Підсумкова таблиця ЛЧ вже відома: суперкомп’ютер спрогнозував, яке місце посяде Шахтар та скільки очок набере

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
3654
5 голосів
Підсумкова таблиця ЛЧ вже відома: суперкомп’ютер спрогнозував, яке місце посяде Шахтар та скільки очок набере
Кубок Ліги чемпіонів. Фото: UEFA
Штучний інтелект порахував, хто виграє Лігу чемпіонів, а також, хто та яке місце посяде в основному етапі: перспективи Шахтаря виглядають песимістично

Суперкомп'ютер змоделював можливі результати Ліги чемпіонів у сезоні 2024/2025. Цього сезону в ЛЧ новий формат: більше немає групового етапу, а в основній частині команди проведуть по вісім матчів. Для усіх суперників існуватиме спільна турнірна таблиця, у якій буде 36 учасників.

Суперкомп’ютер 1000 разів симулював кампанію, щоб передбачити, який клуб, швидше за все, виграє Лігу чемпіонів. Компанія Grosvenor Sports провела цей експеримент, і їхня ймовірнісна модель, яка не була визначена людськими прогнозами чи упередженнями, була визначена так:

«Прогнози є результатом моделі, що моделює кожну гру змагання та передбачає точний рахунок, який, на її думку, Рівень випадковості додається до прогнозів, щоб переконатися, що найкращі команди в лізі перемагають у кожній грі», – йдеться у релізі компанії.

Перспективи Шахтаря у новій Лізі чемпіонів машина уявляє не дуже приємними. На думку суперкомп'ютера, «гірники» посядуть лише 32 місце за підсумками восьми матчів. 

  • На правах чемпіона України, Шахтар потрапив до основного етапа Ліги чемпіонів без кваліфікації. Це буде 19-й виступ Шахтаря в основній сітці найпрестижнішого європейського клубного турніру.
  • Суперниками Шахтаря у цьогорічній ЛЧ будуть Арсенал, Баварія, Боруссія Дортмунд, Аталанта, Болонья, Брест, Янг Бойз та ПСВ.
  • Київське Динамо не пробилося до основного етапу ЛЧ. У кваліфікації команда Олександра Шовковського пройшла сербський Партизан та шотландський Рейнджерс, але в останньому етапі поступилася Зальцбургу.