Aurora (Київ): «Перший матч провели проти збірної Італії. Далі за нас грали Нагорняк і Цихмейструк. Прагнемо ще більшого»

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
2563
5 голосів
Aurora (Київ): «Перший матч провели проти збірної Італії. Далі за нас грали Нагорняк і Цихмейструк. Прагнемо ще більшого»
Гравці футзального клубу Aurora Team. Фото: Aurora
На сайті sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша нова розповідь – про команду-дебютанта Екстра-ліги, яка вийшла з третього місця в плей-оф і пробилась до фіналу чотирьох Кубку України, який пройде на початку травня в київському Палаці спорту.

Aurora є унікальним футзальним клубом, який створили люди з галузі мистецтв — спортивних танців та бойового мистецтва карате, яким займається президент футзального клубу Aurora Team Дмитро Влох. 

Дмитро Святославович ексклюзивно для сайту Sport-express.ua розповів про наступне:

  • історію створення клубу, зіркових гравців Aurora зі світу футболу,
  • завдання на цей сезон,
  • інсайди з трансферної політики,
  • про київське дербі з чемпіоном Хітом та SkyUp,
  • думки про майбутнє колективу.

Aurora Team. Фото: Aurora

«Від спортивних танців і карате – до футзалу. В іграх команди брали участь зірки футболу Нагорняк і Цихмейструк»

— Пане Дмитре, розкажіть, будь ласка, про ваш колектив — з чого все починалось?

— Перший свій матч команда Aurora зіграла 23 серпня 2011 в Італії зі збірною цієї країни.

— Збірної з футболу чи футзалу?:)

— Ні те, ні інше. Наш перший суперник – збірна танцівників Італії. Правда, як потім мені сказали, за них грали деякі екс-гравці Серії А. Справа в тім, що я займався адміністративною роботою в Асоціації спортивного танцю України. Асоціація допомагала в організації і підготовці до чемпіонатів зі спортивного танцю, а потім після змагань спортсмени організовували проведення турнірів із футзалу, футболу, які були досить популярними. 

— І хто за вас грав?

— У складі команди Aurora на той час входили на 80% танцюристи, решта були запрошені гравці. Такі міжнародні матчі відбувалися після змагань зі спортивних танців, свого роду, як релакс після основної роботи спортсменів зі спортивного танцю. 

Матчі проходили не тільки у Італії, але й у росії у 2011 та 2012 роках та Молдові у 2013-му. Звісно, грали і в Україні – Київ, Харків, Львів, Одеса. 

— А як же ваша прем’єра? Навчили кальчо італійців?

— У першому матчі у Італії команда Aurora програла із рахунком 0:4, але уже у матчі відповіді через рік 2012 здобула перемогу з рахунком 6:2! У матчі в москві восени 2012 року у складі команди брали участь зірки вітчизняного футболу — колишні півзахисники національної збірної Сергій Нагорняк та Едуард Цихмейструк.

— Як вам вдалося запросити в команду таких майстрів?

— Все дуже прозаїчно – були спільні знайомі, які й допомогли у трансфері:)

— Чи була у таких іменитих гравців «зіркова» складова на полі і в побуті?

— Ні, вони дуже допомагали команді показувати хорошу гру, підказували як краще зіграти. Ставилися до всіх дружньо. І Сергій, і Едуард добре влились в команду.

— Чому обрали назву команді саме Aurora?

— Аврора – це як Rising star, висхідна ранкова зірка: щось нове, незвичне цікаве та унікальне.

— Які про подальші етапи розвитку команди?

— Після революційних подій 2014 року команда розпочала нове життя. Ми, переважно, грали у аматорських турнірах Києва та вигравали багато медалей. В серпні 2019 року посаду тренера Aurora зайняв Євген Олександрович Задорожній (екс-гравець футбольних клубів Зоря і Севастополь) та ми стали ще сильнішими.

— Коли ваша команда стала виступати на більш потужному рівні?

— У літньому сезоні 2021 року у Aurora почалася Нова Ера – це вже команда, яка складається з професійних гравців. Тоді за нас грали Максим Літвінов (Хіт), Орест Боргун (Хіт, найкращий гравець чемпіонату Литви з футзалу), Олександр Ліфер (Хіт), Олександр Сухов (Хіт, гравець збірної України з футзалу, найкращий воротар чемпіонату Європи серед студентів), Євген Жук (Хіт), Олександр Школьний (Хіт), Микола Кибіш (Хіт), Денис Хруль (збірна України з сокки), Микола Кодацький (збірна України з сокки), Микита Тищенко (Скидка), Максим Сміян (Зоря із Луганська, зараз – Верес із Рівного), Сергій Зуєвич (Нива Бузова), В’ячеслав Марканич (збірна України з сокки). Тоді у нас вже була і друга команда. Aurora Team-2 – це команда, як «злітна смуга» для потрапляння у основу власне Aurora. 

Дмитро Влох. Фото: Aurora

Чи існує зараз Аврора-2? 

— Аврора-2 – у планах для втілення на наступний сезон.

— Була інформація, що ви особисто займаєтесь карате, причому доволі успішно їздили на чемпіонат світу з карате в Токіо в 2019 році....

— Займаюсь шотокан-карате досить давно, подобається східна філософія і бойові мистецтва. Так, я є учасником Чемпіонату світу з цього виду спорту. Крім того, додам, що на початку становлення Аврори за неї виступали не тільки танцюристи, а й каратисти. Усіх об’єднував спорт.

— Розкажіть про завдання на цей сезон, де Aurora вже наробила сенсацій.

— Задачі на кожен сезон – здобувати найвищі місця. Так як ми – дебютант VBET Екстра-Ліги чемпіонату України з футзалу, то наразі наша ціль – опинитися в четвірці найкращих команд. Але насамперед – це вдосконалення навичок молодих гравців, постійний прогрес та, звісно, радувати наших вболівальників.

— Щодо компанії-спонсора, чим вона займається?

— Grand Trans Invest є одним з лідерів на ринку транспортно-експедиторських послуг. Надає повний комплекс логістичних послуг будь-якої складності, від мультимодальних вантажоперевезень, до перевезень по місту малогабаритним транспортом. Наша компанія працює як по Україні, так і в міжнародному напрямі. Це велика, перспективна, міжнародна логістична, інвестиційна та транспортна компанія.

— Як охарактеризуєте рівень гри команди в цьогорічному чемпіонаті?

— Це перший сезон для нас на такому рівні, тому важко порівнювати з минулими сезонами. Наразі гра команди мене влаштовує.

— Чи є у вашої команди принципові суперники, свого роду дербі?

— Звичайно, наші дербі – з іншими столичними колективами ХІТ та SkyUP. Матчі з ними проходять з великим напруженням.

«Шанси перемогти в Екстра-лізі – один до восьми»

— Минулорічні чемпіони України у складі столичного Хіта, універсали Максим Літвінов, Владислав Завертаний та Олександр Школьний, прийшли до вас в міжсезоння. Які шанси, що вони повторять минулорічний успіх і з вашою командою?

— Ми закінчили регулярний турнір на третьому місці, попереду плей-офф, де будуть битися 8 команд. Тому шанси – один до восьми.

— Ще по трансферах: основні гравці вашого клубу, універсал Олександр Дичук та основний кіпер Микола Гуйван, перейшли в Аврору на правах оренди до кінця сезону 2023/24. Права на цих гравців належать Урагану. Будете їх підписувати чи шукаєте їм заміну?

— Трішки сенсації: воротар Гуйван вже офіційно гравець Aurora. Микола вперше в історії був запрошений до складу національної збірної України з футзалу та вже дебютував за неї. Щодо Олександра Дичука – рішення буде винесено після стадії плей-офф. Він, на жаль, отримав складний перелом, була довга реабілітація. Саме зараз час себе проявити! Ми віримо в Сашка.

— Чи по-особливому настроюєтесь на чемпіонів із Хіта? В цьому сезоні ви зіграли з ними двічі внічию 4:4 і 2:2. Який матч запам'ятався більше?

— Ми на кожного суперника налаштовуємось індивідуально та дуже серйозно. Кожного опонента скрупульозно аналізуємо та вивчаємо. В тому числі – команду ХІТ. Звичайно, столичне дербі створює особливу атмосферу та емоції, особливо, коли ви з суперником розділяєте домашню арену. 

Євген Задорожний. Фото: Aurora

— Найкращий бомбардир вашого колективу Юрій Сагайдачний забив 19 м’ячів, багато хто викликається в збірну. Кого ще ви назвете лідерами команди?

— Кожен гравець нашої команди створює середовище для розвитку. Хтось у цій команді прогресує швидше, хтось повільніше. Звичайно, важливу роль в команді відіграють гравці, котрі запрошуються до збірної команди України, але не менш важливі і ті, котрі мають великий досвід і діляться ним з молоддю. Якщо говорити про лідерські якості, то, мабуть, це наші досвідчені футзалісти — універсали Боргун і Літвінов. Їм у спину дихають Семенченко, Завертаний та кіпер Гуйван. Також хочу відзначити Арсенія Гурєєва, котрий дуже змінився та вдосконалив свої навички за час сезону.

— В плей-оф чемпіонату Екстра-ліги до двох перемог Аврора зіграє дербі проти Sky Up, перший матч 27 квітня. Що очікуєте від цих матчів? 

— Від матчів очікую позитивної атмосфери, видовищного футзалу та високої результативності. Ясна річ, підтримки вболівальників. 

— Чи всі наразі в строю ?

— На жаль, є травмовані, але сподіваюсь, що до матчів плей-оф усі гравці нашої команди будуть у відмінній фізичній кондиції.

— Кого можете виділити в складі суперника по плей-офф – Sky Up?

— Зі складу суперника можу виділити Микиту Тменова та Юрія Щерицю у наступальних діях, а також дуже добре влився в гру та явно підсилив команду SKYUP універсал Олександр Ліфер.

— Фінал чотирьох Кубку України, який пройде в Києві 3 травня. Вас в півфіналі очікує гра з Кардиналом – чинним володарем трофею. Саме для вас, який результат буде прийнятним по Кубку?

— Звичайно, хотілось би зіграти два матчі – 03.05.2024 з Кардиналом-Рівне та 04.05.2024 у фіналі з переможцем пари Хіт — Ураган. Але плей-оф – це завжди концентрація на поточній грі, тут і зараз. Кардинал – непростий суперник, тим більше, чинний володар трофею. Матч повинен бути надзвичайно цікавим, тому запрошую усіх вболівальників футзалу долучитися до перегляду.

«Ми будемо радувати усіх здобутками на вітчизняній і міжнародній арені»

— У вересні поточного року в Узбекистані пройде черговий чемпіонат світу. Хто з представників вашого клубу зможе посилити збірну України?

— Зараз від Аurora у національній збірній грають молоді таланти Владислав Завертаний, Ростислав Семенченко та голкіпер Микола Гуйван. Я дуже сподіваюсь, що у них буде можливість проявити себе найкращим чином та допомогти збірній України здобути перемогу на чемпіонаті світу.

— За кого вболіваєте в Європі, в футзалі, футболі?

— Щодо футзалу, мені дуже імпонує іспанська команда Пальма, а щодо футболу – у цьому сезоні цікаво спостерігати за грою лондонського Арсеналу.

— На якому місці і з якими медалями ви бачите клуб Аurora в середньостроковій перспективі?

— Я маю надію, що через 3-5 років ми будемо радувати усіх здобутками на вітчизняній і міжнародній арені.

Дякую усій команді Аurora, усім небайдужим однодумцям, благодійникам та меценатам і, насамперед, Збройним Силам України за можливість у непростий час розвивати спорт.

Візитівка клубу від сайту Sport-express.ua

Назва – Aurora Team

Рідне місто – Київ

Рік заснування – 2011 

Президент клубу – Дмитро Влох

Тренер – Євген Задорожний

Здобутки: 

  • Чемпіони Бізнес-ліги Києва 2023 року.
  • Володарі Rejo Cup Києва 2022 року.
  • Чемпіони Золотого дивізіону Street Football Challenge Kyiv 2019 року.