«Найталановитіший український футболіст»: Блізніченко назвав гравця, який міг перевершити Мудрика і Циганкова

Аватар Ілля Деулін Ілля Деулін
1460
0 голосів
«Найталановитіший український футболіст»: Блізніченко назвав гравця, який міг перевершити Мудрика і Циганкова
Євген Коноплянка. Фото: Getty Images
Як вважає колишній вінгер Дніпра Андрій Блізніченко, у Євгена Коноплянки у Європі не все вийшло в тому числі через його непрофесіоналізм на тренуваннях.

Колишній вінгер Дніпра Андрій Блізніченко в ексклюзивному інтерв'ю сайту «Український футбол» поділився своїми думками з приводу кар'єри свого ексодноклубника Євгена Коноплянки.

Блізніченко розповів, чи був Коноплянка на піку своєї кар'єри найталановитішим українським футболістом:

«Звичайно. Згадайте його гру та клуби, за які він виступав. Це суперталант. Вважаю, що він міг набагато більших результатів досягти, аніж Віктор Циганков, Артем Довбик та Михайло Мудрик, які сьогодні вважаються нашими найбільшими зірками».

Вінгер порівняв Євгена з чинними лідерами збірної України:

«Я не тренувався із Мудриком, але трохи тренувався із Циганковим та Довбиком. Якщо Коноплянку порівняти із ними, то це небо і земля. Женя на тренуваннях та в іграх виробляв неймовірні речі. Міг один в один обіграти, та навіть двох чи трьох на маленькому клаптику поля, втекти від будь-кого.»

Андрій також відзначив, що і рівень внутрішнього чемпіонату тоді відрізнявся:

«І це при тому, що у його часи УПЛ була на дві голови вища за рівнем, аніж коли в ній почали грати хлопці. Проти Коноплянки грали такі зірки світового рівня, як Вілліан, Дуглас Коста, Фред, Фернандіньо, і він реально возив їх».

Втім, молодим футболістом він помітив, що на фізичних заняттях Коноплянка не дуже активно працював на тренуваннях:

«Коли я поїхав на перші збори із Дніпром, то помітив, що він не на сто відсотків викладається на тренуваннях. При Рамосі дуже багато бігали. Кожен ранок бігали то по піску на пляжі, то по горах. Обсяг роботи виконували великий. Коноплянка то там пропускав, то там».

Це навіть викликало питання у підростаючого покоління до старших колег за командою:

«Ми навіть молодими гравцями підходили до Андрія Русола та питали: «А як Коноплянка у чемпіонаті грати буде, якщо він пропускає кроси та й таке інше? Він же сто метрів пробіжить в одну та іншу сторону й задихнеться».

Але досвідчені футболісти знали, що він робить:

«Він відповідав: «Пацани, в нього такий організм, що він може пропустити навіть усі збори, але на полі все одно буде найкращим. Він пробіжить сто метрів та зробить гольову передачу. Потім десять хвилин постоїть, пробіжить ще раз сто метрів та заб’є гол. А нам більше нічого й не треба».

Наостанок Блізніченко поділився своїми думками з приводу того, що таке непрофесійне ставлення до тренувань могло стати причиною невдачі Коноплянки у Європі:

«Точно не знаю, але припускаю, що так. В Європі зовсім інший підхід до футболістів. Там немає одного Коноплянки, який робить усю гру. Всі гравці рівноцінні. Хто не працює, той і не грає. Можливо, в нього вже така звичка була, що іноді можна на 100 відсотків потренуватися, а іноді на 50». 

  • Вихованець Дніпра Коноплянка виступав за команду до 2015 року, з якою ставав срібним, бронзовим призером УПЛ та виходив до фіналу Ліги Європи.
  • Європейський турнір підкорився вінгеру в 2016 році в складі Севільї, за яку він відіграв сезон 2015/2016, а потім перейшов до Шальке: спочатку на правах річної оренди, а потім на постійній основі.
  • У вересні 2019 року Коноплянка повернувся до УПЛ, де до лютого 2022 року виступав за Шахтар.
  • Тієї пори перейшов до польської Краковії, яку залишив у липні 2023 року, після чого приєднався до румунського ЧФР Клуж.
  • Загалом у вінгера за кордоном 173 матчі, в яких він забив 26 голів і віддав 19 асистів.