«На Олімпіаду від України можуть поїхати п’ять-шість тенісисток»: капітан жіночої збірної Михайло Філіма

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
910
0 голосів
«На Олімпіаду від України можуть поїхати п’ять-шість тенісисток»: капітан жіночої збірної Михайло Філіма
Михайло Філіма, фото: Lietuvos teniso sąjunga
Капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма в ексклюзивному інтерв’ю для sport-express.ua розповів про свої очікування від гри наших дівчат на Australian Open, найближчий матч у Кубку Біллі Джин Кінг, кризу в чоловічому тенісі і наші тенісні перспективи на Олімпіаді.

У ніч з суботи на неділю в Мельбурні стартує перший в сезоні турнір «Великого Шолому» Australian Open. У жіночому одиночному розряді зіграє рекордна для ТВШ кількість українок

Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко і Марта Костюк потрапили до основної сітки завдяки своєму рейтингу, а Даяна Ястремська, Дарія Снігур і Юлія Стародубцева успішно подолали кваліфікацію. 

Про успіхи і перспективи наших дівчат ми вирішили поговорити з капітаном жіночої збірної України Михайлом Філімою, який ексклюзивно для сайту sport-express.ua дав цікаве й розлоге інтерв’ю. 

«Успіхом можна буде вважати вихід хоча б однієї з українок до чвертьфіналу»

– Михайло Юрійовичу, незабаром стартує Відкрита першість Австралії. У основній сітці одиночного розряду зіграють відразу сім наших тенісисток, троє з яких отримали статус сіяних, що є національним рекордом. Ви здивовані такими неймовірними результатами?

– Скоріше не здивований, а задоволений. У багатьох наших дівчат дуже високий рівень гри, інші до нього наближаються. Це і Стародубцева, яка вперше зіграє в основі турніру «Великого Шолому», і Снігур, для якої це буде лише другий подібний досвід. Тобто в цілому наші сьогоднішні успіхи є логічними.

– Завдяки чому стався цей прогрес?

– Передусім завдяки важкій праці наших спортсменок. Свій вплив має і висока конкуренція ще на дитячому рівні. Дівчата розуміють, що для того, щоб досягати успіхів, треба багато працювати і вдосконалюватися в усіх аспектах – технічно і фізично.

– Чого ви очікуєте на Australian Open від наших лідерів. Який результат можна буде вважати задовільним, враховуючи, що за всю історію українського тенісу в Мельбурні ніхто з дівчат не проходив далі чвертьфіналу? 

– Якщо говорити про якісь конкретні очікування, то для кожної тенісистки вони різні. Наприклад, Стародубцева вже у першому раунді зіграє з Онс Жабер [триразова фіналістка ТВШ, шоста ракетка світу]. Зрозуміло, що Юлія має бути задоволена вже самим виступом в основній сітці.

Юлія Стародубцева, фото: ITF

Загалом, успіхом можна буде вважати повторення нашого найкращого результату, тобто виходу хоча б однієї з українок до чвертьфіналу. Нашим дівчатам це під силу. Головне, впоратися з емоціями, бо ТВШ несуть не стільки фізичне, скільки емоційне навантаження.

Також багато залежить від турнірної сітки і травм. Та ж Леся Цуренко знялася з турніру в Аделаїді через ушкодження, щоб мати змогу відновитися до Australian Open. Світоліна після фіналу в Окленді теж вирішила пропустити турнір, аби відпочити перед Мельбурном.

«З румунками будемо грати на ґрунті»

– Як у капітана жіночої збірної України у вас, мабуть, приємний головний біль щодо вибору спортсменок на прийдешній матч Кубку Біллі Джин Кінг проти команди Румунії?

– Не без цього. Суперник – непростий. Є тенісистка з топ-20 рейтингу [Сорана Кирстя], дві – з топ-70 [Ана Богдан, Жаклін Крістіан]. Буде важка гра. Хоча на папері ми виглядаємо фаворитами, я оцінюю наші шанси як 50/50. 

– У минулому році наша збірна проводила домашні матчі в Туреччині і Литві. Де відбудеться гра з Румунією?

– Це питання має бути вирішене найближчими тижнями. На жаль, ми досі не можемо грати в Україні.

– А як щодо покриття?

– Я спілкувався з дівчатами – всі вони хочуть грати на ґрунті. 

– Чи варто чекати в квітневих матчах з румунками на Світоліну і Цуренко?

– Сподіваюся, що – так. Світоліна збиралася грати ще в листопаді проти команди Нідерландів, але тоді отримала травму. По Лесі тоді теж були нюанси. Цього разу я сподіваюся, що вони обидві зможуть уникнути травм і допоможуть нашій збірній.

Михайло Філіма і Еліна Світоліна, фото: BTU

– Коли чекати дебюту у збірній Стародубцевої і Снігур?

– Що стосується Снігур, то ми вже декілька разів викликали її до збірної, але вона розуміла, що не буде основним гравцем, і тому їй бажано зосередитися на індивідуальних турнірах. 

Зі Стародубцевою я теж спілкувався. Вона готова грати за збірну, але розуміє, що є висока конкуренція, а місць в команді лише п’ять. Якщо не з румунками, то в наступному матчі вона, мабуть, вже зіграє.

– У грі з Румунією на кону буде вихід в Світову групу. Для себе ви вже приблизно визначилися зі складом?

– В принципі, так. Дівчата розуміють, що від еліти нас відділяє лише один крок і суперник їм по зубах. Якщо всі зірки зійдуться, буде найсильніший склад.

– В парі зіграють сестри Кіченок?

– Враховуючи стратегію поєдинку, можливо, ми задіємо лише одну з сестер, щоб у нас залишилося більше варіантів на одиночні матчі. Час ще є, подивимося. Я уважно спостерігаю за дівчатами. 

– Доведеться вам поламати голову над складом.

– Це краще, ніж коли немає з кого обирати.

«Фонд Світоліної взяв на себе фінансування збірної, щоб допомогти реалізувати її високий потенціал»

– Катерина Байндль в цьому році ще не зіграла жодного поєдинку. У неї якісь проблеми?

– На жаль, не готовий відповісти, але спробую дізнатися найближчим часом. Знаю, що після US Open у неї були проблеми зі спиною і вона збиралася робити невеличке хірургічне втручання.

Катерина Байндль, фото: Claudio Gärtner

– У нашу футбольну збірну відносно нещодавно викликали Коноплянку. Одна з найдосвідченіших українських тенісисток Катерина Володько (Бондаренко) в минулому році яскраво нагадала про себе, дійшовши до півфіналу турніру ITF в Токіо. У неї є шанс колись знову зіграти за збірну?

– Шанси є, але вони невеликі. По-перше, через вік. По-друге, у неї, наскільки мені відомо, вже немає такої мети. До того ж, у збірній зараз дуже висока конкуренція. Але ми за нею спостерігаємо. Історія спорту знає багато прикладів, коли вікові спортсмени переживали другу молодість.

– ФТУ на чотири роки передала Фонду Еліни Світоліної управління жіночою збірною. Поясніть, будь ласка, що це значить, бо для збірних команд з інших видів спорту така ситуація не типова?

– Головне, що всі ці зміни на краще. Фонд Еліни останні два-три роки активно допомагав розвивати український теніс якщо не разом з федерацією, то паралельно з нею. Тепер вони об’єдналися заради високої мети, щоб допомогти нашій збірній реалізувати її високий потенціал.

– Це стосується організаційного процесу?

– Так, фонд бере на себе фінансування збірної, вирішення побутових питань, організацію зборів. Завдяки цьому розвантажується бюджет ФТУ, яка тепер може ще більше коштів направити на розвиток дитячого тенісу.

«Те, куди і з яким складом потрапила наша чоловіча збірна, є нереальним результатом»

– До жіночої команди ви були капітаном чоловічої збірної. Чому чоловічий теніс в Україні розвивається не такими стрімкими темпами як жіночий?

– Немає якоїсь однієї чіткої відповіді, тому що конкуренція у чоловічому тенісі набагато вища. Розвиток гравця вимагає вкладення більших грошей, ніж у жіночому тенісі. Так, у нас зараз немає тенісиста з топ-100 рейтингу, але є надія, що вони з’являться.

– Який потенціал Сачка (№169) і Крутих (№298)? Чи зможуть вони піднятися до рівня, якщо не Медвєдєва, то хоча б Стаховського і Долгополова?

– Це реально, але дуже складно. Стаховський в їх віці вже стабільно грав у топ-100, а згодом закріпився і в топ-60. 

Сергій і Олександр мали свій стиль. Стаховський чудово грав у сітки, Долгополов відзначався швидкістю та різноманітністю ударів. У Сачка і Крутих свого стилю поки що немає. Їм треба вдосконалювати свої сильні сторони, щоб показувати стабільний рівень гри протягом всього сезону, а не на поодиноких турнірах.

Віталій Сачко, фото: Instagram

– Як вам минулорічні успіхи 36-річного Марченка (№218), який виграв турніри в Салінасі і Гамбурзі? Друга молодість?

– І це, і те, що у нього є свій рівень, нижче якого він не опускається. Він був в топ-100, знає, як там грати, але, на жаль, дуже часто стикався з травмами, які не дозволяли тримати стабільні результати. Ілля тільки набирав оберти, як отримував ушкодження, через яке втрачав час і позиції в рейтингу.  

– Уже в лютому збірна України зіграє в Кубку Девіса з командою США (32-разовим володарем трофею, що є рекордом). На що ми можемо розраховувати в цьому протистоянні?

– Такі матчі завжди йдуть на користь. Те, куди і з яким складом потрапила наша збірна, є нереальним результатом [українці перебувають в одному кроці від виходу в Світову групу]. 

Шансів було б небагато не тільки із США, але і з будь-якою іншої командою, що могла нам трапитися на цьому етапі. На цьому рівні у всіх є мінімум по два гравці з топ-100. У нас немає жодного. 

Сподіваюся, що хлопці дадуть бій американцям, отримають корисний досвід і задоволення від гри.

«Є великий шанс, що на Олімпіаді не побачимо ані російських, ані білоруських тенісистів»

– У цьому році, окрім всього, відбудеться ще й Олімпіада. Чотири роки тому в Токіо Світоліна завоювала «бронзу», а сестри Кіченок дійшли до чвертьфіналу. Які наші шанси на медалі і скільки наших тенісисток ми можемо побачити в Парижі?

– За правилами МОК, кожна країна може бути представлена на Олімпіаді чотирма гравцями в одиночному розряді та двома командами в парі, якщо рейтинг тенісистів дозволяє їм взяти участь в Іграх.

Зараз маємо таку картину, що у нас претендують на поїздку в Париж Світоліна, Калініна, Цуренко і Костюк, а також сестри Кіченок (Люда – точно, Надя – поки під питанням). 

Сестри Людмила та Надія Кіченок, фото: Eesti Tennise Liit

– Як ви ставитеся до того, що російські і білоруські тенісисти продовжують виступи на міжнародних турнірах і збираються їхати на Олімпіаду?

– Як і всі нормальні люди. Росіяни і білоруси не мають права брати участь у будь-яких турнірах. До речі, окрім рейтингу, однією з умов потрапляння на Олімпіаду є участь у двох матчах збірної протягом останніх двох років.

Враховуючи, що російські та білоруські збірні відсторонені від міжнародних турнірів, їх тенісисти цієї умови допуску до Ігор виконати не можуть. Таким чином, є великий шанс, що в Парижі ми ані одних, ані інших не побачимо. 

Наша федерація спостерігає за цією ситуацією і передала відповідні зауваження до Міжнародної федерації тенісу, яка має лобіювати це рішення в МОК.

– Стаховський і Долгополов на початку повномасштабного вторгнення приєдналися до війська. Ви підтримуєте зв'язок з ними?

– Звісно. Я бачився з ними обома. Ми зі своїм тенісним клубом Tennis Park допомагали їм зі зборами. Долгополов збирав на дрони. Підтримую з хлопцями зв'язок. Вони – найкращі. Пишаюся знайомством із ними і хочу, щоб вони були живі і здорові. 

Довідка sport-express.ua

Найкращі виступи українців на Australian Open:

  • Андрій Медведєв (1/4 – 1995)
  • Олександр Долгополов (1/4 – 2011)
  • Еліна Світоліна (1/4 – 2018, 2019)
  • Олена Бондаренко (1/8 – 2010)
  • Ольга Савчук (1/16 – 2006)
  • Катя Бондаренко (1/16 – 2009, 2016, 2018)
  • Сергій Стаховський (1/16 – 2013)
  • Леся Цуренко (1/16 – 2013)
  • Даяна Ястремська (1/16 – 2019)
  • Марта Костюк (1/16 – 2018, 2022, 2023)
  • Катя Байндль (1/16 – 2023)
  • Ангеліна Калініна (1/16 – 2023)