму по ходу турніру від матчу до матчу?

Едуард Макаров: Так, грає краще. Принциповий матч був із Азаренко у 1/8. І перший сет програвала – і потім витягла перший сет. У другому програвала 0:3, і теж витягла сет. Впоралася з цим психологічним навантаженням.

Потім із Носковою зіграла дуже чисто та легко, без помилок. Чи зможе вона також зіграти у півфіналі, подивимося.

«Суперниці з іншого півфіналу, Соболенко та Гофф, – це вау!»

- Наскільки сильна суперниця по 1/2 китаянки Чжен Ціньвень?

Едуард Макаров: У півфіналі вже слабких немає. Всі китаянки дуже чіпкі, з характером, вони б'ються на смерть. Їх треба саме перемогти, вони нічого просто так не дадуть.

Юрій Сапронов: Якщо вона вийде спокійно, як удав, зіграє у свій теніс, все буде чудово. Вона на піку форми зараз, чудово підготовлена. Не знаю, яку роль таки зіграють три зайві матчі у кваліфікації. Фінальний матч буде – сьомий в основній сітці. Не знаю, наскільки вона набігалася та награлася. 

І китаянка, і Даяна в рівних умовах, тим більше, Чжен на годину та п'ятнадцять хвилин провела більше на корті, вона трисетовик зіграла в 1/4. Якщо Даяна заспокоїть у голові свій ураган і зіграє спокійніше, мені здається, вона буде сильнішою за китаянку. Чжен я бачив, гарне молоде 21-річне дівчисько. Даяна напевно потужніша. 

Даяна Ястремська, фото: Getty Images

Важливо, як піде перша подача. У Даяни відсоток влучення з першої подачі – 50 – 58%. Кожен відсоток важливий. Якби хоча б 70%, то було б – вау! Легко говорити як експерт на дивані. Залежить, як піде у матчі. 65 – 70% – це відразу перевага після першої подачі.

Вікторія Кутузова: Все, що починається від чвертьфіналу, півфіналу, це вже навіть не боротьба із суперником, а боротьба із самим собою. Якщо вдасться перемогти себе, то можна впоратися з будь-ким. Чим далі заходиш по сітці, тим більше думок у голові, що ти можеш виграти цей турнір. І з цим, найголовніше, треба впоратися. Треба step by step - думати про кожен розіграш, про кожен м'яч. Не думати про такий довгоочікуваний титул, про який так мрієш.

- Якщо Даяна вийде у фінал, там у неї такі самі робочі шанси на перемогу, як і на інших стадіях?

Юрій Сапронов: Звичайно, Соболенко та Гофф – це вау! Я можу тільки поміркувати, що з американкою Гофф Даяні грати трохи легше. Соболенко – це розвернись плече, розмахни рука. І з такими, як Соболенко, Даяні, на мій погляд, грати важче, бо Даяна теж потужна і агресивна. Але перебити Соболенко в важких ударах буде вкрай складно. 

Та ж Світоліна вийшла б на матч із Соболенко із завданням зруйнувати гру суперниці. Не дати їй зіграти у свою гру. Це також завдання. Проти лома немає прийому, крім іншого лома – я не приймаю цей принцип. Соболенко – надто потужна. А ось взяти якийсь гейм, десь плюшку кинути тухлу, я м'яч маю на увазі, десь підрізати, збити її з ритму ударів, ось це теніс проти таких, як Соболенко.

Корі Гофф зі США, не дивлячись на її молодість, набагато універсальніша. Гофф нагадує обидвох сестер Вільямс – і Серену, і Венеру. Нині навіть більше схожа на Венус.