Ексчемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов: «Вчинки Карякіна мають досліджувати психіатри»

Аватар Михайло Шафір Михайло Шафір
3377
9 голосів
Ексчемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов: «Вчинки Карякіна мають досліджувати психіатри»
Колаж: Спорт-Експрес
Наче витираючи ноги об тезис «Спорт поза політикою», колишній українець Сергій Карякін приїхав у зруйновану війною Авдіївку, щоб зіграти в шахи з окупантами на камінні, яке залишилося від майна та житла мирних людей. Що за божевілля? Так само не розуміє це й уродженець Донеччини Руслан Пономарьов.

34-річний міжнародний гросмейстер Сергій Карякін народився в українському Криму, тренувався у знаменитий Краматорській шаховій школі, де виховали цілу плеяду шахістів світового рівня. Спортсмен стрімко прогресував і навіть доходив до матчу на першість світу, де поступився тодішньому володарю світової «корони» Магнусу Карлсену (Норвегія). З 2009 року виступає за збірну Росії, змінив громадянство, перебрався до Москви. 

Але у часи російсько-української війни репутація Сергія Карякіна швидко зійшла нанівець. За підтримку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну його дискваліфікували на півроку із унікальним формулюванням «завдання шкоди репутації шахів». Термін дискваліфікації давно минув, але Сергій Карякін майже не виступає в турнірах. Натомість продовжує робити скандальні заяви на тему війни та підтримує російських окупантів, граючи із ними в шахи на окупованому Донбасі. Зокрема, нещодавно спарингував із ними на руїнах Авдіївки. 

Із чим може бути пов'язана така дивна трансформація і зрадницька поведінка Сергія Карякіна? Про це в ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua розповів 16-й чемпіон світу 2002 року (за версією ФІДЕ), 40-річний міжнародний гросмейстер Руслан Пономарьов (Україна). 

Він уже 12 років мешкає в Іспанії, але в Києві залишилися родичі нашого «гроса». Тож Руслан добре обізнаний із подіями у російсько-українській війні. Також він виховувався у Краматорській шаховій школі разом із майбутнім зрадником Карякіним, навіть товаришував із ним у дитячі і юнацькі роки. Недарма Руслан запрошував 12-річного Сергія (на той час наймолодшого міжнародного гросмейстера світу!) бути тренером-консультантом у його матчі проти Василя Іванчука (Львів). Там він і здобув світову шахову «корону». 

В ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua з Русланом Пономарьовим:

  • Яким був Сергій Карякін у юнацтві;
  • Ставлення до нього після заяв про «Кримнаш»;
  • Про згубну дію на мозок російської пропаганди;
  • Чому зрадник України останнім часом не бере участі в змаганнях. 

«Ставлення змінилося миттєво»

– Руслане, дякую за можливість поспілкуватися. Ви разом з Карякіним займалися у шаховій школі, грали за збірну України. Ви товаришували? Які мали взаємовідносини?

– У юнацтві у нас були добрі стосунки. Я трохи старший за Сергія, але це ніяк не впливало. Пізніше він разом зі своєю першою дружиною, гросмейстером Катериною Должиковою (Київ), вітали мене із Днем народження. 

Сергій навіть мене запрошував на власне весілля. Він одружився зовсім юним (у 19 років, – прим. М.Ш.) Казав: «Це не жарт! Я одружуюсь!». Я тоді не зміг бути присутнім на церемонії, бо мав інші плани. Гарні відносини у нас залишилися й після того, як Сергій переїхав на проживання до Москви. 

– Коли ставлення до колишнього товариша по збірній у Вас змінилося?

– Це сталося миттєво. Зокрема, у 2014 році. Тоді в Україні пройшла Революція Гідності, і Президент Віктор Янукович втік до Росії. Далі почалося вторгнення росіян до Криму. І Карякін несподівано для багатьох запостив: мовляв, «Ура, Крим наш!» Висловив із цього приводу повну підтримку Президенту РФ Володимиру Путіну.

– З того часу ви вже не спілкуєтеся?

– Ні. Після таких заяв це якось важкувато робити. Бо я Сергію не батько і не брат. До того ж, ми живемо в різних країнах. Чому з Карякіним таке трапилося, я не знаю. Нехай це вивчають психоаналітики чи психологи. 

Із цього приводу можу навести приклад іншого вихованця нашої Краматорської школи, гросмейстера Катерину Лагно. Вона також змінила громадянство на російське, вийшла заміж за відомого гросмейстера із РФ Олександра Грищука. Але я не бачив, щоб вона постила якісь заяви із підтримкою російської агресії в Україні. А ось Сергій Карякін в цьому плані набагато активніший за багатьох відомих росіян.

«Це якась хвороба?»

– Взагалі складається враження після постів, які регулярно викладає Карякін, що він – не дуже розумна людина. В дитинстві у Сергія також були схожі прояви? 

– Ні. Тоді це була нормальна і навіть більше – талановита дитина. В шахах у Сергія одразу все чудово виходило. Коли ми багато спілкувалися із ним, мені також було небагато років. І тому складно пригадати і скласти його тодішній психологічний портрет. 

Нещодавно я читав книжку про фашистського злочинця Адольфа Ейхмана – завідувача відділа гестапо, який відповідав за «остаточне вирішення» єврейського питання. У ній детально описується суд над цим відомим нацистом. Ейхман був причетний до знищення багатьох людей. Його спіймали в Аргентині, перевезли до Ізраїлю, і там відбувся показовий процес. Автор цієї книги спробував розібратися, що було в голові у Ейхмана, коли він здійснював свої нелюдські злочини. 

Зрозуміло, порівнювати вчинки Карякіна з Ейхманом не дуже доречно. Мова йде лише про аналогію із дослідженням поведінки цих осіб, які підтримують і заохочують військові злочини проти людства.

– Як Ви ставитеся до того, що Сергій нещодавно грав у шахи з російськими військовими на Донбасі, надихаючи на подальші військові злочини? 

– Можу висловити версію, що це якась хвороба. Напевно, російська пропаганда дуже сильно подіяла на Сергія. Коли у Москві проживеш кілька років, можливо, під її нав'язливою дією у мозку щось змінюється. 

Я не лікар, тому мені важко поставити конкретний діагноз... Можливо, для цього потрібно робити якісь аналізи?! Маємо взагалі унікальний випадок, бо зрозуміти мотивацію Карякіна досить складно. В першу чергу, Сергія використовують для внутрішньої російської пропаганди. Тобто його заяви і дії спрямовані в першу чергу для Z-аудиторії. 

– А яке ставлення до Сергія у шаховому світі?

– Останнім часом він не бере участі в жодних змаганнях. Думаю, йому було б важко поїхати кудись. Напевно, через тривалу перерву у виступах рівень вже не той. Також, можливо, через всі свої ганебні заяви на тему війни з Україною Сергій Карякіну важко психологічно сідати за дошку проти суперників світового класу. 

Нагадаю, РФ продовжує контролювати Всесвітню шахову федерацію (ФІДЕ). Адже громадянин цієї країни Аркадій Дворкович є її президентом. І при цьому Карякін боїться їхати на серйозні турніри. 

Довідка сайту sport-express.ua

  • Руслан Пономарьов народився 11 жовтня 1983 року у Горлівці (Донецька область)
  • Гросмейстер, чемпіон світу із шахів 2002 року за версією ФІДЕ. 
  • Заслужений майстер спорту України (2001).
  • Його рейтинг станом на лютий 2024 року — 2647 (92-е місце у світі, 5-е в Україні).
  • У складі збірної України – дворазовий переможець шахових олімпіад 2004 та 2010 років, переможець командного чемпіонату світу 2001 року.
  • Віце-чемпіон Європи (2001). Срібний призер Кубку світу (2005). Чемпіон України 2011 року.
  • Проживає у Більбао (Іспанія). Одружений, має двох дітей.