Енергія (Львів): « У нас завжди завдання максимальні — нагороди. Грати треба зі всіма на максимумі — буде і результат»

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
1719
9 голосів
Енергія (Львів): « У нас завжди завдання максимальні — нагороди. Грати треба зі всіма на максимумі — буде і результат»
Команда Енергії, фото: ФК Енергія (Львів)
На сайті sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша нова оповідь – про Енергію, головний клуб Галичини. Проміжне місце колективу — п’яте, проте амбіції і рівень гри команди неодмінно дозволять їм претендувати на медалі.

Енергія — найстарший діючий клуб Екстра-ліги і колектив з великими традиціями. Команда завжди орієнтувалась на місцевих вихованців, які у свій час обігрували висококласних легіонерів – бразильців і з Шахтаря, і з Урагану. У клубі вірять, що футзальна Ліга чемпіонів скоро повернеться в місто Лева. 

Виконавчий директор ФК Енергія (Львів) Володимир Фелишин в ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua розповів про наступне: 

  • історію створення команди,
  • задачі на сезон,
  • гравці-збірники в команді,
  • трансфери клубу,
  • перспективи розвитку Енергії. 

«У нас на кожен сезон завдання тільки максимальні — здобуття нагород»

— Володимире Васильовичу, говоримо з вами як представником клубу зі значним списком досягнень і перемог, тож давайте для початку розпочнемо саме з історії створення Енергії.

— Дійсно, Енергія є найстарішим діючим українським клубом в Екстра-лізі. Наш клуб заснували у 2001 році з ініціативи керівників «Львівобленерго» — Олександра Сагури та Володимира Матвіїшина. Перед цим львівські енергетики вдало виступили на турнірі серед енергетичних компаній у Запоріжжі. В той час футзал починав набирати популярність в Україні, тож з’явилась ідея створення професійного клубу. І перед новою командою одразу ж поставили максимальні завдання.

У дебютному сезоні в Першій лізі наша команда здобула «срібло» і наступний сезон ми розпочали у Вищій лізі. За ці роки Енергія стала трьохразовим чемпіоном України та п’ятиразовим володарем Кубка, шість разів здобувала «срібло» і тричі «бронзу» найвищого дивізіону, також в активі нашої команди Суперкубок України. Виступали на європейській арені.

— Які задачі на цей сезон були поставлені перед командою? 

— У нас на кожен сезон завдання тільки максимальні — здобуття нагород. 

Володимир Фелишин (ліворуч), фото: ФК Енергія (Львів)

— Як охарактеризуєте рівень гри команди в цьогорічному чемпіонаті? 

— Є у нас хороші ігри, але бували й матчі, де не все складалось, так як би ми хотіли. Зараз підходимо до плеф-оф, тут буде все вирішуватися. Грати треба зі всіма на максимумі, викладатися, тоді буде результат, до якого ми всі прагнемо. Так і налаштовуємо команду. 

«Основна частина нашого колективу — це все місцеві виконавці»

— З сьогоденням зрозуміло, а що з майбутнім? Чи багато юних футзалістів у вашій системі підготовки клубу, які їх перспективи?

— Стосовно молоді, то ми активно співпрацюємо зі Львівською Політехнікою, створена команда Енергія-2 – Львівська Політехніка, налічує 15 гравців. Налагоджена взаємодія з іншими спортивними клубами міста Львова. Основна частина нашого колективу — це все місцеві виконавці. 

— Як у вас із спадковістю поколінь? Чи працюють у вашому клубі колишні імениті спортсмени? 

— У нас працює Валерій Легчанов — багаторічний капітан, найкращий бомбардир, а сьогодні — головний тренер Енергії. Степан Струк — рекордсмен за кількістю ігор серед всіх гравців Енергії, сьогодні тренер нашої команди. 

— Можете розповісти про компанії - спонсори клубу, чим займаються? 

— Головним спонсором команди є «Львівобленерго» — компанія, яка забезпечує електроенергією мешканців Львова та області. Під час війни всі зрозуміли, наскільки енергетика є важливою для життя кожного, без електроенергії немає нічого. Тому для нас є честю представляти енергетичну галузь. Партнерами клубу є компанії «Львівенергозбут», «Львівелектросервіс», будівельна компанія «ТВД», «РЕМ-Енерджі», спортивно-оздоровчий центр «РІО», торгова марка «Kelme», Асоціація футзалу Львівщини. 

Інформаційну підтримку надає радіо «Львівська хвиля». Хочу відзначити, що Енергія — це не тільки професійна команда. Наш клуб також є організатором турнірів серед енергетиків України. У березні ми провели черговий турнір, де зібрали 260 тисяч для ЗСУ. А загалом за час війни завдяки проведенню таких благодійних ініціатив передали для української армії понад 800 тисяч гривень. Також постійно надаємо матеріальну допомогу за потребами ЗСУ.

— У вас дуже титулована команда, до 3 чемпіонств ви додавали 5 разів виграш Кубку України. Чи можна було подужати київську Аврору в цьому році у дуелі на Кубок? Після виграшного матчу у Львові, прикра поразка в гостях вибила Енергію з подальшої боротьби... 

— Шанси були, але це вже історія, концентруємося на наступних матчах. Хлопці зробили все, що могли. 

Гравці Енергії, фото: сайту Аврори

«Віримо, що через кілька років ми будемо жити у мирній, багатій українській державі»

— Питання щодо трансферів: посеред сезону ви повертаєте до команди кіпера Кардаша, який захищав кольори inIT. Чи одразу він погодився на перехід? 

— Володимир Кардаш є вихованцем Енергії, тут провів дуже багато років своєї професійної кар’єри. Тому одразу відгукнувся на нашу пропозицію.

— Чи правда, що за деякими відомостями, Аврора перед сезоном хотіла придбати ваших лідерів Радевича і Зварича? 

— Таких офіційних запитів ми не отримували.

— Кого, крім вищезазначених гравців можете виділити у якості лідерів Енергії? 

— Не хотілося би когось виокремлювати, бо кожен вносить свій вклад у загальний результат. Наша спільна мета-вигравати.

— Чи плануєте міжнародні трансфери? 

— Наразі про таке не думаємо, адже і до війни ми ставили акцент на власних вихованців, місцевих хлопців. Вони складають основу команди. Ті, хто приїхав до нас з інших регіонів, з часом ставали повністю «своїми» і залишились у Львові. 

— Питання по збірній. У вересні цього року в Узбекистані пройде черговий чемпіонат світу. Як вважаєте, представники вашого клубу зможуть посилити національну команду України? 

— Так, наш польовий гравець Михайло Зварич регулярно отримує виклики у національну збірну. У розширеному списку є інші гравці клубу і теж можуть отримати свій шанс. Окрім цього, головний тренер Енергії Валерій Легчанов є асистентом керманича збірної Олександра Косенка.

— Тренери в Енергії завжди були високого рівня, який із них є найуспішнішим в історії клубу на Вашу думку? 

— Погоджуюся з вами, з коучами у нас завжди було все гаразд. Кожен тренер, який працював в Енергії, зробив свій внесок у розвиток та успіхи команди, здобував нагороди. 

— На якому місці і з якими досягненнями Ви бачите клуб через 3-5 років? 

— Насамперед віримо, що через кілька років ми будемо жити у мирній, багатій українській державі. Тоді всі сфери нашого життя, у тому числі футзал, матимуть можливість для активного розвитку. А наші завдання будуть незмінними — тільки найвищі місця.

Візитівка клубу від сайту www.sport-express.ua

  • Назва: Енергія
  • Рідне місто: Львів
  • Рік заснування: 2001
  • Голова Ради клубу: Олександр Сагура
  • Почесний Президент клубу: Володимир Матвіїшин 
  • Президент клубу: Тарас Костів
  • Виконавчий директор: Володимир Фелишин
  • Головний тренер: Валерій Легчанов
  • Тренер: Степан Струк 
  • Тренер команди Енергія-2 - Львівська Політехніка: Володимир Осінчук
  • Фізіотерапевт: Олег Чернецький 
  • Лікар: Олександр Хома 
  • Адміністратор: Ярослав Качабульський 
  • Пресаташе: Олександр Горгут 

Чемпіон України 2006/07, 2011/12, 2015/16 років, срібний призер – 2005/06, 2007/08, 2010/11, 2013/14, 2016/17, 2017/18 років, бронзовий – 2009/10, 2012/13, 2014/15 років.

Володар Кубку України 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2017/18 років.

Володар Суперкубку України 2018 року.