Прогноз на матч Шахтар ‒ Марсель Ліги Європи. Воробей: «У французів посередні результати і є тільки одна перевага»

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
719
7 голосів
Прогноз на матч Шахтар ‒ Марсель Ліги Європи. Воробей: «У французів посередні результати і є тільки одна перевага»
Гравці Шахтаря, фото: ФК Шахтар Донецьк
Культовий нападник Шахтаря Андрій Воробей ексклюзивно для сайту sport-express.ua поділився своїми очікуваннями від першого матчу «гірників» проти Марселя в матчі 1/16 фіналу Ліги Європи.

Великий футбол повернувся на поля Європи. Напередодні були зіграні перші поєдинки 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, й от – вже сьогодні ввечері ми почуємо і гімн Ліги Європи та матимемо змогу не просто насолодитися матчами найвищого ґатунку, а й повболівати за єдиного представника України у цьому турнірі – Шахтар із Донецька.

Колишній нападник Шахтаря та національної збірної України Андрій Воробей ексклюзивно для сайту sport-express.ua зробив прогноз на гру свого рідного клубу проти французького Марселя. 

Шахтар (Донецьк, Україна) – Марсель (Франція) 

1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА сезону-2023/24

Четвер, 15 лютого 2024 року. 19:45

Місто Гамбург (Німеччина). Стадіон «Volksparkstadion»

«Шахтарю до снаги подолати Марсель. «Гірники» вже давно нікого не бояться на євроарені»

– Андрію, футбольну зиму ми пережили, дякувати Богу та ЗСУ. Чи під силу Шахтарю пробитися до єврокубкової весни справжньої, календарної – тобто, подолати в лютневих матчах старих знайомих із Марселя?

– Я не бачу явного фаворита у цій парі. Так, Марсель клуб з ім’ям та історією, але зараз команда демонструє дуже посередні результати. 

У чемпіонаті вони ще нікого не перемагали після Нового року. Команда йде в турнірній таблиці за межами єврокубкової шістки. У Кубку Франції Марсель і взагалі вилетів на досить ранній стадії (1/16 фіналу, поразка від Ренна у серії післяматчевих пенальті, – прим. В.Г.).

Чи не єдина явна перевага Марселя полягає в тому, що вони мають повноцінну ігрову практику в офіційних поєдинках, а Шахтар грав лише у контрольних матчах, результати в яких не варто розглядати всерйоз.

Гравці Шахтаря, фото: ФК Шахтар Донецьк

Тому, так. Шахтарю цілком до снаги подолати Марсель і пройти до 1/8 фіналу Ліги Європи. «Гірники» вже давно нікого не бояться на євроарені.

– Чи можете Ви когось виділити в Марселі персонально, за ким гравцям Шахтаря потрібно стежити особливо пильно? 

– Це ви так на Обамеянга натякаєте?

– Так. На габонця, а ще на аргентинця Хоакіна Корреа, який був ключовим нападником свого часу в римському Лаціо. 

– Звісно, цей гравець, Обамеянг, головна зірка Марселя. Ми всі його пам’ятаємо, коли він демонстрував фантастичні гольові показники, граючи за дортмундську Боруссію та лондонський Арсенал. 

Та зараз Обамеянг вже не той. Він не демонструє стабільності і не забиває голи пачками по 20-30 за сезон. П’єр-Емерік давно не хлопчик, а віковий гравець (34 роки) і не такий швидкий. Хоча, майстерність нікуди не поділась і він може створити проблеми. А так, вцілому, у Марселя збалансований склад. 

П’єр-Емерік Обамеянг, фото: Nicolas TUCAT/AFP/File

– Взагалі, як на мене, головна зірка Марселя – їхній тренер Дженнаро Гаттузо. Однак у якості тренера італієць поки не такий успішний, як був на футбольному полі. Маріно Пушич більш досвідчений наставник, не дивлячись на те, що керманич «гірників» практично не працював самостійно до переїзду в Україну.

– Звісно, Гаттузо – це легенда. Італієць, зважаючи на його вибуховий характер, я певен, зможе налаштувати Марсель на гру відмінно. Поки в нього не все складається добре на тренерській стезі, але він ще молодий. 

Та й Маріно Пушич теж. 

– На рахунок Маріно Пушича. Боснієць вже обжився у Шахтарі. Його вже ніхто не називає новим тренером. Чи можна сказати, що протистояння з Марселем це перший серйозний для нього екзамен на чолі «гірників»?

– Взагалі, я так вважаю, що тренеру потрібно рік-півтора попрацювати з командою, а вже потім з нього питати. 

Так, Пушич вже, я певен, зумів повністю донести своє бачення футболу до всіх гравців. Й от зараз, в лютому та навесні ми почнемо бачити дійсно Шахтар Пушича. Яким він буде? Покаже зокрема і дуель проти Марселя, бо, повторюся, робити якість висновки після контрольних ігор недоречно.

У матчах на зборах Пушич придивлявся до молоді, награвав якісь схеми, взаємодію, пробував новачків. Результат був точно не на першому плані.

– Тобто за невдачу, непрохід Марселя, я не бажаю такого Шахтарю, а припускаю, Пушича ніхто не звільнить?

– Та скільки ж вже можна тренерів міняти? Не думаю.

«Знову бразильський вектор. Шахтар повернувся до ставки на легіонерів»

– Якщо Ви вже згадали про новачків. Шахтар під час зимового антракту посилився не надто кількісно, але, зважаючи на суми трансферів, досить якісно. І Кевін, і Марлон Гомес коштували по 12 мільйонів. Однак, обидва бразильці – це про напад. Між тим, головна проблема Шахтаря – захист. Виправте, якщо не правий. Так, купили Луку Лацабідзе, але він навіть у Динамо (Тбілісі) востаннє грав аж у жовтні минулого року. Тобто і молодий, і доволі сирий.

– Був певний період після початку війни, коли на перші ролі виходили українці, але цей час минув. Знову бразильський вектор. Точніше, Шахтар знову повернувся до ставки на легіонерів. Але, я думаю, що ми не побачимо Кевіна зі старту гри проти Марселя. Скоріш за все вийде на заміну у другому таймі. Кевін зіграв пару матчів на зборах в Туреччині, навіть гол забив, але замало ще часу прошло для його повної адаптації. Марлон Гомес і взагалі не грав. Обидва гравці, я певен, дуже якісне підсилення на тривалу перспективу.

Марлон Гомес, фото: ФК Шахтар Донецьк

У матчі з Марселем Пушич робитиме ставку на перевірених гравців, зміни у складі в порівнянні з матчами проти Порту, Барселони чи Антверпена якщо і будуть, то мінімальними.

Стосовно того, що захист – найслабша ланка Шахтаря, не згоден до кінця. Є молоді Іраклі Азаров, Валерій Бондар. Юхим Конопля та Валерій Бондар, який пропустив чимало часу у першій частині сезону через травму. І є досвідчені Микола Матвієнко, Ярік Ракицький та Дмитро Чигринський. Так, було чимало огріхів в захисті, але, якщо на зборах проведена правильна робота, то і позаду гра Шахтаря має налагодитися.

Знаєте, посилення саме атакувальної міці Шахтаря, як на мене, є правильним, бо в деяких осінніх матчах часто бувало, що до штрафного майданчика суперників «гірники» доходили, а далі були проблеми з креативом.

«Золотих кліток, на жаль, в українському футболі вже давно немає. Судакова спокійно можуть продати влітку»

– В команді залишився Судаков, як не «продавали» його то до Ювентуса, то до Наполі, то ще кудись. Звісно, для Пушича це однозначно плюс, коли залишається такий гравець в обоймі. Та чи не перетримають Георгія в золотій клітці і чи не перегорить він?

– Золотих кліток, на жаль, в українському футболі вже давно немає. Ми повинні розуміти, що є інтереси гравця і є інтереси клубу. Шахтар уклав з Судаковим нову угоду не просто так. 

Погоджуюсь, що для команди Шахтаря однозначно добре, що Георгій лишився. І він не перегорить. 

Взагалі, думаю, що Судаков і сам не особливо вірив, що саме в це зимове міжсезоння він кудись перейде. Хоч, найпевніше, хотів. Я з ним не спілкувався особисто, припускаю.

Георгій Судаков, фото: ФК Шахтар Донецьк

Однак я впевнений, у Судакова ще все попереду. Його спокійно можуть продати до європейського гранду влітку. Якщо його дійсно захоче умовний Ювентус, то клаусула, скільки там, 100 чи 150 мільйонів, їх особливо не відлякає.

– І наостанок. Прогноз від Андрія Воробея.

– Звісно, мені б хотілося побачити рахунок 3:0 чи 4:0 на користь Шахтаря, але, давайте будемо реалістами та тверезо дивитися на речі. Схиляюсь до того, що буде нічия 1:1.

Все ж, так званий «весняний футбол», якщо ми говоримо про українські клуби, ще ніхто не відміняв. Якось важко наші команди зазвичай розгойдуються після зимової паузи. 

Прогноз від Sport-express.ua: 1:0.