Акілов, якого переміг Хижняк на Олімпіаді: українець із Бахмута, втік з окупованого Маріуполя, змінив громадянство на угорське

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
1008
2 голоси
Акілов, якого переміг Хижняк на Олімпіаді: українець із Бахмута, втік з окупованого Маріуполя, змінив громадянство на угорське
Олександр Хижняк і Пилип Акілов. Фото: Google
Тепер вважає себе угорцем та хотів здобути для своєї нової країни золото ОІ. Хто такий Пилип Акілов – у матеріалі «Спорт-Експрес».

Український боксер Олександр Хижняк здобув перемогу в 1/8 фіналу боксерського турніру Олімпійських Ігор над нашим колишнім співвітчизником, який зумів втекти від війни через росію та осів в Угорщині. Добре хоч не в самій країні-агресорці. Хоча за Україною він не сумує…

Коментатор Кирило Круторогов розповідає про долю Пилипа Акілова – у статті на сайті Sport-express.ua

Втік з оточеного Маріуполя через росію, опинитися саме в Угорщині допоміг знайомий 

Акілову 24 роки, він народився у Соледарі, руїни якого захопили російські війська у січні 2023 року. На початку повномасштабного вторгнення він перебував у Маріуполі. Коли місто потрапило в оточення, боксер не мав зв’язку із зовнішнім світом. 

За повідомленнями в угорській пресі, він скористався нагодою, коли росіяни відкрили зелений коридор у напрямку Бєлгорода, таким чином і виїхав з України. 

За допомоги друга Пилип дістав контакт угорського тренера Чаби Череньї, зв’язався з ним, відправив йому відео, де він боксує і запевнив, що мріє стати Олімпійським чемпіоном. Вони домовилися про зустріч у Польщі і транзитом через Білорусь Акілов опинився в Європі. 

За словами Череньї, у хлопця розрядився телефон і він не без труднощів відшукав його. А бачити Пилипа спершу йому було боляче – голодного, на морозі та з невеличкою сумкою речей – все, що він мав. Перше слово угорською, яке він вивчив – «робота», і це те, чим Акілов займається ледве не цілодобово – самовіддано працює на тренуваннях. 

У будинок його батьків влучила бомба – від смерті їх врятувала миттєвість 

Батьки Пилипа жили у Бахмуті. Влітку 2022 року бомба влучила в будинок, у якому боксер виріс. Його батьки дивом врятувалися, адже в ту мить їх не було в приміщенні – кілька миттєвостей і вони могли загинути, але все ж таки зазнали деякі осколкові поранення. Після цього випадку Череньї запропонував їм приїхати в Угорщину і особисто зустрів на кордоні. Туди із Бахмута вони діставалися три доби. Усі вцілілі пожитки родини вмістилися у два звичайні пакети. Зате з ними приїхали дві собаки, одна з яких у дорозі народила ще й чотирьох цуценят, через що гарчала на прикордонників та вкусила Череньї. 

Сам Акілов у той час був на турнірі в Німеччині і дізнавшись, що батьки в Угорщині та в безпеці на радощах здобув переконливу перемогу та приніс своєму новому боксерському клубу трофей. У 2023-му Пилип отримав угорське громадянство, а батьки знайшли роботу в новій країні – матір на садівництві, батько – на будівництві.  

У 12 років уперше став чемпіоном України, але каже, що відчуває себе угорцем 

Перший чемпіонський титул на рівні країни Пилип здобув у зовсім юному віці, а потім знову досягнув цього, навчаючись в університеті. Проте зараз він каже, що немає журби за Україною, мовляв, два роки тому почали все з нуля, його родина в Угорщині і він почувається угорцем та прагне прославляти цю країну. 

Навесні 2023-го він у складі збірної Угорщини їздив на чемпіонат світу у категорії до 75 кілограмів у Ташкенті, який, до речі, збірна України бойкотувала через допуск до змагання росіян. На турнірі в Узбекистані став п’ятим, програвши місцевому боксеру за одностайним рішенням суддів, причому, на думку Акілова, це був прояв упередженості. 

Цікаво, що взагалі-то робоча категорія Пилипа – до 75 кілограмів, а оскільки такої не було в програмі Олімпіади-2024, йому довелося набрати додаткових 5 кг., а тепер він працює над тим, аби закріпитися на цьому рівні – набути ще кілька додаткових кілограмів м’язової маси.