Президент ФХУ Георгій Зубко: «У збірній будуть ті хокеїсти, які мають позицію щодо того, що відбувається в Україні»

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
5781
0 голосів
Президент ФХУ Георгій Зубко: «У збірній будуть ті хокеїсти, які мають позицію щодо того, що відбувається в Україні»
Георгій Зубко. Фото: ФХУ
Спецкор сайту sport-express.ua побував у Федерації хокею України. Олександр Петров поспілкувався з президентом ФХУ Георгієм Зубком, послухав капітанів хокейних клубів і дізнався, як відтепер буде називатися чемпіонат України з цього виду спорту – і чому.

На тижні відбулася прес-конференція з нагоди початку нового хокейного сезону в Україні. Напередодні чемпіонату 2023/24 з журналістами поспілкувався президент ФХУ Георгій Зубко. Сайт sport-express.ua витиснув усе головне з цієї прес-конференції, до вашої уваги – пряма мова від Георгія Зубка.  

Про досвід минулого сезону

‒ Як відомо, минулий сезон ми проводили під сирени і вибухи ракет. Це дало нам можливість отримати унікальний досвід проведення змагань у подібних умовах. Тому зараз можу сказати, що ми навчилися грати під час війни. В минулому сезоні не був скасований жоден матч. Так, були зупинки ігор, щось переносили, але весь сезон, не дивлячись на повітряні тривоги, які були по шість годин, та блекаути – ми таки провели той неймовірний сезон. В останньому матчі Плей-оф визначили переможця сезону. Сьогодні ми більш спокійні, впевнені і готові, з точки зору того досвіду, який отримали в минулому сезоні. 

Про генерального партнера турніру

‒ Ні для кого не є секретом, що минулий турнір нам вдалося провести завдяки великій кількості міжнародних спонсорів і партнерів наших змагань. Хочу сказати, що цього сезону ми маємо радість отримати генерального партнера чемпіонату України з хокею. Це українська компанія FAVBET, яка є генеральним і титульним партнером ліги національних збірних команд. Національний чемпіонат сезону 2023-24 буде називатися FAVBET Ліга. Саме таку назву буде мати національна першість. 

Про повернення на арени вболівальників

‒ Тема повернення вболівальників у всіх видах спорту на арени стадіонів – це абсолютна потреба. Про це вам скаже кожен гравець і тренер. Кожен спортсмен знає, що спорт з глядачами і без – це різні явища. Ми наголошували на цьому, ще з минулого сезону. Ми просимо і зараз квоту, будь-яку. Ну, наприклад, у межах можливості бомбосховища, або місця поряд з бомбосховищем. 

Відповідні листи, звісно, нами пишуться. Я би не хотів сьогодні робити гучних заяв, які можуть сприйматися конфронтаційно. Ми повинні спільно досягти можливості для вболівальників відвідувати змагання. Бо зупинити глядача, який хоче побачити вживу ту чи іншу гру, неможливо. Він все одно тим чи іншим шляхом, потрапляє на матч – бо має потребу. І це ми вже бачили на іграх в інших видах спорту. 

Формально – це ставить під загрозу і відповідальність організаторів змагань. Це питання є негайним для вирішення. Я не чув жодної більш-менш адекватної відповіді, а чому ні. Кінотеатри, творчі вечори, багатотисячні концерти проводяться за присутності людей. Тому – це наша спільна робота і нам потрібна певна дорожня карта, яким чином ми до цього прийдемо. Може, це буде 500-700 глядачів. Дайте нам таку можливість. 

Ми рухаємось в цьому напрямку та сподіваємось, що дійдемо згоди з військово-політичним керівництвом нашої держави, і нам дадуть змогу запрошувати на матчі якусь кількість вболівальників. 

Про спортивні арени

‒ Палац спорту у Києві цього сезону буде льодовою ареною відразу для трьох з шести наших команд. Палац спорту в Одесі, який давно не приймав матчі національної першості, так само запланований під хокейні змагання. Харківські Берсерки будуть базуватися у Вінниці. Найближчим часом ми обов’язково відвідаємо матчі безпосередньо в Палаці спорту. За нашими даними, є невеликий збій по підготовці його до сезону. Наші фахівці на місці і ми в курсі, як відбуваються роботи. Проте, відновлення льодової арени, як і будь-яка будівельна справа, має певні побічні явища. Але, на сьогодні, ми не бачимо загрози зриву запуску Палацу. 

Київський палац спорту. Фото: Google

Про відсутність на заході одного з учасників змагань

‒ Можу сказати, що херсонська команда Дніпро наполегливо готується до чемпіонату. Десь повноцінно, десь ні. Але виконує завдання керівництва і тренерів команди – наскільки мені відомо. Ми не маємо сумнівів щодо участі цієї команди у чемпіонаті. Сьогодні їхній представник відсутній, бо вони саме готуються до турніру. Вони брали участь у Кубку України. 

Про Кубок України з хокею

‒ Я вважаю, що Кубок України, який нещодавно пройшов у місті Кременчук – це дуже якісний початок сезону. Для когось це була можливість передсезонної підготовки, хтось вперше, як Кременчук, став володарем цього трофею. Це дуже престижна нагорода, і ця команда її заслуговувала. Це був початок великого хокейного сезону. Відповідно – Херсон на місці. Палац спорту в Одесі готується, як домашня арена херсонського Дніпра. Ми не бачимо загрози стосовно не участі Дніпра в чемпіонаті. 

Про формат турніру

‒ Кожна команда має зіграти по 30 матчів регулярного сезону. Матчі не будуть спареними, як у минулому сезоні. Тобто, фактично, ми будемо мати два матчі на тиждень – щоб посилити спортивну динаміку. Потім Плей-оф, куди потраплять чотири кращі команди чемпіонату. В Плей-оф будуть серії ігор, до чотирьох перемог. Таким чином буде виглядати календар цього сезону. 

Про те, як три команди будуть ділити один Палац спорту в Києві

‒ Ми не бачимо проблеми в тому, що три команди базуються у місті Києві. Навіть раді, що центральний Палац спорту буде мати можливість бачити багато хокею. Нехай український вболівальник звикає, що в Палаці спорту завжди хокей. Залежно від потреби і можливості, деякі матчі ми будемо розводити, а десь вони будуть в один день. Наприклад, 1 жовтня будуть два матчі в Палаці спорту – це буде денний і вечірній матч. Це скоріш технічне питання. А в цілому – це два матчі на тиждень. 

Про можливість залучення до турніру більшої кількості команд

‒ Це дуже важливе питання для українського хокею. Цього сезону ми вважаємо, що шість команд – є оптимальною кількістю. За такими показниками: як наявність гравців, як можливість фінансування, як наявність льодових арен. Тому шість – це те до чого ми прагнули цього сезону. Завдання було – збалансувати шість команд, щоб у нас в чемпіонаті була найменша кількість матчів, без запеклої боротьби. 

Стосовно наступного сезону, якщо ситуація на фронті не буде погіршуватися, ми не виключаємо можливість для розширення ліги. До цього потрібно починати готуватися, і ми вже ведемо перемовини з іншими регіонами, я не буду їх анонсувати, але ми їх спонукаємо до початку підготовки до старту сезону вже зараз – з січня 2024 року. Взагалі, створення повноцінного клубу – це серйозний процес, до якого потрібно по-справжньому готуватися. 

Нас цікавлять проекти, які будуть не на один сезон, а довгострокові. З розумінням фінансування, з розумінням першочергових завдань їхніх середньострокових і довгострокових перспектив. Ми вибудовуємо саме таку модель. Федерація є організацією, рівновіддаленою від кожної з команд. Наші зусилля направлені на підтримку усіх клубів, як діючих, так і всіх інших, хто планує взяти участь у чемпіонатах наступних років. Ми їх спонукаємо, і я точно знаю, що деякі команди з січня почнуть підготовку на наступний сезон – ми ведемо з ними перемовини. 

Про участь у чемпіонаті росіян і білорусів

‒ Регламент чемпіонату України прямо забороняє участь росіян і білорусів в національному чемпіонаті України з хокею. Так було минулого сезону і наша позиція в цьому питанні залишається незмінною. Участь росіян і білорусів у змаганнях – це дуже чутлива тема, тому прошу на ній не спекулювати. В минулому сезоні в чемпіонаті грали українці, і в цьому сезоні будуть грати українці, або легіонери з тих країн, які не чинять прямої агресії нашій державі. На цьому я хотів би поставити крапку. 

Про втручання у процес визначення складу збірних команд

‒ Було б дивно, якби президент ФХУ визначав склад команди. Ми разом з усіма тренерськими штабами маємо єдину філософію і національну ідею. Я точно знаю, що за вторгнення росії в Україну ми відмовляли і не брали тих спортсменів, які не мали з цього приводу своєї чіткої позиції. 

Ми знаємо приклади, коли були медійні атаки на хлопців, які чітко з першого дня висловили свою позицію. Більше скажу, були ті неповнолітні хлопці, за кого ми ще б’ємось. Підведу підсумок: в збірній Україні будуть грати тільки ті українці, які однозначно мають позицію стосовно того, що відбувається в нашій країні.