Чому Довбик провалився у Данії, але став зіркою Іспанії? Віцепрезидент Мідтьюлланна дав вичерпну відповідь

Аватар Олександр Калінін Олександр Калінін
620
1 голос
Чому Довбик провалився у Данії, але став зіркою Іспанії? Віцепрезидент Мідтьюлланна дав вичерпну відповідь
Артем Довбик, фото: Getty Images
Віцепрезидент та колишній помічник головного тренера Мідтьюланна Крістан Бак згадав, як і чому Артем Довбик не зміг заграти у данському клубі.

У січні 2018 року 20-річний форвард Дніпра Артем Довбик вирушив підкорювати Європу, перейшовши у данський Мідтьюлланн.

Там він на заграв, йому навіть не допомогла оренда в місцевий Сеннер'юск (2019-2020, 23 матчі, чотири голи, асист). Загалом у Данії (2018-2020) Довбик забив п'ять голів та оформив асист у 45 матчах.

Колишній помічник головного тренера Мідтьюлланна (2016-2022) та нинішній віцепрезидент клубу Крістіан Бак розповів про причину провала Артема, який прийшов тоді на зміну теперішньому конкуренту у гонці бомбардирів Ла Ліги і форварду Вільярреалу Александеру Серлоту.

«Серлот робив чудову роботу, Довбик був травмований. Артем не говорив англійською, не був настільки близьким до інших гравців і тренера. Необхідно ж адаптуватися до культури».

Український нападник провів 22 матчі (613 хвилин, гол) за два сезони у Мідтьюлланні. Попри невдачу в Данії Бак пишається Довбиком, який свої перші кроки в європейській кар'єрі робив саме у них.

«Він зробив перший крок у своїй кар'єрі тут, за межами рідної країни, і ми дуже пишаємося ним та Серлотом».

Бак розповів про враження від перформансів Довбика і Серлота минулого сезону в Іспанії. Саме між ними до останнього тривала боротьба в бомбардирському заліку Ла Ліги 2023/24.

«У мене неймовірне відчуття, коли я бачу, що вони є двома найкращими бомбардирами Ла Ліги. Коли вони були тут, у них був великий потенціал. Ми шукали та спостерігали за двома нападниками, які мали великий потенціал, і зараз вони обидва його демонструють».

Спеціаліст назвав сильні сторони Артема.

«Він був сильним, швидким і мав дуже хорошу ліву ногу, дуже хороший фінішер, з деякими речами, які іншим гравцям було дуже, дуже важко тренувати, але ми побачили, що він вже мав їх».

Бак відповів на питання, чи готові Довбик та Серлот до великого трансферу, наприклад, у Атлетіко, який цікавиться ними обома.

«Думаю, що вони дуже добре підготовлені, і я сподіваюся, що вони досягнуть цього рівня. Вони мають ідеальний вік і досвід виступів у чемпіонаті. Вони вже довели це в одній з найсильніших ліг світу, тож... чому б і ні?

Я знаю цих хлопців, і те, що вони зробили на цьому полі, вони можуть зробити де завгодно. Це неймовірно», – цитує Бака видання Marca.

  • Довбик став найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії, забивши 24 голи і завоював трофей «Пічічі».
  • Серлот зайняв друге місце в голеадорських перегонах, відзначившись 23 забитими м'ячами.
  • Українець та норвежець не провели жодного матчу разом за Мідтьюлланн, оскільки Серлот перейшов у Крістал Пелас в теж трансферне вікно.
  • Артем після Данії повернувся в Україну, де виступав за Дніпро-1. В УПЛ форвард два роки поспіль ставав найкращим бомбардиром (14 та 24 голи у сезонах 2021/22 та 2022/23).