Український лижник став першим в історії у негативному сенсі: що зробив та як відреагував конкуренти

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
562
0 голосів
Український лижник став першим в історії у негативному сенсі: що зробив та як відреагував конкуренти
Олег Міщенко. Фото: Google
Українець Олег Міщенко став першим лижником, якого дискваліфікували на Кубку світу за використання фтору. Конкуренти вітчизняного спортсмена прокоментували ситуацію.

Олег Міщенко увійшов в історію. Проте, скоріш за все, українцю хотілося б по іншому запам’ятатися фанатам лижного спорту. 

Українець став першим лижником, якого дискваліфікували на Кубку світу за використання фтору. Про це повідомляє видання Aftonbladet.

Перед початком сезону 2023/24 Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) заборонила фтор, мазями з якого сервісмени обробляли лижі. Таку ж заборону ввів Міжнародний союз біатлоністів (IBU).

І першим лижником, який отримав бан через вміст фтору у своїх лижах став Міщенко – українця не допустили до участі у гонці з роздільним стартом на 10 км на першому етапі Кубка світу з лижних перегонів у фінській Руці.

Лижник Йоганнес Клебо відзначив, що співчуває українцю.

«Це сумно для людини, яку дискваліфікували, звичайно. Припускаю, що він не намагався шахраювати, і це має бути сумно для нього», — цитує Клебо Aftonbladet.

А швед Калле Хальварссон побачив у ситуації позитив.

«Йому прикро не мати можливості конкурувати, якщо це не було навмисно. Але добре, що система працює. Якщо у когось є фтор у лижах, йому не можна дозволяти на них кататися. Це абсолютно правильно».

  • 22-річний Міщенко професійно виступає з 2019 року.
  • Дебютував на рівні Кубка світу у 2022 році. Найкращий результат — 66-е місце у спринті на етапі у фінській Руці в минулому році.
  • Учасник зимової Універсіади 2023 року у Лейк-Плесіді (США).