«Срібло» Куліша, прикрий виліт сестер Кіченок і нудота від Сени: найцікавіше на Олімпіаді за 1 серпня

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
342
4 голоси
«Срібло» Куліша, прикрий виліт сестер Кіченок і нудота від Сени: найцікавіше на Олімпіаді за 1 серпня
Сергій Куліш з медаллю, фото: НОК України
Стрілець з Черкас Сергій Куліш приніс збірній Україні другу медаль Парижу-2024, а українськи тенісистки Людмила та Надія Кіченок зупинилися за крок від півфіналу, програвши іспанським опоненткам лише на супертайбрейку.

У четвер, 1 серпня, у Парижі були розіграні 16 комплектів нагород. Українські спортсмени претендували на медалі у легкій атлетиці, кульовій стрільбі і дзюдо.

Три українки в топ-20 зі спортивної ходьби і «срібні» постріли Куліша

У перший день останнього літнього місяця стартувала змагальна програма «королеви спорту». Легкоатлетичну програму традиційно відкривали жіноча і чоловіча ходьба. Старт гонок був перенесений через дощ, але погода була максимально комфортна для учасників.

Ігор Главан, для якого це була вже третя Олімпіада, завершив 20-кілометрову дистанцію з 40-м результатом серед 46 атлетів, які дісталися фінішу. Зазначимо, що свій найкращий час Ігор показав у Ріо-2016, де він посів 35-те місце. 

Ігор Главан, фото: Europa Press via Getty Images

Наші дівчата на тій самій дистанції виступили досить непогано. Усі троє потрапили до топ-20. Людмила Оляновська суттєво оновила свій особистий олімпійський рекорд, піднявшись з 43-ї (Токіо-2020) на 14-ту позицію.

Марія Сухарук теж досягла прогресу, фінішувавши на 17-му місці, що на дві сходинки вище, ніж в Японії. Дебютантка Ігор Олена Собчук закінчила змагання 20-ю з особистим рекордом сезону (1.31,12).

Сергій Куліш своїм медальним шансом скористався сповна. У фіналі стрільби з гвинтівки з трьох положень з 50-метрової дистанції 31-річний українець за підсумками кожного раунду знаходився серед трійки найкращих, і в підсумку дострілявся до «срібла», програвши 2,3 бали чемпіону з Китаю.

Для Куліша, який вчетверте бере участь в Олімпіаді, це друга медаль. У 2016 році в Ріо-де-Жанейро він також виборов срібну нагороду, але у стрільбі з гвинтівки з 10-метрової відстані.

Нереалізований шанс на «бронзу» в дзюдо і прикрий виліт сестер Кіченок

20-річна дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко відсвяткувала свій олімпійський дебют перемогою в 1/8 фіналу вагової категорії до 78 кг над спортсменкою з Косова завдяки вадза-арі.

У чвертьфіналі українка через три попередження поступилася срібній призерці чемпіонату світу з Італії, після чого перейшла до втішного турніру, який давав змогу поборотися за «бронзу». На жаль, вже у першій додатковій сутичці Ліза через перебір «шидо» програла китаянці і залишила турнір.  

Єлизавета Литвиненко, фото: Міноборони України

Досвідчена лучниця Вероніка Марченко у першому раунді очних дуелей була влучнішою за представницю Тайваню (6:4). В 1/16 фіналу українці протистояла спортсменка з Мексики. Перші раунди залишилися за Веронікою, але втримати перевагу їй не вдалося – 4:6.

Сестри Кіченок вдруге поспіль не змогли подолати чвертьфінал олімпійського турніру, програвши парну зустріч іспанкам Буксі і Соррібес-Тормо. Доля матчу вирішилася на тай-брейку, протягом якого українки вигравали 7:3, а потім тричі відігравали матч-боли.

З четвертої спроби іспанський дует домігся свого – 6:3, 2:6, 12:10. Ну, а українських тенісисток в Парижі більше немає. Що стосується пари, то найкращим для нас залишається виступ Олени і Катерини Бондаренко в Пекіні-2008, коли вони програли в матчі за «бронзу». 

Чинний чемпіон світу у плаванні на 50 метрів вільним стилем Владислав Бухов у кваліфікації, не дивлячись на застуду, показав 11-й час, що дозволило йому продовжити боротьбу. У півфіналі дива не сталося – той самий 11-й результат і квиток додому.

В олімпійському селищі зростає злочинність

Словацькі велогонщики стали черговими жертвами крадіїв. Інцидент стався в олімпійському селищі Сен-Дені. У словаків вкрали обладнання, яке зберігалося в незакритій шафці. Мова йде про 10 шин, запчастини і декілька перемикачів на загальну суму 2,3 тисячі євро.

Тренер збірної Словаччини написав заяву в поліцію, як це вже встигли зробити пограбовані до нього австралійські хокеїсти і велосипедисти, а також аргентинський футболіст Тьягу Альмаду. Нагадаємо, шо у нашої Еліни Світоліної злодії під час тренування поцупили кросівки.

Еліна Світоліна, колаж: Sport-express.ua

Двоє спортсменів, які брали участь у тріатлоні, включаючи заплив у забрудненій Сені, поскаржилися на самопочуття після фінішу.

Канадця Тайлера Миславчука знудило десять разів після проходження дистанції. Один з цих епізодів потрапив до телевізійної трансляції. А ось, що сказала Катерина Шабаліна з Казахстану:

«Отримавши декілька разів по голові, я захлинулася водою з Сени, після чого мене почало нудити. Це тривало до фінішу. Після першого кола на велосипеді мене таки вирвало».   

Медальний залік

У командному заліку продовжує лідирувати команда Китаю, в активі якої 11 золотих, сім срібних і шість бронзових нагород. Україна завдяки «сріблу» Сергія Куліша піднялася на 35 позицію. Загалом на подіум вже підіймалися представники 50 країн.