Визначився перший фіналіст Євро-2024: Іспанія та Франція розіграли спектакль з історичним чудо-голом Ямаля

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
600
1 голос
Визначився перший фіналіст Євро-2024: Іспанія та Франція розіграли спектакль з історичним чудо-голом Ямаля
Гравці збірної Іспанії. Фото: УЄФА
Сьогодні, 9 липня, у півфінальному матчі чемпіонату Європи зустрілися національні збірні Іспанії та Франції. Поєдинок завершився перемогою команди Луїса де ла Фуенте з рахунком 2:1.
  • До сьогоднішньої зустрічі команди провели 36 матчів один проти одного. Іспанія перемогла у 16 разів, а у 13 поєдинках тріумфували французи. Різниця м'ячів на користь «червоних»: 64-39.
  • Одного разу ці збірні зустрілися у фіналі Євро-1984. Тоді впевнену перемогу 2:0 здобули французи, яких вів знаменитий Мішель Платіні.
  • Перший матч між командами відбувся понад 100 років тому, у 1922 році. Тоді розгромну перемогу святкувала саме Іспанія. Остання гра відбулася у жовтні 2021 року у фіналі Ліги націй, яку виграла Франція з рахунком 2:1.
  • За всю історію протистояння була зафіксована лише одна нульова нічия.
  • Найбільша перемога Іспанії – 8:1 у квітні 1929 року в товариському матчі, у Франції – 3:1 у 1991 та 2006 роках.

Іспанці на старті поєдинку більше володіли м’ячом, але відкрили рахунок у грі саме французи. Мбаппе отримав м'яч на лівому фланзі та виконав навіс на дальню стійку на Коло Муані, а той головою відправив м'яч в кут воріт. 1:0. Сталося це на дев’ятій хвилині зустрічі.

Але іспанці не знітилися, а пішли вперед, що дозволило їм вже на 25-й хвилині поєдинку повести у рахунку. Спочатку Ямаль хитнув Рабьо та пробив точно в дальній верхній кут метрів з 20. Фантастичний гол! А потім Ольмо пробив в дальній кут, і м'яч рикошетом від Кунде залетів у ворота.

▶️ Відео голів матчу Іспанія – Франція дивіться за ПОСИЛАННЯМ

Відзначимо, що Ямаль став наймолодшим автором голу в історії Євро та ЧС. Іспанець відзначився у 16 років та 362 днів, побивши рекорд легендарного Пеле (17 років і 239 днів).

У другому таймі більше небезпечних моментів створили французи, але відзначитися їм так і не вдалося.

Фінальний свисток зафіксував перемогу іспанців, які вийшли до фіналу турніру.

Євро-2024, півфінал

Іспанія – Франція – 2:1

Голи: Ямаль, 21, Ольмо, 25 – Муані, 9

  • Завтра, 10 липня, пройде другий півфінальний поєдинок чемпіонату Європи. У ньому зустрінуться збірні Нідерландів та Англії. Гра розпочнеться о 22:00.
  • Фінал Євро-2024 відбудеться 14 липня на стадіоні «Олімпійському» в Берліні.