«Гвоздик - це інтелігент боксу, а Усик - професор»: Лоївський - про аматорський бокс, Ломаченка та Путіна

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1669
5 голосів
«Гвоздик - це інтелігент боксу, а Усик - професор»: Лоївський - про аматорський бокс, Ломаченка та Путіна
Леонід Лоївський, фото: ФБУ
Колишній головний тренер нашої збірної з боксу, «Українських отаманів», Олександра Усика та Василя Ломаченка в молодіжній команді країни Леонід Лоївський поділився думкою про нинішній стан вітчизняного аматорського боксу та гучні бої наших бійців у профі.

Рівень аматорського боксу в Україні впав, якщо порівнювати із «золотою командою» часів Олександра Усика, Василя Ломаченка, Олександра Гвоздика, Дениса Берінчика, Тараса Шелестюка та інших. 

  • Чому так сталося? 
  • Куди «зник» Юрій Захарєєв? 
  • Чи варто Олександру Хижняку переходити в професіонали? 

Про це, а також про перші враження від Усика та Ломаченка, найближчі бої лідерів нашого боксу редактор сайту Sport-express.ua Євгеній Чепур поспілкувався з колишнім тренером збірної країни та «Українських отаманів» Леонідом Лоївським.

Леонід Лоївський, фото: ФБУ

«Три-чотири ліцензії на Олімпіаду – було б добре»

- В Італії пройшов відбірковий турнір з боксу до Олімпійських ігор. Україна його провалила, не отримавши жодної нової ліцензії. Як оціните виступ наших спортсменів?

- Оцінку ви самі дали - це великий провал. І він повторюється. Адже на ОІ-2016 у Ріо-де-Жанейро, коли головним тренером був Сосновський, теж був слабкий результат і одна ліцензія від основної збірної через світову кваліфікацію - це Микола Буценко. Решта боксерів:  

  • Володимир Матвійчук - відбір WSB/APB, 
  • Дмитро Митрофанов - рейтинг APB
  • Денис Солоненко - кваліфікація WSB/APB

Дай Боже, щоб подібне не повторилося і цього року. Але ж команда дійсно хороша. Я передав її з двома світовими лідерами, Юрієм Захарєєвим та Олександром Хижняком, а це вже повинно бути дві ліцензії та дві медалі на Олімпіаді. А те, що роблять зараз і яка підготовка... 

Юрій Захарєєв, фото: ФБУ

Все показала Італія. Мені в цій ситуації шкода в категорії 51 кг Дімку Замотаєва. Він програв боксеру, який уже завоював олімпійську ліцензію. Решта поступилися навіть не основним, з якими ще будуть зустрічатися на наступному відбірковому турнірі.

- Ви згадали Юрія Захарєєва, який став сенсацією і виграв чемпіонат світу, а потім наче пропав. Чому так сталося?

- Змінилася влада в українському боксі, і я вже не головний тренер. При мені була одна робота, а зараз - інша. Якось так.

Найбільша помилка була, що його забрали від рідного тренера Ігоря Юрескула.

- Якщо відштовхуватися від нинішнього рівня нашої аматорської збірної, то скільки отриманих ліцензій на Олімпіаду буде нормально чи добре?

- Планувалося в семи вагових категоріях. У Токіо, наприклад, було п'ять ліцензій. Україна - це велика боксерська країна, і в нас завжди були хороші боксери. Ми постійно привозили медалі з великих міжнародних змагань. На сьогоднішній момент навіть 3-4 ліцензії було б добре.

- Одна є - Хижняк. Є надія на Захарєєва, а ще одну-дві ліцензії хто може отримати?

- У кожного є шанс. Потрібно поборотися. Залишився останній відбірковий турнір у Таїланді. Ми розуміємо, що змагання важке, бо залишається тільки місяць на підготовку до Олімпійських ігор. Це якщо мені міркувати, як тренеру. Але є великий шанс, тому що основна частина хлопців уже відібралася, найсильніші суперники вже вибороли путівку в Париж. Якщо ми і зараз не відберемося, то це вже інше питання.

- Чому рівень аматорського боксу в Україні так упав? Особливо, якщо порівнювати з періодом Усика, Ломаченка, Гвоздика та інших.

- Та збірна була колективом. Що таке колектив? Це тренерський склад, адже без тренера не може бути боксера. Федерація боксу України була дуже міцна в плані фінансів і мала повагу у світовому значенні. Допомагали Міністерство спорту, меценати. Усе співпало.

Я на той час був тренером юнацької збірної, і вони всі пройшли через мене: і Усик, і Ломаченко. Це покоління відбулося. Після тріумфу Василя на чемпіонаті світу в Марокко 2006 року всі потягнулися за ним. Це була золота плеяда. І, звісно, була правильно поставлена робота, що насамперед стосується Анатолія Миколайовича Ломаченка, хоча він не був старшим тренером, але це його заслуга, що вдалося створити таку команду.

Анатолій і Василь Ломаченки, фото: Facebook

У 2019 році рівень боксу став підніматися. Ми виграли значущі турніри, а Хижняк, шкода, що не «золото», але олімпійське «срібло» також цінне. Захарєєв став чемпіоном світу. У підсумку, команду мій тренерський штаб передавав сильну і накатану. Як би там не було, але ця команда хороша і з настроєм.

«Хижняк - воїн до кінця»

- Поразка Хижняка у фіналі Олімпіади, я б навіть сказав, – скандальна, адже нокауту насправді не було. Як він пережив цей момент?

- Так, нокауту не було, але судді вирішили так. Над Сашком, як і над Замотаєвим, немов щось «висить». У нього завжди невдалий жереб і якесь невезіння в деяких питаннях. Але він боєць, панчер і його зупинити дуже важко. Йому потрібно було на емоціях «знести» суперника, і я його розумію. Він воїн до кінця.

- Хижняка називають «Танк» через манеру його боксу та наполегливість. Чи варто йому йти в професіонали з таким ризиковим стилем?

- Чому ні? Потрібно обов'язково пробувати. Думаю, що потрібно було раніше переходити. Але тут так співпало, що на Олімпіаду в Бразилії він не потрапив, хоча був у хорошій формі, а на останніх іграх став другим. 

- Хто з нинішніх українських аматорів може яскраво заявити про себе в профі-боксі?

- Природно, потрібно пробувати Хижняку. У нього манера ведення бою цікава, але його функціоналка і той «бензин», яким він заправляється, цього вистачає. І в нього бокс дуже видовищний. Хижняк постійно перебуває на середній і ближній дистанції, і дуже рідко в нього січки. Він звик працювати на цій дистанції і це саме професійна робота. 

Зрозуміло, що в профі рукавички інші й удари можуть бути міцнішими, але, дивлячись на інших наших профі, то я думаю, що в Саші тут має бути велике майбутнє, вірю в це.

- З такою високою активністю чи зможе він витримати 12 раундів у професіоналах?

- Він працює на тренуваннях по 12 раундів. Але питання, а чи можуть ті профі витримати? Ломаченко у мене свого часу показував на тренуваннях, що на голову вищий за всіх. Дійсно в нього техніка і тактична думка на висоті. Але Саша Хижняк – теж дуже розумний і грамотний боксер. Він один із найрозумніших боксерів і з ним можна поговорити і як із людиною на багато тем. Особливо українською мовою.

Олександр Хижняк, фото: Getty Images

При мені він вигравав чотири турніри Странджа, а це малий чемпіонат світу. І в нього завжди були найскладніші суперники - росіяни, казахи, кубинці. І він їх усіх проходив мало не через явну перевагу. Весь зал завжди збирається на Хижняка.

«Усик і Ломаченко були скромними»

- Згадайте своє перше знайомство з Василем Ломаченком, Олександром Усиком і тим поколінням наших боксерів.

- Я 12 років був тренером молодіжної збірної, з 1997-го. Вони, коли до мене прийшли, то були скромними. Усик тоді на Україні програв, не пам'ятаю точно категорію, і я йому порадив, щоб він змінив вагу. Він тоді мало займався, але мені сподобався відразу. 

Олександр перейшов в іншу вагу й одразу став чемпіоном України. З часом довів усім усе і виграв Олімпіаду. Усик взагалі для мене – це ідеал в боксі та у житті.

Ломаченко в Саратові виграв чемпіонат Європи з 16-річним, а потім тріумфував у мене в команді в Марокко. Вася переміг на дорослій першості України і у всіх мужиків повигравав. Потім уже було Марокко. Хитров ще тоді третім став, і ми замкнули топ-3 в командному заліку. А через рік Ломаченко вже відібрався на Олімпіаду. У Чикаго на чемпіонаті світу він став другим, коли був спірний бій з Альбертом Селімовим.

А потім «пішло-поїхало» – Вася стає олімпійським чемпіоном. До нього підтягнулися Усик, Гвоздик, Шелестюк та інші хлопці. Вони почали виконувати те навантаження, яке пропонував Анатолій Миколайович Ломаченко, а це шалене навантаження. Вони плавали по 30 км, бігали по 20 км. Була така найсильніша п'ятірка і вони виконували програму - занурення, затримка дихання. Це не ново, таке було і в СРСР, але тренування і справді були об'ємні. Але вони «вижили» і тому сьогодні дають результат. Коли думаєш про результат, то ти маєш відмовитися від усього і віддати себе повністю справі.

Радий, що мені довелося попрацювати в збірній з Усиком та Ломаченком.

Василь Ломаченко і Олександр Усик, фото: Instagram

- Усик, Ломаченко та інші беззаперечно слухали Анатолія Миколайовича Папаченка і робили все, що він скаже? 

- Так, вони виконували всі вказівки повністю і довели, що це було правильно, ставши найкращими у світі.

- Ваша думка, як тренера - головний у залі та на зборах - боксер чи все ж таки тренер, якщо про профі говорити? 

- Там трохи інше - боксер більше командує своїм. Зрозуміло, що, коли людина отримує гроші, то шукає відповідного фахівця. Там відрізняється підхід від аматорів, тому що ти годуєшся від учня, якому потрібно створити правильну обстановку і дати зрозуміле навантаження. Тренер повинен створити грамотну і відповідну атмосферу в спілкуванні з боксером. Це в першу чергу.

- У минулому столітті був такий знаменитий тренер, як Кас Д'Амато. Більшості він відомий, як наставник Майка Тайсона. Також він навчав сьогоднішніх тренерів Кевіна Руні та Тедді Атласа. Тайсон говорив, що беззаперечно виконував усі вимоги тренера. Атлас - послідовник методики Д'Амато з повним підпорядкуванням і не так давно він тренував Гвоздика, який називав його ледь не тираном, бо наш боксер хотів бути головним у таборі. Потім Олександр змінив наставника і тепер він вирішує, робити щось чи ні. Як ви вважаєте, якщо такий стиль "тирана" зробив Тайсона одним із найкращих бійців в історії, то він має місце на застосування?

- Кас Д'Амато був лідером і користувався великою повагою. Ще й Тайсон із вулиці прийшов і потрібно було його виховати, і мама українка Камілла Іващук-Евалд зробила в це величезний внесок. Майк Каса вважає батьком, а Каміллу – мамою.

Щодо «тренера-тирана»... Я вважаю, що в кожного має бути свій підхід. Для мене тренер на першому місці. Учень має вірити наставнику, а це не так просто. Можна бути великим боксером, але не стати хорошим тренером. Багато що залежить від того, як він «вкладе у вуха» інформацію і донесе її до учня.

Ломаченко робив великий обсяг і до нього підтягнулися інші. Сьогодні Хижняк такий. Чому я не можу дати йому більший обсяг роботи, якщо інші не тягнуть?  Не можу ж заборонити. Атлас може бути хорошим учителем, але мати завищену зарозумілість - пальці віялом і треба те й се. Ні, сьогодні до боксера потрібно знаходити підхід і тоді буде результат, а якщо між тренером і учнем починаються протиріччя, то це все.

«Гвоздик - це інтелігент боксу, а Усик - професор»

- Гвоздик програв Артуру Бетербієву, пішов із боксу і не так давно знову повернувся. Зараз у нього поєдинок із дуже сильним бійцем Давидом Бенавідесом. Навіщо це їм обом?

- Олександр відпочив і хоче повернуться, життя змусило, тягне в бокс. Молодець він, я тільки схвалюю таке рішення. В аматорах він сильно виступав, в «Українських отаманах» добре себе проявив і в усіх боях себе добре проявив. Я взагалі вважаю його одним із найбільш грамотних спортсменів у боксі. Він такий інтелігент боксу, все бачить і добре читає.

Олександр Гвоздик та Давид Бенавідес, колаж: ProBoxing.cz

А чому зважився на такий бій? Напевно, відчуває, що ще не реалізував свій потенціал.

- Гвоздик - Бенавідес. Ваш прогноз на поєдинок.

- Я за будь-яких обставин за Гвоздика (сміється, - прим. Є.Ч.). Я завжди за своїх, за Україну (сміється, - прим. Є.Ч.).

- Напевно, найголовніший бій за всю історію незалежності України - це сутичка Саші Усика та Тайсона Ф'юрі за титул абсолютного чемпіона світу в суперважкій вазі. Вболівальники та експерти кажуть, що в британця є перевага в габаритах і така манера бою, так скажемо, "кострубата". Які ще є складнощі для нашого чемпіона в бою з цим суперником?

- Здається, в 2007 році Ф'юрі програв росіянину Максиму Бабаніну, який майже на голову нижчий за Усика (183 см, а в Усика - 191 см, - прим. Є.Ч.). Але він «придушив» Тайсона – і все. Як на мене, то Олександр уже звик до цих габаритів. Він для мене «професор», у нього IQ зашкалює, як і в Ломаченка в боксі. Усе залежить від підготовки. Нехай британець буде у своїй найкращій формі, але, якщо Саша буде готовий, то він просто його замотає і розбереться наприкінці.

Такі суперники просто не звикли до таких навантажень. Ось раніше Ломаченко, зараз Хижняк «висять» на супернику весь поєдинок і не дають відпочивати. І Усик так само, він завжди перебуває поруч і не дає себе вдарити. Якщо Усик буде готовий на 100%, то мені здається, що Ф'юрі просто втомиться. Саша не дасть йому думати. Три, чотири, п'ять раундів і все.

- Ф'юрі говорив, що в Усика є слабке місце - корпус. Тайсон і планує цілити саме сюди. Як нашому чемпіону боротися з цією загрозою?

- З його зростом бити в корпус? Він на прямих працює - і все. Руки ж довгі, от він джеби і пробиває одні. Я не думаю, що в нього вийде. Для Усика я не бачу суперників на сьогоднішній день.

Тайсон Ф'юрі та Олександр Усик, фото: Getty Images

- Якщо Усик переможе Ф'юрі, то який наступний суперник буде гідний поєдинку з Олександром?

- Складно сказати. Так, з'явився новозеландець Паркер. Нганну є, але це дуже примітивний бокс. Так, Френсіс може побитися, але рівень не той. Як приклад, можу згадати кулачні поєдинки Берінчика з Ломакіним. Манера така: «Йди сюди, я тебе вб'ю». А Денис грамотно ногами попрацював і виграв. І тут теж саме. З такими боксерами, які все бачать і мислять, складно, вони «розсмикали» і на цьому все закінчилося.

- Як сильно на настрій Усика вплинув той факт, що Ф'юрі через травму зірвав бій?

- Важка ситуація, так. Великий обсяг роботи ділиться поетапно, набираєш спочатку фізику, потім переходиш на роботу в рукавичках, на швидкість працюєш. Ти готуєшся і повинен виплеснути накопичені емоції, а тут скасування поєдинку. Це важко, але Саша впорається. Тут багато що залежить від позитиву боксера, а Усик же завжди на позитивній ноті. Він так розслабляється.

«Ломаченко вищий за класом, ніж Камбосос, а Берінчик і на вулиці, і в рингу боєць»

- Василь Ломаченко - Джордж Камбосос. Тут, як думаєте, хто візьме гору?

- Ломаченко за класом значно вищий. Камбосос приїжджав до нас у Вінницю на матчеву зустріч Україна - Австралія з молоді. Він відбоксував і виграв у нашого хлопця, але IQ Василя набагато вищий. Якщо він буде таким, як два-три роки тому, то Камбососа просто поруч не буде.

- Камбосос запросив у свій табір для підготовки до бою з Ломаченком російського тренера і спаринг-партнера з РФ. Це елемент психологічної атаки на українця?

- Не думаю, але все може бути. Я вірю тільки в наших боксерів і не вірю в це шаманство.

Василь Ломаченко і Джордж Камбосос, колаж: з відкритих джерел

- У Сергія Богачука вкрали бій із Себастьяном Фундорою і тепер він зустрінеться з Брайаном Мендосою, який свого часу переміг Фундору. 

- Богачук - це наш вінницький хлопець. Це другий Хижняк, так би мовити. Чи переможе він? Я в нього вірю і сподіваюся на це. 

- Денис Берінчик - Еманнуель Наваррете.

- Берінчик - боєць, що на вулиці, що в рингу. Усе залежить від його підготовки. Думаю, що все буде нормально в цьому поєдинку.

«Що б зробив із Путіним, якби закрили нас в одній кімнаті? Змусив би співати гімн України»

- Вас закрили з Путіним в одній кімнаті. Що ви з ним зробите?

- Це для мене навіть не людина... Хотів би, щоб він просто не існував. На Європейських іграх ми його змусили піднятися, коли виграли у фіналі, і стояти під український гімн, коли Хижняк став чемпіоном Європейських ігор. Що б зробив зараз із ним? Змусив би співати український гімн (сміється, - прим. Є.Ч.).

- Топ-3 українських боксери в історії.

- Перше - обидва брати Клички, я тоді ще був робочим тренером у збірній з 1993 року. Далі - Усик і Ломаченко. Якщо говорити за боксерським розумом, то поставив би в лідери Ломаченка. 

Віталій і Володимир Клички. фото: Getty Images

- Топ-3 боксери незалежно від вагової категорії в історії.

- Мухаммед Алі, Майк Тайсон, а третій... Можна сюди додати й Усика з Ломаченком, спочатку Сашу, а потім Васю. Все ж на третє місце поставлю Усика.

- Що побажаєте нашим боксерам-аматорам у найближчому майбутньому?

- Від душі вболіваю за наших українських хлопців і бажаю їм усім вибороти олімпійські ліцензії, тому що команда була для цього була готова. І привезти кожному медаль з Олімпійських ігор у Парижі.

Дякую ЗСУ, завдяки яким ми можемо тренуватися, зберегти бокс і прославляти нашу Україну на весь світ.