Росію позбавили «золота» на Олімпіаді-2022 через допінг фігуристки: новий медальний залік

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
770
0 голосів
Росію позбавили «золота» на Олімпіаді-2022 через допінг фігуристки: новий медальний залік
Каміла Валієва. Фото: Google
Спортивний арбітражний суд у Лозанні дискваліфікував фігуристку з росії Камілу Валієву на чотири роки через вживання допінгу. Відповідне рішення вказане на офіційному сайті відомства.

Злочин і кара. У тривалій допінг-справі по відношенню до російської фігуристки Каміли Валієвої нарешті поставлено крапку.

Спортивний арбітражний суд (CAS) росіянку на чотири роки. Відповідне рішення оприлюднено на офіційному сайті організації.

У вердикті суду з-поміж іншого сказано, що Валієва порушила антидопінгові правила перед Олімпійськими іграми-2022. Мова про позитивний допінг-тест, результат якого було виявлено вже після того, як російська фігуристка стала однією з чемпіонок Пекіна-2022 у командних змаганнях.

Валієву у підсумку допустили до особистих змагань на ОІ-2022. Однак того ж місяця, у лютому 2022 року, Міжнародне антидопінгове агентство підтвердило, що російська фігуристка порушила антидопінгові правила.

  • Розгляд справи Каміли Валієвої у CAS тривав з листопада 2022 року.
  • WADA вимагала покарати російську фігуристку дискваліфікацією на чотири роки — саме цей вердикт і затвердили у Спортивному арбітражному суді.
  • Термін дискваліфікації Валієвої від виступів у фігурному катанні бере відлік з 25 грудня 2021 року. Крім заборони змагатися, російську фігуристку позбавили усіх медалей, нагород і призових коштів за участь у турнірах. Серед втрачених медалей Валієвої — золото чемпіонату Європи-2022.
  • Таким чином, Росія втратить і золото командних змагань у фігурному катанні, здобуте на Олімпіаді-2022. Це означає, що олімпійськими чемпіонами після перерозподілу медалей мають стати Сполучені Штати Америки.
  • Друге та третє місце у командному заліку отримають Японія та Канада, які закінчили Олімпіаду на четвертому та п'ятому місці відповідно.
  • Вердикт щодо долі розподілу олімпійських медалей мають остаточно закріпити відповідні органи – МОК.