«Після поразки хейтер обіцяв мене вбити»: Віталій Сачко – про секс в турі, лицемірство тенісисток і найбільший гонорар

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
5520
12 голосів
«Після поразки хейтер обіцяв мене вбити»: Віталій Сачко – про секс в турі, лицемірство тенісисток і найбільший гонорар
Колаж: Спорт-Експрес
Сьогоднішній гість сайту Sport-express.ua – перша ракетка України у рейтингу АТР Віталій Сачко. Спортсмен розповів про своє сьогодення та кар’єру.

Лідер українського рейтингу АТР Віталій Сачко нині перебуває у Словаччині, де відновлюється від травми, отриманої ще на початку року.

У період своєї реабілітації спортсмен відгукнувся на пропозицію сайту Sport-express.ua та дав ексклюзивне інтерв’ю, у якому не тільки поділився своєю нинішньою ситуацією, а й відповів на різноманітні питання про свій шлях у тенісі.

  • Протягом розмови запитали у Віталія про наступне:
  • Коли можна очікувати на його повернення на корт?
  • Чому його батько вибігав на майданчик під час ігор?
  • Скільки ракеток зламав протягом кар’єри?
  • За що його хотів вбити хейтер?
  • Який мав найбільший гонорар?
  • У чому полягає лицемірство жінок-тенісисток?
  • Хто є найкращим гравцем сучасності?
  • Хто з українок є найсексуальнішою тенісисткою?
  • Чи мав секс в турі?

Віталій Сачко. Фото: Google

«Кажуть, що на моє відновлення може знадобитися ще один-два тижні»

– Віталію, чим ви зараз займаєтеся? Де перебуваєте?

– Зараз я травмований. Надірвав м’яз, що кріпиться до ребра. З початку 2024 року намагаюся якось усунути цю проблему та вже пропустив два місяці. 

На турнірі у Таїланді я вийшов на матч, але не зміг зіграти через біль, тому знявся. Потім дав собі паузу у десять днів та мав у складі збірної України грати поєдинки Кубка Девіса проти США. На жаль, також стан здоров’я не дозволив.

Нині я курсую між Чехією та Словаччиною, відновлююся. Прямо зараз знаходжуся у Словаччині у своїх тренерів з фізичної підготовки та фізіо. Намагаємося розв’язати цю проблему.

– Терміни вашого відновлення вже відомі?

– Я минулого тижня пробував на тренуваннях грати в теніс, але знову почав відчувати біль. Довелося припинити заняття. Роблю вправи на укріплення м’язів.

Хочу знову пройти обстеження, тому поки чекаю. Хтось каже, що один-два тижні ще знадобиться на відновлення. Однак поки важко щось сказати точно.

«Батько вибіг на корт та закричав: «Йди звідси, зараз я тобі покажу, як треба грати!»

– Тоді пропоную поговорити про вашу кар’єру. Як ви почали займатися тенісом?

– Займатися почав у сім років в рідному Кременчуці. Мій батько – підприємець, але грав у теніс на аматорському рівні. Якось він спитав, чи не хочу я також спробувати. Я погодився, і він відправив мене на тренування. У перший місяця я взагалі не хотів грати, бо нічого не виходило. Проте із часом втягнувся і мені сподобалося. 

Рік займався у Кременчуці, але батько хотів, аби я грав на професійному рівні. Йому порадили відвести мене до академії Їржі Новака у чеському Простейові. Він знайшов контакти, про все дізнався та відправився туди зі мною.

В Чехії я почав тренуватися та грати змагання. Перший час ми їздили туди-сюди кожен місяць. Однак поступово я почав все більше часу проводити за кордоном і в підсумку так і залишився у Чехії.

– Хто з тренерів відіграв найбільшу роль у вашому становленні?

– Я довго тренувався із моїм першим тренером у Чехії Антоніном Паним. Він поставив мені техніку, удари… У психологічному плані та розумінні гри то, однозначно, мій нинішній тренер Новак.

– Траплялися на вашому шляху надто вимогливі коучі?

– Не можу сказати, що в мене колись були надмірно суворі тренери. Складніше завжди було із моїм батьком, який перебуває поряд зі мною протягом усієї кар’єри (сміється, – прим. Д.В.). Він дуже переживає та навіть не може дивитися мої матчі. 

Зараз я перестав їздити із ним хоча б на якісь змагання. Бо це не допомагає мені психологічно. І так на корті нервуєш, а ще дивишся на батька – на ньому лиця немає. Не додає впевненості.

– За усі ці роки він так і не звикнув до того, що ви професійний тенісист?

– Він каже, що не може до цього звикнути. Переживає ще більший адреналін, аніж я сам, коли граю. Йому хочеться, аби в мене все виходило та я був успішним. Він робить усе, що у його силах, за що я дуже вдячний.

Віталій Сачко. Фото: Google

– Він на корт ніколи не вибігав на емоціях?

– Були й такі моменти. Років до 18-19 батько був присутнім майже на усіх моїх тренуваннях, коли не був на роботі. 

Мені було років 14, і я грав спаринг. Щось не дуже в мене виходило, і я поступався. Батько не витримав, взяв ракетку та закричав: «Йди звідси, зараз я покажу тобі, як треба грати!». Той хлопець непогано грав і почав прибивати його (сміється, – прим. Д.В.). Батько через два гейми повернув мені ракетку та сказав: «Іди сам грай».

– Скільки ви ракеток зламали протягом кар’єри?

– Думаю, до 20 за всю кар’єру. Більше це було у дитинстві. Я дуже нервував на корті. Особливо, коли батько не був присутнім. Зовсім не міг себе стримувати, кидав каретки після кожного м’яча, ламаючи їх.

– Яку найдорожчу зламали?

– Це була остання, роки три чи чотири тому. Я не хотів її ламати, але зробив подачу й вона вилетіла в мене з руки та тріснула. Коштувала вона приблизно 200 євро. На щастя, ця ракетка за контрактом дісталася мені безплатно.

– Скільки сьогодні коштує ваша ракетка?

– Якщо зайти на сайт HEAD, то ціна на неї буде 200 євро. Однак магазинні та ті, які мені присилають напряму з компанії, відрізняються матеріалами.

«Після поразки хейтер обіцяв мене вбити»

– Як ви реагуєте на хейт?

– Мені стільки повідомлень від різних лудоманів приходить після матчів! Це жах! І неважливо, виграв я чи програв. Якщо доходиш до пізніх стадій турнірів, то може прийти 30-40 повідомлень. Якщо програєш, то може й 100 прийти.

Буває, я заходжу та перевіряю запити в інстаграмі, бо іноді туди приходять якісь пропозиції по турнірах чи, ось, наприклад, ви мені написали щодо інтерв’ю. Періодично треба розгрібати це сміття. Проте більшість повідомлень я просто ігнорую.

– Який найбільший хейт прилітав від людини, яка згоріла на ставках?

– В однієї людини пукан настільки підгорів, що вона прислала мені спочатку десь 50 повідомлень текстових, а потім ще з десяток голосових. В мене вони навіть колись були збережені.

– Так що казав хейтер?

– Обіцяв, що знайде мене та вб’є. Писав, що хоче мене тотально знищити з цієї планети. Ну, як бачите, на щастя, я ще живий (сміється, – прим. Д.В.).

– Протягом кар’єри у вас були моменти, коли хотілося завершити з тенісом?

– В принципі, ніколи такого не було. Коли в мене не виходило у 19-20 років і не було результату, то батько питав, чи не хочу я перемикнутися на навчання та вступити у якийсь університет в США. Я сказав, що хочу грати.

– Які найбільші призові ви отримували в кар’єрі?

– За вихід у півфінал кваліфікації Australian Open-2024 я отримав 37 тисяч доларів, але з них ще треба сплатити податки.

«Жінки протестують за рівні призові на Grand Slam, але по п’ять сетів грати не хочуть»

– Нещодавно Нік Кірьос заявив, що виступає проти рівності призових у жінок і чоловіків на турнірах Grand Slam. Його цитата: «Я грав чотири години на Відкритому чемпіонаті Австралії, а Еліна Світоліна грала близько 40 хвилин, і нам обом заплатили однаково». Погоджуєтеся?

– Я також бачу в цьому несправедливість. На турнірах Grand Slam призові в чоловіків і жінок однакові, але відвідувачів та глядачів онлайн набагато більше саме на чоловічих матчах.

Ок, я, в принципі, згоден із тим, що в сучасному світі усі повинні бути рівними. Проте чому жінки не виступають за те, що вони також хочуть грати до перемоги в трьох сетах, як і чоловіки? Вони не протестують за те, аби грати так само як і чоловіки. Вони протестують лише там, де їм вигідно.

Еліна Світоліна. Фото: Google

– Скільки ви витрачаєте на утримання своєї команди у рік?

– Торік я відіграв понад 30 турнірів. Не на усі змагання я їздив із командою, на більшість – сам. Однак часто брав із собою фізіо. Зарплати, квитки на літаки, проживання та харчування для членів моєї команди сумарно обійшлося мені приблизно у 40 тисяч доларів.

– Топ-3 найкращих тенісисти сучасності для вас.

– Мені дуже подобається досягненнями, стилем гри, поведінкою на корті та поза ним Яннік Сіннер. Також назву свого тренера Новака. Коли ми почали працювати разом, то я передивився усі його матчі. Він для мене став ніби другим батьком. Третім нехай буде Кірьос. Ігри за його участі реально цікаво дивитися у сучасному тенісі. Ніколи не знаєш чого чекати від нього.

– Яка зараз ситуація у вашому рідному Кременчуці? Досі перед очима прильот у торговельний центр влітку 2022-го.

– У мене додому їздить батько, бо він там працює. Я завжди читаю новини та в курсі, якщо відбуваються прильоти по місту. До речі, мій батько знаходився у 500 метрах від згаданого вами торговельного центру під час трагедії.

Я грав на турнірі у Німеччині та у новинах прочитав, що відбувся прильот по громадському місцю. Почав дзвонити батьку. Зв’язок був поганим, десь пів години я не міг його почути. Я ледве не посивів за цей час. Дякувати Богу, ми все ж таки зв’язатися і він сказав, що із ним усе гаразд.

– У вас з рідних хтось в місті залишається?

– Батько їздить між Простейовом та Кременчуком. Постійно у місті залишаються дідусь із бабусею та дядько.

Пощастило, поки домівки в усіх цілі. Хоча літали над головами ракети та «шахеди».

«Секс в турі? Звичайно, що є!»

– Про більш приємне – що на особистому?

– На особистому нікого немає.

– Дівчата часто пишуть та пропонують познайомитися?

– Та ні, не часто. Це, в принципі, делікатна тема. Можливо, у майбутньому піду на проєкт «Холостяк». Жартую, звичайно.

Чесно кажучи, із цими тренуваннями на якісь стосунки просто немає часу та навіть інколи бажання. Буває, приходиш з корту дуже втомленим, потім ці постійні роз’їзди на турніри…

– Ну, якщо на особистому штиль, то тоді давайте ваш топ-3 найсексуальніших тенісисток.

– Даяна Ястремська – симпатична. Наші дівчата найгарніші, це усі знають. На друге місце можна поставити Аманду Анісімову зі США. Симпатична також австралійка Айла Том’янович.

Даяна Ястремська. Фото: Google

– Багатьох людей непокоїть питання – секс в турі є?

– Звичайно, що є (сміється, – прим. Д.В.). Він є усюди!

Скажу так, що коли паралельно проходять турніри WTA та АТР, то таке нечасто відбувається, що спортсмени сплять між собою. Бо хлопці-тенісисти переважно їздять на турніри зі своїми дівчатами, а дівчата тенісистки – із хлопцями.

– Особисто у вас в турі секс був?

– Я краще утримаюся від відповіді на це питання (сміється, – прим. Д.В.).

– І останнє – про що ви мрієте сьогодні?

– У мене дві мрії. Перша така сама, як і в кожного українця сьогодні – щоб війна завершилася якнайшвидше перемогою України й усі наші солдати повернулися додому живими та здоровими. Друга – більше здоров’я собі та оговтатися від тієї травми.