Рятувальник (Ромни): У нас шлях Атлетіка (Більбао). У академії є потенційні зірки, розвиваємо їх навіть під час війни

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
1703
11 голосів
Рятувальник (Ромни): У нас шлях Атлетіка (Більбао). У академії є потенційні зірки, розвиваємо їх навіть під час війни
ФК Рятувальник. Фото: ФК Рятувальник
На sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша нова розповідь – про колектив Рятувальник, який представляє одне з найстаровинніших міст України. Головний тренер футзальної команди Рятувальник (Ромни) Ігор Салівон дав нашому сайту розлоге інтерв’ю.

Автор: Віталій ДЕРЕВ'ЯНКО

Місцезнаходження чергової команди-героїні нашого циклу інтерв'ю – Сумська область, поруч з країною-агресором. Цей факт робить Ромни географічно однією з найближчих цілей держави 404. Проте, дякуючи ЗСУ, місто представлене в Екстра-лізі України.

Головний тренер футзального клубу Рятувальник (Ромни) Ігор Салівон ексклюзивно для сайту sport-express.ua розповів про наступне:

  • історію створення та задачі клубу,
  • найвідоміших гравців колективу,
  • проблемні моменти Рятувальника,
  • майбутнє клубу з Ромнів,
  • допомогу ЗСУ.

Ігор Салівон. Фото: ФК Рятувальник

«Цей сезон для нас сезон виявився гірким досвідом»

– Пане Ігорю, розкажіть читачам про історію створення команди.

– Команда Рятувальник була створена на базі Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій у 2008 році. За період з 2008 по 2021 роки команда виступала й здобувала нагороди у низці турнірів, є призером Першої ліги України з футзалу.

– Деталізуйте задачі Рятувальника на цей сезон?

– Головне – показувати цікавий та змістовний футзал у кожному матчі! Потрапити до складу кращих восьми команд і зайти в зону плей-оф. Через певні фактори не вийшло досягти поставлених задач, для нас сезон виявився гірким досвідом.

– Треба відмітити, що, незважаючи на скромний бюджет, колектив часом показував класну гру. Став трампліном для вашого кіпера Сірицького, який перейшов по ходу сезону до лав екс-чемпіона франківського Урагану. Як ви самі охарактеризувати рівень гри команди в цьогорічному чемпіонаті?

– Повною мірою не вдалося повністю показати весь потенціал команди через велику кількість різноманітних факторів, які випали на наш колектив. 

– Не могли б ви деталізувати?

– Рівень гри бажає кращого, один з недоліків – це можливості в комплектації команди, що і стало однією з основних причин таких результатів. Окремі ж матчі можна було б відзначити для нас з позначкою плюс: не в плані результату, а в плані змісту гри.

– Приватні спонсори допомагають колективу?

– Ми знаходимось на балансі ДСНС, приватні спонсори іноді допомагають точково…

«Сподіваємось на власних вихованців»

– У вас працює клубна академія, що дуже важливо для такої області, як Сумська, та для такого виду спорту, як футзал. Які перспективи ваших вихованців?

– Найкращі матимуть шанс проявити себе в Рятувальнику, звісно. Маємо підсилитися вихованцями нашої дитячої команди, серед яких є дуже перспективні гравці. Вони вже беруть участь в міжобласних та всеукраїнських чемпіонатах та показують високий рівень гри.

– Уже робите підготовчі дії на майбутнє по трансферах з інших клубів, чи плануєте тактику Атлетіка Більбао з грою в першій команді власних вихованців?

– Поки обираємо цей шлях, а далі будемо по ситуації діяти.

– То справи майбутнього, давайте назад у сьогодення. Чи по-особливому настроюєтесь на гегемонів Екстраліги з Хіта, Урагану?

– Налаштування команди перед кожною грою відбувається у звичайному форматі, всі команди Екстраліги України досить високого рівня.

– Які відчуття у вас від матчів з лідерами, чого не вистачає?

– Лідери чемпіонату виділяються, перш за все, підбором висококваліфікованих виконавців. У них лава запасних і чисельна, і майстерна, що дозволяє вмикати контрпресинг постійно.

– Кого виокремите у вашому колективі?

– Зважаючи на те, які результати команда демонструє в цьому сезоні, не можемо виділити в кращу сторону якогось окремого гравця. Хлопці стараються і б'ються, характер є у всіх. Гайван прийшов з великого футболу, це вихованець донецького Шахтаря, який пограв за професіональні клуби ФК Тростянець і СК Полтава на великому полі. Гайван веде колектив уперед. Курило теж має перспективи.

«Буває важко, проте всі підтримують один одного»

– В минулому Сумщина була багатою на футзальні таланти, кого можете виділити? 

– Згоден з вами. Сумщина виховала багатьох спортсменів. Серед лідерів минулого в нашій команді хотілось би відмітити таких гравців: Сергій Ткаченко – чемпіон України з легендарним Інтеркасом тренера Станіслава Гончаренка, львівською Енергією. Дуже класний майстер! Також це Валерій Карацюба, Андрій Анцибор.

– За кого вболіваєте у футзалі?

– В Європі імпонують представники іспанського та португальського футзалу. Вболіватимемо за збірну України на майбутньому Чемпіонаті Світу з футзалу.

– На якому місці Ви бачите клуб через три-п'ять років?

– Перспективи розвитку нашого клубу залежать від ступеня розвитку нашої інфраструктури, це насамперед стосується домашньої арени. Через проблеми із залом вболівальники не можуть насолодитись матчами Екстраліги України, а наші футзалісти не мають змоги повною мірою набувати майстерності в таких умовах. Тож ми вимушені декілька разів на тиждень їздити до іншого міста на тренування. Та сподіваємось, що через певний час цю проблему буде вирішено.

– Була інформація, що колектив дуже суттєво підтримує ЗСУ…

– У нас прикордонна область, буває важко. Але всі працюють, підтримують один одного. Разом із особовим складом.

МЦШР ДСНС України ми підтримуємо збори для наших ЗСУ. Також, хочемо від імені керівництва, гравців клубу виразити щирі слова подяки та вдячності нашим захисникам без допомоги яких проведення даного чемпіонату було б неможливим!

Візитівка клубу від сайту sport-express.ua

Назва: Рятувальник

Рідне місто: Ромни

Рік заснування: 2008

Президент клубу: Сергій Біляєв

Тренер: Ігор Салівон

Здобутки: 

  • Бронзовий призер чемпіонату України з футзалу серед команд Першої ліги 2020 року.
  • Срібний призер чемпіонату України з футзалу серед команд Другої ліги 2018 року.
  • Володар Кубку ДСНС України 2017,2020,2021 років.
  • Переможець чемпіонату Сумської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України з футзалу серед команд КФК силових структур та правоохоронних органів 2012, 2013, 2014 років.
  • Фіналіст «Кубка Міністра внутрішніх справ України-2016».
  • Переможець Літнього чемпіонаті Сумщини 2016 року.