Україна виграла історичну медаль на Паралімпіаді-2024: хто став автором незвичайного досягнення

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
608
0 голосів
Україна виграла історичну медаль на Паралімпіаді-2024: хто став автором незвичайного досягнення
Артем Колінько приніс Україні медаль у новому виді спорту. Фото: European Para Championships 2023
Артем Колінько успішно виступив у змаганнях з бочі, паралімпійського виду спорту для людей з найтяжчими порушеннями опорно-рухового апарату

Збірна України здобула першу в історії паралімпійську медаль у бочі. Наш представник у цьому виді спорту, Артем Колінько, у матчі за бронзову медаль переміг хорвата Давора Комара. Зустріч завершилася із рахунком 4:3.

Колінько виступав у класі BC4. До нього входять гравці з помірно порушеними координаційними здібностями, значними порушеннями рухів тулуба та ніг, ураженнями рук або відсутністю кінцівок.

На шляху до фіналу український паралімпієць провів п'ять матчів. Перемогти 40-річного Колінька на Паралімпіаді-2024 змогли британець Стівен Макґвайр та колумбієць Еділсон Чіка Чіка. Вони ж і посперечаються за золоту медаль.

Відзначимо, що для гри в боча необхідний набір спеціальних м'ячів (шість синіх, шість червоних, один білий) та рівний майданчик (корт) розміром 12.5 х 6 метрів.

Залежно від фізичної функціональності спортсмени розподіляються за чотирма класами: 

  • У BC1 спортсменам може допомагати асистент, а самі гравці можуть кидати м'яч рукою або ногою.
  • У BC2 вкидають м'яч рукою та грають без асистента.
  • У BC3 беруть участь спортсмени із важкими формами захворювання: їм може допомагати асистент, а також вони можуть використовувати додаткове обладнання.
  • У BC4 допомога асистента не передбачена.