Превʼю чемпіонату Німеччини: презентація всіх команд Бундесліги і прогноз на сезон 2024/2025

Аватар Олександр Калінін Олександр Калінін
441
9 голосів
Превʼю чемпіонату Німеччини: презентація всіх команд Бундесліги і прогноз на сезон 2024/2025
Хабі Алонсо і Гаррі Кейн, колаж: Sport-express.ua
Футбольний путівник Європи на сайті Sport-express.ua: провідні українські журналісти представляють сезон 2024/2025 у найкращих чемпіонатах. Ілля Квіткін розбирає Бундеслігу.

Автор – Ілля Квіткін

Чемпіонат Німеччини з футболу, як ніколи, інтригуючий: Байєр із Неверкузена перетворився на Неверлузен, Баварія (наш автор, відповідно до німецької традиції, називає її Баєрн – а леверкузенців Баєр) заведена невдачами. Дортмундська Борусія разом із Лейпцигом, Штутгартом і іншими переслідувачами вивчають приклад Хабі Алонсо.

Серед суперників наших клубів – представники Бундесліги. Шахтар у Лізі чемпіонів зіграє з Баєрном (вдома) та Дортмундом (на виїзді). Динамо в Лізі Європи буде протистояти вдома Гоффенгайму.

До речі, наш сайт проводить конкурс прогнозів на матчі чемпіонату Німеччини. Участь у ньому безкоштовна, а ось найкращі учасники гарантовано отримають від нас гроші.

Експерт із німецького футболу Ілля Квіткін ексклюзивно для сайту Sport-express.ua розібрав сезон 2024/25 у Бундеслізі:

  • кожна команда представлена
  • всі головні трансфери висвітлені
  • зміни в клубах аргументовано оцінені
  • зірки названі та підсвічені
  • чемпіонат Німеччини з футболу повністю розкритий

Гольштайн (Кіль)

Місце в минулому сезоні Другої Бундесліги – 2

Декілька разів за останні роки Гольштайн був за крок від того, щоб вийти до Бундесліги. У сезоні-2017/18 він посів третє місце, але у перехідному плей-оф поступився Вольфсбургу. У сезоні-2020/21 Гольштайн майже всю дистанцію йшов у топ-2, але знову третє місце і знову поразка в плей-оф, але вже від Кельна. 

І от минулого сезону “лелекам” нарешті вдалось переломити цю сумну традицію. Команда з Кіля відіграла дуже сильний та стабільний сезон, в якому конкурувала із Санкт-Паулі за першу позицію. У підсумку Гольштайн відстав лише на 1 очко. 

Для всього міста це абсолютно історична подія, адже Гольштайн (Кіль) існує з 1900 року, але вперше в історії гратиме на рівні Бундесліги. 

Трансферна кампанія – 2 з 10

Одразу варто зазначити, що за мірками Бундесліги Гольштайн має найскромніший бюджет, тож кволу роботу на трансферному ринку дуже легко пояснити. Але коли клуб вперше в історії виходить в Бундеслігу та робить лише один солідний трансфер на підсилення, виникають питання. З Уніона (Берлін) Гольштайн викупив лівого захисника збірної Польщі Тимотеуша Пухача, який відіграв дуже сильний минулий сезон в оренді за Кайзерслаутерн.

Але найгірше, що зробив Гольштайн – придбав одразу двох футболістів з команди фк ростов. І байдуже, що ці Кнудсен та Гігович з лютого 2022 бігали по орендах. Сам факт торгівлі з росіянами викликає лише відразу.

Гравці Гольштайна, фото: ФК Гольштайн

Якою буде команда цього сезону

Гольштайн точно не буде хлопчиками для побиття. І матч 1-го туру, в якому “лелеки” поступились Гоффенгайму 2:3, є тому підтвердженням. Так, у Гольштайна вкрай мало яскравих особистостей та просто гравців рівня Бундесліги, але вони сильні саме як колектив. Головному тренеру Гольштайна Марселю Раппу вдалось досягнути того, що в якості команда не втратила порівняно з минулим сезоном.

“Лелеки” здебільшого використовують схему з трьома центральними захисниками, а їх зброєю є контратаки та стандартні положення. Також варто додати, що Гольштайн не є класичною “домашньою” командою. Шість з восьми поразок минулого сезону він зазнав саме вдома. 

Зірка – Льюїс Голтбі

А ви теж вже забули про цього колись суперталанта? Свого часу Голтбі подавав шалені надії в Шальке, але після Гельзенкірхена вся його кар’єра пішла шкереберть. Порятунком став трансфер у Гольштайн з Блекберна влітку 2021. В Кілі 33-річний хавбек є мозковим центром команди. Саме він керує діями “лелек” в центрі поля, а минулого сезону на його рахунку 5 голів та 10 асистів у Другій Бундеслізі. 

Прогнозоване місце на сезон – 16

Санкт-Паулі (Гамбург)

Місце в минулому сезоні Другої Бундесліги – 1

Гамбург знову представлений в Бундеслізі! Але не славетними “динозаврами”, а іншим клубом. 13 років фріки із Санкт-Паулі не грали в еліті німецького футболу, хоч і були до цього близькими декілька разів. 

Минулий сезон видався для “піратів” просто неймовірним. У 8-му турі Санкт-Паулі піднявся у топ-2 і з того часу жодного разу по ходу сезону не опускався нижче другого місця. Більшість часу Санкт-Паулі провів на горі таблиці і закономірно став володарем трофею. 

Проте є один дуже сумний для Санкт-Паулі нюанс. В останніх сезонах це була суто тренерська команда, яку побудував молодий Фабіан Гюрцеллер. Але влітку він пішов на підвищення в Брайтон, де вже виграє в АПЛ у Манчестер Юнайтед.

Трансферна кампанія – 7 з 10

Влітку Санкт-Паулі придбав декількох дуже хороших, як для рівня цього клубу, гравців. Зокрема можна виділити підписання центрального захисника Гауке Валя, який роками був ключовим гравцем Гольштайн Кіль. Центральний хавбек молодіжної збірної Німеччини Роберт Вагнер, якого орендували у Фрайбурга, додасть креативу, а вінгер Морган Гілавогі з Ланса зробить команду більш технічною.

Але головне – Санкт-Паулі вдалось зберегти майже всіх своїх ключових гравців, які минулого сезону вигравали Другу Бундеслігу. Крім одного: лідер команди Марсель Гартель, який зробив 17+13, поїхав підкорювати МЛС у складі Сент-Луїса. 

Гравці Санкт-Паулі, фото: ФК Санкт-Паулі

Якою буде команда цього сезону

Для Александра Блессіна досвід у Санкт-Паулі буде другим у топ-лізі. Раніше саме цей німець змінив Андрія Шевченка на посаді головного тренера Дженоа. З “грифонами” у нього, м’яко кажучи, нічого путнього не вийшло. Але тоді у Дженоа був дуже слабкий склад.

Блессін здебільшого грає за схемою 3-5-2 і видно, що гравці ще не звикли до нової формації, оскільки з Гюрцеллером Санкт-Паулі діяв за схемою 3-4-3. Кадровий потенціал не дозволяє “піратам” діяти першим номером, тож не варто чекати від цієї команди дуже яскравих матчів. 

Прогнозоване місце на сезон – 18

Зірка – Джексон Ірвайн

Рожеве волосся, яскравий манікюр, епатажна поведінка – саме таким має бути справжній капітан клубу, за який вболівають всі фріки Гамбурга. 31-річний центрхав збірної Австралії є уособленням клубу та справжнім лідером в центрі поля. 

Бохум

Місце в минулому сезоні – 16

Увесь минулий сезон Бохум провів у боротьбі за виживання, але цьому клубу з Рура дуже пощастило, що знайшлись ще дві команди, які були ще слабші – Кельн та Дармштадт. Бохум потрапив до перехідних плей-оф, де ганебно поступився Фортуні Дюссельдорф вдома 0:3, але зробив якесь диво та відігрався на виїзді, а потім ще й серію пенальті виграв.

Щоправда Бохум мав можливість взагалі уникнути цих перехідних матчів, але Уніон Берлін забив Фрайбургу на останніх хвилинах та посунув “незламних” на 16 позицію. 

Трансферна кампанія – 3 з 10

Головною зброєю Бохума минулого сезону були стандарти, які неймовірно виконував Петер Штьогер, якого продали в Гладбах. Найбільш яскравим гравцем в атаці був Такумі Асано, але він вже у Мальйорці. Також Бохум продав у Фрайбург ключового центрхава Петера Остерхаге. І це дуже сильно вдарить по команді, оскільки гідної заміни “незламні” не підписали.

Фактично, єдиним цікавим новачком Бохума є нападник Майрон Боаду, якого орендували у Монако. Свого часу цей форвард подавав величезні надії та викликався до збірної Нідерландів, але проявити себе у Франції не зміг. 

Ах так, вони ще й остаточно підписали івана ордеця. Раніше він грав за Бохум два сезони в оренді з дінамо (москва), а тепер став повноцінним футболістом німецького клубу. 

Іван Ордець, фото: picture alliance via Getty Images

Якою буде команда цього сезону

Нудною. Це якщо коротко. У Бохума вкрай мало креативних та яскравих футболістів, а новий головний тренер Петер Зайдлер останні шість років успішно тренував у Швейцарії. Але успіху там Зайдлер досягнув саме завдяки захисній моделі гри. Проте варто розуміти, що в окремих матчах прагматичний стиль Бохума даватиме результат. 

Варто відзначити, що новий головний тренер “незламних” грає за олдскульною схемою 4-4-2. Подібне зараз не часто зустрінеш.

Прогнозоване місце на сезон – 17

Зірка – Майрон Боаду

Склад Бохума настільки слабкий, що саме новачка Боаду, нападника, орендованого в Монако, можна наразі назвати головною зіркою. І це дуже красномовно говорить про Бохум.

Уніон (Берлін)

Місце в минулому сезоні – 15

У сезоні 2022/23 про Уніон Берлін говорила вся Німеччина. Унікальний берлінський клуб вперше в історії кваліфікувався до Ліги чемпіонів, що стало справжнім випробуванням для “залізних”. І вони не впорались із задачею. В Уніона вперше з’явились такі великі гроші, і він відмовився від власної ідентичності, почавши підписувати гравців, які йому не були потрібні. Чого лише варта поява Леонардо Бонуччі

Як підсумок – Уніон вилетів з ЛЧ, а в Бундеслізі лише на останніх хвилинах врятувався від потрапляння до перехідних матчів. І це було справжнім дивом, адже за якістю гри берлінці виглядали вкрай сумно.

Трансферна кампанія – 5 з 10

Першочергово варто відзначити, що Уніон дуже грамотно попрацював на продаж. Клуб відпустив тих гравців, які були новачками минулого сезону, але зараз вже були попросту непотрібні. Лаїдуні, Крал, Левелінг, Торсбі – гравці, які себе не проявили і поїхали шукати щастя в іншому місці.

Але робота над підсиленням викликає питання. Найбільш сильним трансфером Уніона виглядає придбання у Боруссії (Дортмунд) лівого захисника Тіма Роте, який минулого сезону був одним з найкращих гравців Другої Бундесліги в складі Гольштайна. Це дуже якісний захисник, також здатного діяти в центрі. Цікаво також виглядає трансфер словацького атакуючого хавбека Ласло Бенеша з Гамбурга, але загалом Уніон недостатньо попрацював для того, щоб стати сильнішим. 

Гравці Уніона, фото: ФК Уніон

Якою буде команда цього сезону

Багато років Уніон грав під керівництвом Урса Фішера, з яким брав участь в усіх трьох єврокубках. Минулого сезону швейцарця звільнили, але Ненад Б’єліца особливо ситуацію не покращив. Тепер ця задача стоїть перед данцем Бо Свенссоном.

Раніше Свенссон успішно тренував Майнц, а також працював в системі Ред Булла (Зальцбург). Це дуже цікавий прогресивний тренер, чиї команди багато пресингують, неординарно розігрують стандарти тощо. Але в Майнці всі ідеї Свенссона впирались в низький клас футболістів. Те саме буде й в Уніоні. 

Тож спостерігати за “залізними” цього сезону буде дуже цікаво, але не варто очікувати швидкого повернення до верхньої частини таблиці. 

Прогнозоване місце на сезон – 12

Зірка – Діогу Лейте

Португальский захисник, який влітку 2022 прийшов з Порту, є одним з найбільш стабільних та цікавих гравців Уніона. Недарма писали навіть про інтерес до Лейте з боку Реала, коли зірвалась угода по Лені Йоро. Найближчим часом цей гравець стане найціннішим активом “залізних”.

Боруссія (Менхенгладбах)

Місце в минулому сезоні – 14

Думаю, багато вболівальників пам’ятають той самий Гладбах, який зовсім нещодавно грав у плей-оф ЛЧ, а на груповому етапі двічі буквально знищив донецький Шахтар, який тоді ще тренував Луїш Каштру. 

Але зараз це вже зовсім інша команда. “Жеребці” перебувають на етапі перебудови, а минулого сезону це призвело до боротьби за виживання. Боруссії М вдалось фінішувати 14-ю, але відстань від 16 позиції склала лише 1 очко. 

Особливістю Гладбаха було те, що його атака була сьомою найкращою в лізі – 56 голів. Але більше за Боруссію М пропустили лише Бохум та безнадійний Дармштадт. 

Трансферна кампанія – 6 з 10

Поки що взагалі важко зрозуміти, за рахунок чого Гладбах збирається покращувати свою ситуацію. Влітку “жеребці” придбали найкращого бомбардира Гайденгайма Тіма Кляйдінста, лідера Бохума центрхава Петера Штьогера, а також команду посилив один з ключових футболістів Гольштайна Філіпп Зандер. Це все достатньо сильні трансфери, але вони радше про покращення атаки, тоді як головна проблема команди полягає у відверто жахливій обороні. 

Але оцінка була б значно нижчою, якби Гладбах розпродав своїх лідерів. А так, навіть попри чути щодо інтересу топ-клубів до Ману Коне та Ко Ітакури, вони залишились в команді. І це все ж досягнення менеджменту.

Гравці Боруссії (Менхенгладбах), фото: ФК Боруссія (Менхенгладбах)

Якою буде команда цього сезону

Керівництво Боруссії М пішло на дуже ризикований крок. Переважна більшість клубів після настільки провального сезону звільнили б головного тренера. Але Жерардо Сеоане продовжив працювати з “жеребцями”. Проте варто розуміти, що у випадку, якщо результати команди не будуть кращими на старті, Сеоане буде фаворитом на першу тренерську відставку сезону. 

Власне матч проти Баєра показав, що проблеми у Гладбаха залишаються ті самі. В атаці та на стандартах ця команда залишається доволі потужною, але з організацією гри в обороні є величезні проблеми. Особливо це стосується гри на флангах. 

Прогнозоване місце на сезон – 11

Головна зірка – Ману Коне

Коне – дуже якісний центральний півзахисник, який лише дивом цього літа не опинився в топ-клубі. Минулого року Коне навіть розглядався навіть в числі кандидатів на виклик до збірної Франції.

Майнц

Місце в минулому сезоні – 13

Минулий сезон ледь не обернувся для Майнца справжнісінькою катастрофою. За підсумками 20 турів “карнавальники” посідали передостанню сходинку з 1 перемогою в активі. Від вильоту могло врятувати лише диво, і воно з клубом сталось. В якості чарівника виступив данський тренер Бо Генріксен, який очолив Майнц в лютому. Під його керівництвом Манйц став грати зовсім інакше, а в 13 заключних турах зазнав лише 2 поразки, одержав 6 перемог та 5 разів зіграв внічию. Цього було достатньо, що вибратись із зони вильоту та уникнути навіть перехідних плей-оф.

Трансферна кампанія – 5 з 10

На трансферному ринку Майнц був напрочуд пасивним. Про жодного з новачків команда поки що неможливо сказати, що він однозначно стане хорошим посиленням. Найкращим трансфером поки що виглядає оренда з Баєрна нападника Армандо Зиба, який минулого сезону був зіркою Другої Бундесліги в складі Гройтер Фюрт. Також багатообіцяюче виглядає підписання з Гента атакуючого хавбека збірної Північної Кореї Хон Хюн Сока.

Головна проблема Майнца полягає в тому, кого він втратив. Вільним агентом в Бенфіку пішов лідер півзахисту Леандро Барейро, головний талант команди Браян Груда за 31,5 мільйони поїхав в Брайтон, а нападник Людовік Ажорк відтепер гратиме за Брест в Лізі чемпіонів проти Шахтаря. Дуже посередня трансферна кампанія, яка навряд допоможе зробити Майнцу крок вперед.

Гравці Майнца, фото: ФК Майнц

Якою буде команда цього сезону

Майнц Бо Генріксена – це майже завжди дуже весело. “Карнавальники” діють за схемою 3-4-3 з активним застосуванням флангів та шаленим пресингом на половині поля суперника. Якщо проти Майнца грати пасивно та залишати багато вільних зон – буде біда. Боруссія (Дортмунд), яка зіграла саме так, і поступилась наприкінці сезону 0:3 не даси збрехати.

За якістю футболістів Майнц суттєво поступається більшості команд Бундесліги, але Генріксену вдалось зліпити з них злагоджений колектив, де кожен знає, що він мусить робити. Власне це дуже яскраво продемонстрував матч 1-го туру проти Уніона. Думаю, цього сезону Майнц уникне боротьби за виживання та посяде місце ближче до середини таблиці.

Прогнозоване місце на сезон – 10

Зірка – Джонатан Буркардт

Буркардт – вихованець Майнца та найкращий бомбардир команди. Минулого сезону йому вдалось забити 8 голів, а в сезоні-2022/23 на його рахунку було 11 м’ячів. Це дуже різноплановий форвард, який здатен грати як на вістрі, так і діяти з глибини. Найближчим часом саме він буде головним активом Майнца на трансферному ринку.

Вольфсбург

Місце в минулому сезоні – 12

Ще один клуб, який чудово знайомий українським фанатам. Здається, зовсім нещодавно “вовки” грали проти Олександрії на груповому етапі Лізі Європи, а з Шахтарем перетинались у плей-оф того ж турніру. Але наразі це команда геть іншого рівня. 

Минулий сезон Вольфсбург починав на чолі з Ніко Ковачем, і керівництво клубу дуже довго терпіло негативні результати. У підсумку хорвата звільнили, а на його місце прийшов легенда РБ Лейпциг та Саутгемптона Ральф Газенгюттль. Австрійський тренер однозначно став для “вовків” справжнім порятунком. Вольфсбургу вдалось уникнути боротьби за виживання в заключних турах та фінішувати на 12-й позиції. 

Трансферна кампанія – 6 з 10

Часи, коли Вольфсбург суттєво витрачав гроші на трансферному ринку, вже позаду. Цього літа “вовки” не були занадто активними, але певні якісні трансфери все ж оформили. Першочергово це стосується нового основного голкіпера Каміла Грабари, який чудово проявив себе за Копенгаген на рівні Ліги чемпіонів. Поляк має замінити багаторічного основного воротаря Куна Кастелса, що обрав саудівські гроші. 

Цікавим придбанням на перспективу виглядає 20-річний грек Константінос Кулеракіс, який був на провідних ролях у ПАОК та вже має за плечима 6 матчів за збірну Греції. Також Вольфсбург орендував у Юніона Сен-Жилуа алжирського форварда Мохамеда Амура, який забив 23 голи в усіх турнірах минулого сезону. Цей гравець має значно посилити атаку “вовків”. Ключовий центрбек команди Максанс Лакура перейшов у Крістал Пелас, але клуб придбав більш ніж гідну йому заміну у вигляді Деніса Вавро з Копенгагена. 

Гравці Вольфсбурга, фото: ФК Вольфсбург

Якою буде команда цього сезону

З Ніко Ковачем Вольфсбург пережив часи абсолютного хаосу, коли тренер втратив зв’язок з командою, постійно змінював тактику та проводив дивну ротацію. Це все не працювало. Ставка на Газенгюттля = ставка на стабільність.

Свого часу Газенгюттль вийшов до Бундесліги з Інгольштадтом, і в дебютному сезоні команда посіла місце в середині таблиці. Потім було друге місце у першому ж сезоні з РБ Лейпциг та чудова робота в Саутгемптоні. Газенгюттль вміє будувати команди і здатен зробити з цього Вольфсбурга претендента на місце в єврокубках.

Прогнозоване місце на сезон – 6

Зірка – Ловро Маєр

Молодий хорватський півзахисник приїздив у Вольфсбург з Ренна в статусі “нового Модрича”. Минулого сезону він довго розкачувався, але у підсумку став лідером півзахисту та оформив 5+5 за сезон Бундесліги. 

Аугсбург

Місце в минулому сезоні – 11

Графік руху Аугсбурга турнірною таблицею минулого сезону нагадує кардіограму. “Фюггери” розпочали доволі слабко, а наприкінці першої половини сезону здавалось, що Аугсбургу не уникнути боротьби за виживання. Потім команду очолив Єс Торуп, і з ним Аугсбург різко піднявся аж до зони єврокубків. 

І коли вже здавалось, що Аугсбург зможе нав’язати боротьбу за топ-8, команда видала серію з 5 поразок поспіль та опустилась з 7 на 11 сходинку. Вражаюча нестабільність. 

Увесь сезон головною проблемою Аугсбурга була гра в обороні – 60 пропущених голів. Таку саму кількість, наприклад, пропустив Кельн, який вилетів до Другої Бундесліги.

Трансферна кампанія – 5 з 10

Влітку Аугсбург залишився без свого найкращого бомбардира Емердіна Деміровича, який посилив Штутгарт, а в Бешикташ на правах оренди поїхав ключовий захисник команди Фелікс Удокхаї. Але гідної заміни клубу придбати не вдалось. З Бреста в якості вільного агента перейшов форвард Стів Муньє, а також придбали найкращого бомбардира Візели Самуеля Ессенде. Чи здатні вони замінити форварда, що зробив 10+15 за сезон? Дуже сумнівно. 

Також сумнівно, що Кевін Шлоттербек з Фрайбурга зможе замінити Удокхаї. Не плутати з Ніко Шлоттербеком з Дортмунда. Вони просто брати. 

На папері найбільш хорошим трансфером Аугсбурга виглядає правий латераль Маріус Вольф, який перейшов з Боруссії Д в якості вільного агента. 

Гравці Аугсбурга, фото: ФК Аугсбург

Якою буде команда цього сезону

Навряд варто очікувати від Аугсбургу якихось фундаментальних змін. Це буде та сама весела команда, в матчах якої часто можна побачити більше трьох голів. 

Якщо проводити аналогії з УПЛ, Аугсбург дуже нагадує Зорю під керівництвом Віктора Скрипника. Єс Торуп також задіює ромб в центрі поля, а дуже велику роль в грі команди відіграють фланги. Власне саме це ми й побачили у першому матчі проти Вердера, який завершився 2:2. 

Торуп побудував дуже симпатичну команду, але Аугсбург не має достатньо ресурсів для того, щоб розраховувати навіть на місце у першій половині таблиці.

Прогнозоване місце на сезон – 13

Зірка – Арне Маєр

Маєр є одним з найбільш недооцінених центрхавів Бундесліги. Це дуже розумний футболіст, який здатен своїми вертикальними передачами розрізати декілька ліній оборони суперників одночасно. 

Фрайбург

Місце в минулому сезоні – 10

У Фрайбурзі вже якось і звикли, що їх команда, попри скромний бюджет, грає в єврокубках. Клуб почав стабільно заробляти та навіть побудував сучасний новий стадіон. Але за підсумками минулого сезону “орли” залишились поза зоною єврокубків.

Вище я вже згадував, що Уніон врятувався від потрапляння в перехідні матчі завдяки голу на останніх хвилинах. Так от, забив він його саме у ворота Фрайбурга, що й не дозволило “орлам” посісти 8 місце. Ситуація склалась так, що три команди з 8 по 10 місце набрали однакову кількість очок, але Фрайбург з них мав найгіршу різницю. 

Трансферна кампанія – 8 з 10

Фрайбург ніколи не був клубом, який робить багато трансферів протягом одного вікна. Зазвичай цей клуб робить декілька точкових підсилень, і ця стратегія працює роками. Це літо винятком не стало. 

Найбільш цікавим трансфером Фрайбурга цього літа став Ерен Дінкджі, контракт якого викупили у Вердера. Минулого сезону цей гравець оформив 10+5 в оренді у Гайденгаймі. Також дуже цікавим підсиленням стане вищезгаданий екс-центрхав Бохума Петер Остерхаге.

Але настільки висока оцінка за трансферну кампанію обумовлюється тим, що клуб не втратив жодного ключового гравця. Всі футболісти, що залишили Фрайбург, були гравцями ротації.

Команда Фрайбурга, фото: ФК Фрайбург

Якою команда буде цього сезону

Думаю, відповідь на це питання навіть у Фрайбурзі ніхто не знає. Річ у тому, що влітку Фрайбург залишив його головний тренер Крістіан Штрайх. Він тренував головну команду Фрайбурга з 2011 року, а в структурі клубу перебував з 1995-го. Справжній символ новітньої історії “орлів”. 

Замість Штрайха Фрайбург очолив Юліан Шустер. Це легенда клубу, який грав за нього протягом 10 років, а у 2018 році завершив кар’єру. Після цього Шустер працював в структурі академії Фрайбурга, а тепер отримав шанс всього життя. У Фрайбургу історично люблять довіряти своїм тренерам, тож можна чекати, що Шустер тренуватиме щонайменше увесь сезон.

У стартовій грі проти Штутгарта Фрайбург не відмовився від своєї схеми 4-2-3-1 та здобув вольову перемогу 3:1, чудово відігравши на стандартах. Тож можна дійти висновку, що Шустер вирішив не ламати те, що вже працювало.

Прогнозоване місце на сезон – 9

Зірка – Маттіас Гінтер

Колишній центрбек Боруссії Д та чемпіон світу-2014 досі залишається лідером та ключовою фігурою Фрайбурга в обороні. Без нього це була б інша команда. 

Вердер

Місце в минулому сезоні – 9

Часи, коли Вердер був стабільним претендентом на чемпіонство, грав в Лізі чемпіонів та фіналі Кубку УЄФА, вже давно позаду. Нещодавно “музики” грали у Другій Бундеслізі, а перед стартом минулого сезону були серед кандидатів на виліт. Власне саме на рівні команд, що ведуть боротьбу за виживання, Вердер і грав в першому колі.

Але бременці дуже здивували у другому колі та втрутились в боротьбу за місце в Лізі конференцій. І в абсолютно божевільному заключному турі Вердеру не вистачило лише одного голу, щоб посісти 8 позицію. 

Варто розуміти, що наразі Вердер є суто тренерською командою, якою керує один з наймолодших менеджерів Європи Оле Вернер. І минулого сезону вона стрибнула вище голови.

Трансферна кампанія – 4 з 10

Якщо порівнювати Вердер з усіма іншими командами ліги, можна побачити, що саме склад “музик” зазнав найменше змін серед усіх. Фактично, Вердер придбав лише трьох нових гравців, з яких в Німеччині щось чули лише про 20-річного нападника Кіке Топпа з Шальке.

Абсолютно незрозумілим рішенням є викуп у Ліона двометрового центрхава Скеллі Альверо, який грав за Вердер в оренді у другій половині минулого сезону. Він виходив в 6 матчах та взагалі не вразив, але Вердер все ж заплатив за нього 4,75 мільйони євро.

Але й варто зазначити, що жодного зі своїх лідерів Вердер не втратив.

Гравці Вердера, фото: ФК Вердер

Якою команда буде цього сезону

Вердер – класичний німецький середняк, від якого точно не варто очікувати якихось неймовірних звершень. Оле Вернер не буде відмовлятись від схеми з трьома центрбеками та ставкою на фланги в атаці.

У бременців доволі молода команда, якій не вистачає досвіду, щоб відбирати очки у топ-команд Бундесліги, але їх загального рівня цілком вистачить, щоб знову уникнути вильоту. Проте розраховувати на щось більше не варто. 

Дуже важливо, що у Вердері не живуть ілюзіями після минулого сезону, і ніхто не говорить про можливість фінішу в єврокубках.

Прогнозоване місце на сезон – 14

Зірка – Марвін Дукш

Тут у Вердера нічого не змінилось, порівняно з минулим сезоном. Марвін Дукш, який зробив 12+10 в Бундеслізі, й надалі є найбільш сильним та цікавим гравцем команди. 

Гайденгайм

Місце в минулому сезоні – 8

В сезоні-2023/24 Гайденгайм дебютував в Бундеслізі. Це дуже скромний клуб, який більшу частину своєї історії провів в аматорах. Лише у сезоні-2009/10 Гайденгайм вперше піднявся до Третьої ліги. 

Але вже цього року до Гайденгайма приїде Челсі, щоб зіграти в матчі Ліги конференцій. І здається, що навіть в самому Гайденгаймі ще досі не до кінця зрозуміли, яким чином вони це зробили, оскільки жодних потужних фінансових вливань в команду не було.

Минулого сезону Гайденгайм примудрився двічі зіграти внічию проти Боруссії (Дортмунд), а на виїзді переграв сам Баєрн! Вертикальний футбол новачків ліги став справжнім випробуванням майже для всіх суперників.

Трансферна кампанія – 7 з 10

Складно оцінювати трансферну кампанію Гайденгайма, оскільки ще наприкінці минулого сезону було очевидно, що втримати своїх лідерів він не зможе. У підсумку зірка команди Ян-Ніклас Бесте, який навіть отримував виклик до збірної Німеччини, перейшов у Бенфіку, а форвард Тім Кляйдінст вже забиває за Гладбах. І якщо на цих двох гравцях Гайнденгайм заробив для себе захмарні 14 мільйонів євро, то ключовий центрхав Кевін Сесса перейшов до Герти як вільний агент. 

Було б дуже наївно думати, що навіть перспектива гри в єврокубках дозволить Гайденгайму запросити багато якісних гравців. Вважаю, на трансферному ринку цьому клубу все ж вдалося витиснути максимум. Дуже багатообіцяюче виглядає оренда з Баєрна суперталанта Пауля Ваннера. Також дуже цікаво виглядає придбання з Аугсбурга центрхава Нікласа Дорша, який 4 роки тому грав за Гайденгайм у Другій Бундеслізі. Атаку має посилити бразилець Лео Щієнца, який минулого сезону зробив 12+15 за Ульм, але то було в Третій Лізі.

Гравці Гайденгайма, фото: ФК Гайденгайм

Якою команда буде цього сезону

Найбільша сила Гайденгайма полягає в неймовірній стабільності цього клубу. Чинний головний тренер Мартін Шмідт працює з цією командою аж з 2007 року, коли вона була у четвертій лізі! І якщо він допрацює свій контракт до кінця, то проведе на чолі Гайденгайма 20 років. РБ Лейпциг існує менше, ніж Шмідт тренує Гайденгайм. 

Хибно думати, що Шмідт ніяк не змінюється з часом. Ні, футбол Гайденгайма стає більш сучасним та компактним, а стандартним положенням приділяється величезна увага. 

Не варто очікувати, що цього сезону Гайденгайм стане іншим, але гра на три фронти матиме негативний вплив на результати в Бундеслізі. 

Прогнозоване місце на сезон – 15

Зірка – Пауль Ваннер

Ваннеру лише 18 років, але з перших же матчів сезону він продемонстрував, чому у Баєрні його вважають “новим Мусіалою”. Дуже креативний та цікавий футболіст, який стане ключовим для Гайденгайма цього сезону.

Гоффенгайм

Місце в минулому сезоні – 7

Гоффенгайм, звісно, далеко не новачок в єврокубках, але не можна сказати, що на старті минулого сезону від синьо-білих очікували фінішу в зоні Ліги Європи. Забігаючи наперед, скажу одразу, що боятись цієї команди Динамо (Київ) точно не варто. Минулого сезону в Німеччині було чітке розділення на топ-5 та всіх інших. І нічого особливого Гоффенгайм не показав.

Проте варто зазначити, що Гоффенгайм увесь сезон практично не опускався нижче дев’ятої сходинки, а абсолютні провали чергував з перемогами над Боруссією (Дортмунд) і Баєрном. 

Трансферна кампанія – 8 з 10

Влітку Гоффенгайм втратив свого найкращого бомбардира Максіміліана Баєра, але ж клуб просто чудово інвестував зароблені 30 мільйонів в посилення складу. На місце Баєра Гоффе придбав у Баєра чеського форварда Адама Гложека, який подавав величезні надії в Спарті, але не підійшов під футбол Хабі Алонсо. Проте є відчуття, що в Гоффенгаймі він зможе розкрити себе.

Проте це далеко не єдиний хороший трансфер Гоффе. З Австрії в Зінсхайм приїхав вінгер Александер Прасс, який був одним з визначних гравців чемпіонського Штурму. Правий фланг оборони посилив один з лідерів Лечче Валентен Жендрей, а в оборону придбали центрбека збірної Чехії Робіна Гранаца, який ще у серпні грав в кваліфікації Ліги Європи проти Кривбасу за Вікторію.

Так, втрата Баєра є дуже суттєвою, але Гоффе дуже якісно посилив свій ростер, що дуже важливо, коли потрібно грати на три фронти. 

Гравці Гоффенгайма, фото: ФК Гоффенгайм

Якою буде команда цього сезону

Якщо ви дивились матч Гоффенгайма у минулому сезоні, в якому було забито менше трьох голів, то це якийсь не той Гоффенгайм. У Пелегріно Матераццо максимально весела атакуюча команда, яка взагалі не вміє захищатись, але здатна забити 4 голи Баєрну. Важко уявити, скільки б голів Гоффе пропускав, якби не голкіпер збірної Німеччини Олівер Бауманн

І цього сезону буде все те саме. Власне матч першого туру проти Гольштайна, який завершився перемогою Гоффе 3:2 це лише підтвердив.

Тож можна очікувати, що проти цього суперника свої шанси у Динамо точно будуть. Але їх потрібно буде реалізувати.

Прогнозоване місце на сезон – 8

Зірка – Андрей Крамарич

Коли Шахтар грав проти Гоффенгайма в Лізі чемпіонів-2018/19, головною зіркою тоді ще в команді Юліана Нагельсмана був Андрей Крамарич. Пройшло шість років, але нічого не змінилось. 33-річний хорват досі грає за Гоффе, і цей сезон він розпочав з хет-трика. Легенда.

Айнтрахт

Місце в минулому сезоні – 6

47 очок набрав Айнтрахт за минулий сезон Бундесліги. Це аж на 16 очок менше, ніж набрала Боруссія (Дортмунд), яка фінішувала сходинкою вище. Просто шалений відрив. І це абсолютно найнижчий показник для шостих місць в історії Бундесліги. 

Великим ударом для Айнтрахта напередодні минулого сезону став відхід головного тренера Олівера Гласснера. Замість нього команду очолив Діно Топпмеллер, який до цього самостійно тренував Дюделанж з Люксембургу, а потім був помічником Нагельсманна в Лейпцигу та Баєрні. Все це виглядало величезною авантюрою, яка у підсумку поки що себе не виправдала. 

Протягом всього сезону Айнтрахт виглядав дуже важко, а результати були вкрай нестабільними. Дуже довго франкфуртці не могли вирішити проблеми в атаці, які виникли після відходу Рандалля Коло Муані. Та й власне досі вони не знайшли йому гідну заміну. Але Айнтрахту пощастило, що конкуренти також грали дуже нестабільно, тож цього сезону побачимо “орлів” в Лізі Європи.

Гравці Айнтрахта, фото: ФК Айнтрахт

Трансферна кампанія – 7 з 10

Юго Екітіке дуже погано розпочав в Айнтрахті, але під кінець сезону роззабивався, тож клуб вирішив викупити його контракт у ПСЖ за 16,5 мільйонів євро. І це можна сміливо називати головним трансфером Айнтрахта цього літа.

Також дуже цікаво виглядає придбання 18-річного атакуючого хавбека Джана Узуна з Нюрнберга. Минулого сезону цей турецький гравець став справжньою зіркою Другої Бундесліги. Проте очевидно, що йому знадобиться час на адаптацію до гри в еліті.

Влітку Айнтрахт продав у ПСЖ свого ключового центрбека Вілліана Пачо за 40 мільйонів євро, але на фініші трансферного вікна зумів знайти йому гідну заміну в особі центрбека збірної Бельгії Артура Теата, якого орендували у Ренна. Також в останні дні літа Айнтрахт на правах вільного агента забрав до себе колишнього центрхава Боруссії Д Махмуда Дауда, який після Дортмунда провалився у Брайтоні та Штутгарті. Дуже сумнівне підсилення.

Якою буде команда цього сезону

Топпмелер поки що не виглядає тим тренером, який зміг би повернути Айнтрахт до боротьби за вихід в Лігу чемпіонів. Навіть перша гра проти Дортмунда яскраво продемонструвала, що проблеми “орлів” в обороні та з реалізацією нікуди не поділись. Франкфуртці чудово захищались та пресингували протягом першого тайму, але на другий тайм банально не вистачило фізики.

А що буде, коли нормою стануть по два матчі на тиждень? У Франкфурті ростуть побоювання, що цей сезон буде не кращим за попередній, а подекуди ситуація лише погіршиться. Якщо чесно, не здивуюсь, якщо до кінця сезону Топпмелер не допрацює.

Прогнозоване місце на сезон – 7 

Зірка – Уго Ларссон

Влітку 2023 цим молодим шведом дуже цікавилась Боруссія (Дортмунд), але він обрав Айнтрахт, де одразу став основним футболістом. Зараз Ларссону 20 років і він є абсолютно ключовою фігурою в центрі поля “орлів”. Немає жодних сумнівів, що Ларссон стане головним активом клубу в найближчі роки.

Боруссія (Дортмунд)

Місце в минулому сезоні – 5

Минулий сезон вийшов унікальним для “джмелів”. Думаю, не варто нагадувати, що Дортмунд грав у фіналі Ліги чемпіонів, але все одно звільнив Едіна Терзича з посади головного тренера. Тепер жовто-чорних тренує місцева легенда Нурі Шахін, який був помічником Терзича та вже має досвід роботи з Антальяспором. 

Причина такого рішення клубу – жахлива гра на внутрішній арені. Лише завдяки розширенню Ліги чемпіонів Боруссія Д змогла кваліфікуватись з п’ятого місця, і тепер гратиме проти Шахтаря в ліговому етапі. 

Насправді минулого сезону Дортмунд не так вже й погано грав проти прямих конкурентів. Відбирав очки у Баєра, переграв Баєрн. Але команда забагато втрачала проти суперників, які значно поступаються в класі.

Трансферна кампанія – 9 з 10

Існує стереотип, що Баєрн постійно обкрадає своїх прямих конкурентів по Бундеслізі. І складається враження, що дортмундці пішли тим самим шляхом, оскільки першими трансферами клубу цього літа стали лідери Штутгарта форвард Серу Гірассі та центрбек Вальдемар Антон. До того ж Боруссія придбала влітку найкращого бомбардира Гоффенгайма Максіміліана Баєра.

Але на представниках Бундесліги Дортмунд не обмежився. З Ман Сіті орендували з правом викупу дуже класного латераля Яна Коуту, який був одним із лідерів сенсаційної Жирони. А з Брайтона повернули в Німеччину досвідченого Паскаля Гросса. Але найбільш проблемну позицію лівого захисника Дортмунд так і не закрив. 

Дуже висока оцінка за трансферну кампанію пояснюється тим, що вперше за дуже багато років Боруссія Д взагалі не працювала на продаж. Раніше “джмелі” не могли б дозволити собі відмовити Ювентусу, який дає 30 мільйонів за Каріма Адеємі. А тепер вони так можуть.

Гравці Боруссії (Дортмунд), фото: ФК Боруссія (Дортмунд)

Якою буде команда цього сезону

А ось це одна з головних інтриг сезону: що ж побудує Шахін? Але вже по перших матчах можна зробити висновок, що тепер Дортмунд буде застосовувати схему з трьома центрбеками. Саме так він переграв Айнтрахт 2:0 у 1-му турі. Але через кадровий дефіцит захисників “джмелі” не зможуть використовувати цю формацію постійно. 

Також цікаво подивитись, хто в Боруссії Д візьме на себе функції лідера. Легендарні Марко Ройс та Матс Гуммельс пішли цього літа, і тепер в складі Боруссії Д немає жодного футболіста з того самого складу Юргена Клоппа. 

Наразі складається враження, що Дортмунд стає більш гнучким та прагматичним, ніж це було за часів Терзича. І це погана новина для Шахтаря. 

Прогнозоване місце на сезон – 3

Зірка – Карім Адеємі

У двох попередніх сезонах Адеємі не зміг сповна розкрити свій потенціал через пошкодження. Але коли Карім був здоровий, цю машину у Німеччині зупинити не міг майже ніхто. Зараз Адеємі виглядає просто чудово і це може бути його сезон.

РБ Лейпциг

Місце в минулому сезоні – 4

“Бики” минулого сезону стали справжньою прикрасою Бундесліги. Яскрава команда Марко Розе з неймовірною групою атаки, яка дуже багато забивала, але занадто багато пропускала. Фатальним для Лейпцига видався початок 2024 року, коли команда в 5 матчах набрала лишь 4 очки. Після цього стало остаточно зрозуміло, що навряд “бики” зможуть претендувати на щось більше, ніж боротьба за топ-4.

У підсумку РБ Лейпциг видав просто неймовірну кінцівку сезону та зумів випередити Дортмунд на два очки. 

Трансферна кампанія – 9 з 10

За це літо РБ Лейпциг не перетягнув до себе жодного футболіста Ред Булла (Зальцбург)! Буває ж! 

Але загалом за це трансферне вікно босам “биків” варто поставити дуже високу оцінку. Першочергово варто зазначити, що Лейпцигу дивовижним чином вдалось залишити в команді Беньяміна Шешко, Лоїка Опенда та повернути з ПСЖ Хаві Сімонса. Завдяки цьому “бики” не втратять свою атакуючу міць. Так, Дані Ольмо повернувся в Барсу, але клуб придбав у Брюгге дуже талановитого Антоніо Нуса, а з Атлетіко на правах оренди прийшов не менш здібний центрхав Артур Вермеєрен.

Справжнім випробуванням для Лейпцига став останній день трансферного вікна, оскільки за ключовим центрбеком команди Мохамедом Сімаканом прийшли шейхи з Ан-Нассра, а француз не зміг відмовити. В екстреному режимі “бикам” вдалось придбати дуже гідну заміну – Лутшареля Гертрейду, який був лідером оборони Феєнорда. Ось чому ми утримуємо високу оцінку за селекцію.

Гравці Лейпцигу, фото: РБ Лейпциг

Якою буде команда цього сезону

Дуже важливим було для Лейпцигу зберегти в команді Марко Розе, який дав зрозуміти, що піде, якщо клуб знову розпродасть всіх лідерів. Саме стабільності на посаді головного тренера “бикам” дуже не вистачало в минулі роки.

У першому матчі проти Бохума Лейпцигу не вдалось вразити, оскільки три очки вони набрали лише завдяки голу новачка Нуса. Але не варто думати, що Лейпциг буде таким увесь сезон. Все вказує на те, що цього разу “бики” поведуть не лише боротьбу за топ-4, а й за чемпіонство.

Порівняно з минулим сезоном, у Лейпцига зараз вже більш досвідчена команда, яка здатна стати більш стабільною. Але конкурувати з Баєрном, Баєром та Дортмундом все одно буде вкрай складно.

Прогнозоване місце на сезон – 4

Зірка – Хаві Сімонс

Молодий технічний нідерландець став одним з найбільших відкриттів минулого сезону в Європі, а перед початком літа ЗМІ гадали, в якому топ-клубі він продовжить кар’єру. Але Сімонс знову в Лейпцигу, де після продажу Ольмо його роль в команді стане ще більш вагомою.

Баєрн (Мюнхен)

Місце в минулому сезоні – 3

«Ніхто не хоче провести знову увесь сезон без трофеїв», – Мануель Ноєр. Щойно пішов з клубу легендарний Улі Гьоннес, як в Баєрні почався справжній хаос. Особливо це стосується ситуації на тренерському містку та роботи на трансферному ринку. Ніхто у світі не зрозумів відставки Юліана Нагельсманна та запрошення Томаса Тухеля. Ніхто у світі не розумів, нащо Баєрну Браян Сарагоса, Буна Сарр, Ерік-Максим Чупо-Мотінг та інші гравці, які не є рівнем цього клубу. 

У підсумку сталось те, що мало статись ще навесні 2023-го – гегемонія Баєрна, яка тривала 11 років, добігла кінця. Але тоді Боруссія (Дортмунд) замість спокійної перемоги над Майнцем примудрилась зіграти з ним внічию у вирішальному матчі. Баєр (Леверкузен) таких помилок собі не дозволяв. Він в принципі не помилявся. 

Найхарактернішим для Баєрна минулого року стало те, що він почав поступатися своїм прямим конкурентам у вирішальних матчах. Вперше за дуже багато років “рекордмайстери” вдома програли Боруссії (Дортмунд), а у другому колі в “матчі за шість очок” Баєр буквально знищив тоді ще команду Томаса Тухеля з рахунком 0:3. Баєрн поступився на виїзді 1:3 навіть Штутгарту. Тож підсумкове третє місце було цілком закономірним. 

Трансферна кампанія – 8 з 10

Баєрн був доволі активним на трансферному ринку цього літа. Але головне придбання клубу – вінгер Майкл Олісе, який прийшов із Крістал Пелас за 53 мільйони євро. Саме ігровий спад Кінгслі Комана, Лероя Сане та Сержа Гнабрі є однією з причин провалу Баєрна минулого сезону. Олісе, який відіграв неймовірний сезон в АПЛ, має виправити цю проблему. 

Також Баєрн нарешті придбав у Фулгема центрхава збірної Португалії Жоау Пальїнью, який ще влітку 2023-го прилетів до Мюнхена, але клуби елементарно не встигли зареєструвати трансфер. І це дуже якісний футболіст, який ідеально доповнить в центрі поля Йозуа Кімміха

Третім підсиленням став центрбек Хірокі Іто зі Штутгарта, який мав би одразу замінити Маттейса де Лігта, але отримав пошкодження у передсезоних матчах.

Але головним є те, як Баєрн продавав цього сезону. Маттейс де Лігт не виправдав вкладених в нього коштів та дуже хотів знову працювати з тен Хагом, Мазрауї просто не тягнув рівень Баєрну. Те саме стосується Браяна Сарагоси, який поїхав в оренду в Осасуну. 

Гравці Баєрна, фото: ФК Баєрн

Якою буде команда цього сезону

Здається, ще навіть в самому Баєрні не дуже розуміють, як буде грати команда цього сезону. Призначення на посаду головного тренера Венсана Компані виглядає занадто авантюрним рішенням. Врешті-решт він точно не був першим вибором, і до його кандидатури звернулись лише після відмови основних кандидатів, серед яких розглядали навіть повернення Нагельсманна. 

По перших матчах Баєрна проти Ульма (4:0) та Вольфсбурга (3:2) можна дійти висновку що суттєво команда відрізнятись від зразку минулого сезону не буде. 

А головне – Баварія володіє достатнім запасом міцності, щоб успішно грати на три фронти. Шахтарю точно не варто думати, що якщо Баварія не виграла Бундеслігу, то в Лізі чемпіонів з нею буде якось простіше. 

Прогнозоване місце на сезон – 2

Зірка – Гаррі Кейн

А хто ж іще? Кейн водночас є головною зіркою і величезною проблемою Баєрна. З одного боку чудово мати в складі людину, що здатна забивати 30+ матчів за сезон. Але ж і трофеї вигравати хочеться, а це поки не про англійця. 

Штутгарт

Місце в минулому сезоні – 2

За підсумками сезону-2022/23 Штутгарт посів 16 позицію, а в плей-оф за місце в еліті впевнено переграв Гамбург. І жодна людина на світі не могла припустити, що вже за рік “шваби” обженуть сам Баєрн, посядуть другу позицію та повернуться до Ліги чемпіонів.

Себастьян Гьоннес, який є племінником того самого Улі Гьоннеса, побудував абсолютно неймовірну, цікаву та потужну команду, яка двічі за сезон переграла Боруссію (Дортмунд), відібрала очки у Баєра та вдома була сильнішою за Баєрн. Тобто Штутгарт не був колективом, який просто збирає очки проти аутсайдерів. Ні, “шваби” чудово грали проти прямих конкурентів. Особливо потужно Штутгарт відіграв другу частину сезону, скориставшись численними невдачами Баєрна.

Трансферна кампанія – 7 з 10

Немає нічого дивного, що влітку цей Штутгарт буквально розібрали. Вищезгадані втрати Гірассі, Антона та Іто дуже суттєво вдарили по “швабах”, адже це були системоутворюючи гравці. Але, з іншого боку, клубу вдалось продовжити оренду голкіпера Александра Нюбеля, що належить Баєрну, а також зберегти в команді Анжело Стіллера та Енцо Мійо

Двічі за літо Штутгарт бив власний трансферний рекорд. За 21 мільйон з Агусбурга прийшов Емердін Демірович, а за 26,7 мільйони викупили у Брайтона форварда збірної Німеччини Деніза Ундава, який минулого сезону грав в оренді та зробив 18+10 в Бундеслізі. Також “шваби” підписали багатьох молодих гравців на перспективу, з яких вирізняється 22-річний центрбек збірної Швейцарії Леонідас Стергіу. Має чудово себе проявити й орендований у Баєрна лівий захисник Франс Кратциг, що вже мав досвід гри за головну команду “рекордмайстерів”.

Гравці Штутгарта, фото: ФК Штутгарт

Якою буде команда цього сезону

На старті сезону Штутгарт поступився Фрайбургу, але з цієї гри висновків робити не варто. Вочевидь, зважаючи на втрату лідерів та боротьбу на три фронти, “швабів” чекає спад. Очікую, що старт сезону буде для команди дійсно важким, але згодом новачки почнуть зігруватись та результати підуть вгору.

Фактично Себастьян Гьоннес зараз будує нову команду, де кістяком будуть 5-6 гравців, що були важливими минулого сезону. На цей процес піде кілька місяців, але Штутгарт має все необхідне, щоб знову фінішувати в зоні єврокубків.

Прогнозоване місце на сезон – 5

Зірка – Анжело Штіллер

Минулої зими з’являлись чутки про інтерес до Штіллера з боку Барселони. Воно й не дивно, оскільки цей півзахисник є справжнім мозковим центром Штутгарта, який керує грою в центрі поля в стилі Серхіо Бускетса. Свого часу Штіллер не отримав шансу в Баєрні, і доводить, що його рідний клуб сильно помилявся. 

Баєр (Леверкузен)

Місце в минулому сезоні – 1

27 травня 2023 року – дата, коли Баєр востаннє зазнав поразки на внутрішній арені в усіх турнірах. За всю свою історію клуб, який раніше називали “неверкузен”, здобув лише 5 трофеїв. І три з них Баєр виграв у 2024 році.

Те, що зробив з леверкузеном Хабі Алонсо, увійде в історію назавжди, а цю команду будуть згадувати ще дуже довго років. Іспанський тренер прийняв Баєр в жовтні 2022-го, коли той боровся за виживання. А минулого сезону “фармацевти” стали чемпіонами Німеччини у 29-му турі. І це сталося з ними вперше.

Трансферна кампанія – 10 з 10

Хабі Алонсо тут, Флоріан Вірц тут, Джеремі Фрімпонг тут, Алекс Грімальдо, Віктор Боніфейс та Джонатан Та теж тут. Ніхто нікуди не поїхав. Всі на місці, працюють. 

Те, що Баєр зберіг в команді всіх своїх найбільших зірок, викликає подив та величезне захоплення менеджментом клубу. Але ж і підсилення у чемпіонів Німеччини просто чудове. Алейш Гарсія був системоутворюючим гравцем у сенсаційній Жироні, Мартін Терр’є декілька років поспіль показував чудову гру за Ренн. Норді Мукіеле – якісний універсал, що має досвід гри в Німеччині. А ще з Ренна приїхав молодий центрбек Жанюель Белосьян, який поки що справляє приємне враження. 

Ідеальна трансферна кампанія. Краще бути не могло.

Гравці Баєра, фото: ФК Баєр

Якою команда буде цього сезону

Існує 0 причин, чому Баєр має стати слабшим цього сезону. Це та сама неймовірно якісна команда, але лавка запасних стала ще потужнішою. Матч проти Боруссії М показав, що навіть звичка вигризати перемоги на 90+ нікуди не поділась. Унікальна команда, яка за гру створює 3+ xG, але дотискає лише наприкінці.

Зважаючи на перебудову головних конкурентів, Баєр для мене є головним фаворитом сезону.

Прогнозоване місце на сезон – 1

Зірка – Флоріан Вірц

Тут навіть не може бути іншого вибору. Вірц – найкращий гравець минулого сезону Бундесліги та лідер цього неймовірного Баєра. Але потрібно бути готовими до того, що це його останній сезон в Німеччині.