Футбол

Превʼю чемпіонату Іспанії: презентація всіх команд Ла-Ліги і прогноз на сезон 2024/2025 для Циганкова та Луніна

Олександр Калінін
Переглядів 254
8 голосів
Віктор Циганков і Андрій Лунін, колаж: Sport-express.ua
Футбольний путівник Європи на сайті Sport-express.ua: провідні українські журналісти представляють сезон 2024/2025 у найкращих чемпіонатах. Зараз Кирило Круторогов розбирає іспанську Ла-Лігу.

Автор – Кирило Круторогов

Жирона без Довбика, але з Циганковим, Лунін з Реалом, Барселона проти всіх. Крута комплектація Атлетико, певні кадрові проблеми чемпіонів, не переконлива селекція Барселони та ймовірна реанімація Севільї. 

Неймовірно цікавим видається новий сезон у чемпіонаті Іспанії з футболу. До того ж, представник Ла-Ліги Реал Сосьєдад дістався в Лізі Європи Динамо (з ним кияни зіграють на виїзді). Отже, є причини дуже серйозно розібратися з Примерою та представити всіх, з ким будуть змагатися Циганков і Лунін. 

До речі, конкурс прогнозів Ла Ліги є на нашому сайті👈

Експерт із іспанського футболу та телекоментатор Кирило Круторогов ексклюзивно для сайту Sport-express.ua розібрав сезон 2024/25 в іспанській Ла-Лізі:

  • кожна команда представлена
  • всі головні трансфери висвітлені
  • зміни в клубах аргументовано оцінені
  • зірки названі та підсвічені
  • чемпіонат Іспанії з футболу повністю розкритий

Еспаньол (Барселона)

Місце в минулому сезоні – 4 в Сегунді

Упродовж сезону змінилося три тренери. З колишнім ентренадором молодіжки Маноло Гонсалесом фінішували четвертими в Сегунді, але в перехідних матчах пройшли спершу Спортинг з Хіхона (1:0, 0:0), а потім Овʼєдо (0:1, 2:0) та повернулися в еліту після сезону в нижчій лізі. 

Трансферна кампанія – 4 з 10

Прийшли: Кардона (Аугсбург, оренда), Техеро (Ейбар, оренда), Веліс (Тоттенгем, оренда), Хеддіра (Наполі, оренда), Крал (Уніон, оренда), Кумбула (Рома, оренда), Унувар (Аякс), К.Ромеро (Вільярреал, оренда). 

Пішли: О.Хіль (Левен), М.Свенссон (Каса Пія), Ласо (Альбасете), Баре (Сарагоса), Брейтвейт (Греміо), Меламед (Альмерія).

Після підвищення в класі не здійснили відчутно якісного підсилення. Не провели жодного трансферу за гроші, окрім витрачених 400 тисяч євро на оренду Кардони з Аугсбурга. Та і загалом більшість новачків запрошені саме в оренди, і деякі з них прийшли з доволі сильних клубів. Але втрата Мартіна Брейтвейта, який в минулому сезоні забив 22 голи в 39 матчах Сегунди, скоріше за все, буде дуже відчутною. 

Гравці Еспаньола, фото: ФК Еспаньол

Тим більше в команді просто немає більш-менш результативного форварда. Хіба що 20-річний Веліс, орендований у Тоттенгема, раптово вистрілить. Він, зокрема, є найдорожчим гравцем Еспаньола за оцінками Transfermarkt (9 млн.). Запрошення Кумбули та Крала з інших топ-чемпіонатів – це плюс. Вони все ще доволі молоді (24 та 26 років відповідно), а значить жадають все ж таки заявити про в одній з кращих ліг Європи. 

Якими будуть в цьому сезоні

Більшість футболістів у складі – ті, хто піднімався з Сегунди, без особливо гучних імен і попереднього вагомого досвіду на топовому рівні. Тренер також не має досвіду рівня Ла Ліги або подібного. Тобто козирів у Еспаньола просто немає, щоби не називати їх одними з очевидних претендентів на виліт. Майже немає сумнівів, що десь по ходу сезону варто чекати на відставку Маноло Гонсалеса, а може, навіть і не на одну. 

Зірка

Хаві Пуадо – 26-річний лівий вінгер, вихованець власної академії, який в першій команді з 2018 року і вже грав з нею в Ла Лізі, де проявляв себе не феєрично, але непогано (84 матчі, 11 голів, 4 асисти). У минулому сезоні став другим бомбардиром команди після Брейтвейта з 16 забитими голами. 

Реал Вальядолід (Вальядолід)

Місце в минулому сезоні – 4 в Сегунді

Із уругвайським тренером Пауло Пессольяно вони вилітали з Ла Ліги, він же їх одразу і повернув в еліту. Раніше працював виключно з командами Латинської Америки. Із ним Вальядолід грає в доволі обережний футбол – став другим за кількістю пропущених голів і лише сьомим за кількістю забитих в Сегунді. 

Трансферна кампанія – 3 з 10

Прийшли: Біюк (Лос-Анджелес, 4 млн.), Месегер (Гранада, 3 млн.), Латаса (Реал М, 2,5 млн.), Р.Моро (Лаціо, 2,5 млн.), Ндіайє (Мальорка, 2 млн.), Юріч (Парма, 1,5 млн.), А.Феррейра (Гранада, 1,5 млн.), Джемерт (Валенсія, оренда), Озакар (Валенсія, оренда), Гейн (Арсенал, оренда), Мартін (Реал М, оренда).

Пішли: Бойомо (Осасуна, 5 млн.), Мончу (Аріс, 3,6 млн.), Ескюдеро (Депортиво), Акінсола (АБС САД), Масіп, Негредо. 

Витратили 17 мільйонів на викуп контрактів футболістів, які раніше грали за них в оренді. Але серйозним досвідом виступу в Прімері може похизуватися хіба що Ндіайє, який грав там за Мальорку та Гетафе (123 матчі, 6 голів, 8 асистів). Нового підсилення після підвищення у класі не отримали зовсім ніякого. Та ще й втратили ключового захисника Бойомо, хоч і отримали за нього від Осасуни 5 мільйонів. 

Гравці Реал Вальядолід, фото: ФК Реал Вальядолід

Якими будуть в цьому сезоні

Найдешевший склад в Ла Лізі за оцінками Transfermarkt, не досвідчений тренер. Вальядолід не видається тією командою, яка підвищилася в класі до еліти і готова навести галасу й там. Вони будуть очевидними претендентами на виліт. 

Зірка

По суті в них і в минулому сезоні не було зірок у грі як для рівня Сегунди. Тож головна зірка – президент – легендарний зубанчик Роналдо, але й він уже втомився від тягаря керівника клубу і воліє його продати. Цікаво буде подивитися за виступом 22-річного естонського воротаря Карла Гейна, орендованого в Арсеналу. 

Леганес (Леганес)

Місце в минулому сезоні – 1 в Сегунді

39-річний тренер Борха Хіменес, який не мав ігрової карʼєри, працював з різними командами з іспанської трясовини, минулого літа очолив Леганес і підняв їх в Прімеру, де і сам працюватиме вперше. З ним «огірки» мали найкращий захист Сегунди, що передусім і зробило їх чемпіонами цієї ліги. 

Трансферна кампанія – 4 з 10

Прийшли: М.де ла Фуенте (Алавес, 2 млн.), Х.Крус (Бетіс, 1 млн.), Франкеса (90 тис.), Тапіа (Сельта), Ружʼє (Бешикташ), Ель Хаддаді (Лас-Пальмас), О.Родрігес (Севілья), Роберто Лопес (Реал Сосьєдад), Настасіч (Мальорка), Х.Соріано (Тенерифе), Дмітрович (Севілья), Себастьян Алле (Боруссія Д, оренда), Поросо (Труа, оренда), Альтіміра (Вільярреал, оренда)

Пішли: Конде (Вільярреал, 4 млн.), Мірамон (АЕК Ларнака), Ундабаррена (Джохор), Л.Переа (Р.Феррол), Арамбаррі (Ейбар), Д.Хіменес (Уеска), Портільо, Ньом 

Гравці Леганеса, фото: ФК Леганес

Леганес мав збалансований склад як для футболу їхнього тренера і на рівні Сегунди, але таки здійснив обережні підсилення плюс-мінус досвідчених гравців на рівні Прімери. За витрачені гроші комплектація точно краща, аніж в двох інших новачків Ла Ліги. Особливий інтерес до персони Себастьяна Алле – дуже талановитого бомбардира, стрімкому прогресу якого в Боруссії завадило виявлене, але, на щастя, подолане онкологічне захворювання. 

Якими будуть в цьому сезоні

Враховуючи стилістику гри їхнього тренера, здається, Леганес цілком може стати тією командою, яка попʼє чимало крові якщо не в лідерів чемпіонату, то у середняків із навіть відчутно дорожчими складами. Прагматичний, доволі захисний футбол і якісні контратаки – те, що варто очікувати від них в іспанській еліті. Проте боротимуться за збереження прописки та, скоріше, впораються з цим. 

Зірка

Найдорожчий гравець – 29-річний перуанський опорник Ренато Тапія (5 млн.), має досвід у понад 100 матчів у Ла Лізі за Сельту та приблизно стільки ж в Ередивізії за Феєноорд, небагато, але грав у ЛЧ та ЛЄ. А два форварди – Мігель де ле Фуенте та Дієго Гарсія – на двох забили 25 голів у Сегунді і були двигунами Леганеса. 

Райо Вальєкано (Мадрид)

Місце в минулому сезоні – 17 

Починали сезон з Франсіско, з лютого рятувалися від вильоту з 36-річним тренером Іньїго Пересом, який раніше пограв за Атлетик та Нумансію, а тепер є наймолодшим тренером Прімери. Мали шалені проблеми з результативністю і стали передостанньою командою Ла Ліги за кількістю забитих голів (лише 29 у 38 турах).

Трансферна кампанія – 3 з 10

Прийшли: Хамес Родрігес (Сан-Паулу), Педро Діас (Бордо), Пелайо Фернандес (Барселона Б), Баталья (Рівер Плейт, оренда), Гумбау (Гранада, оренда), Ембарба (Альмерія, оренда).

Пішли: Мартін (Расинг, 2 млн.), Фалькао (Мільйонаріос), Дімітрескі (Валенсія), Посо (Карміотісса), Паскуаль (Атлетико Мадрид Б), Крешпу (Фенербахче, завершення оренди), К.Перес (Вальядолід, завершення оренди), Морро (Візела, оренда).

Гравці Райо Вальєкано, фото: ФК Райо Вальєкано

Масштабної трансферної кампанії не проводили. Втратили основного воротаря Дімітрескі, а замінив його вчорашній резервіст Карденас (як варіант – орендований аргентинець Баталья, якого Рівер раніше вже віддавав у Іспанію – в Гранаду). Спершу розвантажили зарплатну відомість, списавши зіркового, але вже не результативного Радамаеля Фалькао, а потім запросили його співвітчизника Хамеса Родрігеса, який останнім часом дедалі більше нагадував збитого льотчика. 

Якими будуть в цьому сезоні

Намагатимуться грати в прагматичний футбол, який в Іспанії традиційно ніхто не любить. Якщо не вирішаться проблеми з результативністю, будуть очевидними претендентами на виліт. Не вилетять хіба що у випадку, якщо знайдеться хтось відверто гірший за них, як сталося в минулому сезоні.

Зірка

33-річний французький центрбек Флоріан Лежен прийшов минулого літа і одразу став ключовою фігурою команди. Має пристойний досвід на рівні Ла Ліги та АПЛ. 

Лас-Пальмас (Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія)

Місце в минулому сезоні – 16

Не без труднощів уникли вильоту, і також через те, що виявилися ще слабші конкуренти. Після цього їхній тренер пішов на підвищення – Гарсія Пімʼента цього літа очолив Севілью, а йому на заміну запросили Луїса Карріона з Овʼєдо. З точки зору статистики, не надто перевершили Райо Вальєкано – з забиванням голів були відверті проблеми. 

Трансферна кампанія – 5 з 10

Прийшли: М.Парк (Реал Кастілья, 2 млн.), Фустер (Альбасете, 1,5 млн.), Сіллесен (НЕК, 500 тис.), Маккена (Ноттінгем), Макбьорні (Шеффілд), Росада (Овʼєдо), Муньос (Леванте), Горкас (Локо Пловдив), Хіль (Андорра), Мата (Гетафе), Седрік (Вальядолід Б), Ф.Сільва (Вулвергемптон, оренда), Ессужо (Спортинг, оренда), Янузай (Севілья, оренда).

Пішли: Коко (Торіно, 7,5 млн.), Кардона (Вільярреал), Ель Хаддаді (Леганес), Ескандель (Овʼєдо), Курбело (Спортинг Х), Лемос (Овʼєдо), Мфулу (Депортиво), К.Еррера, дель Піно, Перроне (МанСіті, завершення оренди), Х.Араужо (Барселона, завершення оренди). 

5 балів – передусім за недешевий продаж Коко в Торіно і загалом за активність на ринку, судячи з кількості підписань. Щодо їхньої якості – є питання. За трансферами двох шотландців з досвідом АПЛ буде цікаво простежити на рівні Прімери. Макбьорні взагалі-то чимало забивав в Чемпіоншипі, а проблему з забивними гравцями клубу і потрібно було вирішити передусім. Оренди молодих португальських талантів Фабіу Сільви та Ессужо інтригують. 

Гравці Лас-Пальмас, фото: ФК Лас-Пальмас

Якими будуть в цьому сезоні

Поки що непросто передбачити, як позначиться на команді зміна тренера. Ймовірно, в клубі воліли би зберегти Пімʼєнту. Також залишається гострим питання атаки і результативності. Якщо новий ентренадор перелаштує команду на більш прагматичний футбол, що сприятиме меншій кількості пропущених, можуть без особливих нервів уникнути вильоту. Щоправда, загальна вартість складу «канарок» – 112 млн., за ними є ціла низка суперників, від яких відчутна прірва в цьому вимірі. 

Зірка

Минулого літа Лас-Пальмас придбав у Андорри вихованця Барси Міку Мармоля за 1,9 млн. За сезон його ціна зросла щонайменше до 15 мільйонів, а інтерес до нього приписують самому МанСіті. Це означає, що і скромніші клуби цілком можуть придивлятися до цього центрбека. Ймовірно, від його другого сезону на рівні Ла Ліги буде залежати доля 23-річного гравця, тож його мотивація має бути позамежна. 

Мальорка (Пальма-де-Майорка)

Місце в минулому сезоні – 15

Лідер попереднього розіграшу Ла Ліги за кількістю нічиїх (16). За кількістю поразок – взагалі девʼяті (14). Але так було за тренерства досвідченого мексиканця Хавʼєра Агірре, який у червні очолив збірну рідної країни. А замість нього прийшов Ягоба Аррасате – його вдалося буквально висмикнути в Осасуни, де він працював останні шість років, весь цей час доволі впевнено тримаючи памплонців у середині турнірної таблиці. 

Трансферна кампанія – 6 з 10

Прийшли: Мохіка (Вільярреал, 1,5 млн.), Р.Наварро (Реал Сосьєдад, 850 тис.), Асано (Бохум), Морей (Боруссія Д.), Шикінью (Вулвергемптон, оренда), В.Фернандес (Жирона, оренда). 

Пішли: Райкович (Іттіхад, 8 млн.), Д.Гонзалес (Краснодар, 4 млн.), Ндіайє (Вальядолід, 2 млн.), Баба (Альмерія), Настасіч (Леганес), Ж.Коста (Альбасете), Х.Гайя (Тенерифе), Радоньїч (Торіно, завершення оренди), Н.Відаль (Осасуна, завершення оренди). 

Не гналися за кількістю, підписали футболістів з досвідом топ-чемпіонатів, заробили на продажі трьох гравців 14 мільйонів євро, щоправда, провели угоду з російським клубом. 

Гравці Мальорки, фото: ФК Мальорка

Якими будуть в цьому сезоні

Запрошення тренера Аррасате – великий плюс клубу. Він дійсно вміє працювати з подібними середняками, тримаючи їх подалі від стресу через ймовірність понизитися в класі. У порівнянні з минулим сезоном, варто очікувати живішого футболу з більшою кількістю забитих та пропущених голів. 

Зірка

Підписання влітку 2022-го Ведада Мурікі у Лаціо за трохи більш ніж 8 мільйонів євро зробило цей трансфер найдорожчим в історії клубу з популярного острівного курорту. 15 голів у позаминулому сезоні дали зрозуміти, що гроші були витрачені не дарма. А от 7 голів у минулому мають змусити косовара додати в новому.

Севілья (Севілья)

Місце в минулому сезоні – 14

Боляче бачити донедавна максимально наближений до іспанських грандів клуб так низько у турнірній таблиці, а замість участі в Лізі чемпіонів та здобуття трофеїв Ліги Європи – боротьбу за збереження прописки в Прімері. Три доволі імениті тренери упродовж минулого сезону ситуацію не стабілізували. Тепер це намагатиметься зробити колишній ентренадор Барселони Б та Лас-Пальмаса Гарсія Пімʼента.

Трансферна кампанія – 6 з 10

Прийшли: Ажуме (Інтер, 4 млн.), П.Фернандес (Расинг, 4 млн.), Іхеаначо (Лестер), Ежуке (ЦСКА Москва), А.Фернандес (Уеска), Локонга (Арсенал, оренда), Барко (Брайтон, оренда), Сауль (Атлетико М, оренда).

Пішли: Ен-Несері (Фенербахче, 19,5 млн.), Акунья (Рівер Плейт, 1 млн.), Крус (Тенерифе, 300 тис.), О.Торрес (Монтеррей), Августінссон (Андерлехт), Ділейні (Копенгаген), О.Родрігес (Леганес), Ламела (АЕК Афіни), Дмітровіч (Леганес), Жордан (Алавес, оренда), Гаттоні (Рівер Плейт, оренда), Мір (Валенсія, оренда), Янузай (Лас-Пальмас, оренда), С.Рамос, М.Діас, Ганнібал (МЮ, завершення оренди), Веліс (Тоттенгем, завершення оренди), Сумаре (Лестер, завершення оренди). 

Гравці Севільї, фото: ФК Севілья

За списком ви бачите, що Севілья відчутно розвантажила склад і позбавилася баласту. Попрощалися з ексмадридістами – Серхіо Рамос та Маріано Діас пішли вільними агентами, непогано заробили на трансфері Ен-Несері, а на противагу викупили з Інтера раніше орендованого Ажуме, придбали доволі талановитого хоч і недосвідченого на рівні Прімери Пеке Фернандеса. А от навіщо підібрали нігерійця Ежуке, який належав московському ЦСКА, але з початку повномасштабної війни грав по орендах – не зрозуміло. 

Якими будуть в цьому сезоні

Трохи насторожує персона тренера – все ж таки Пімʼєнта не має за плечима здобуття путівок в єврокубки, але він вигравав з кантерою Барселони Юнацьку Лігу УЄФА, хоч і 6 років тому. За підбором виконавців Севілья має боротися за місце в зоні Ліги чемпіонів та щонайменше виходити в ЛЄ. 

Зірка

У команді чимало гідних імен, є достатньо футболістів з великим потенціалом. Хоча за іменем, статусністю та титулованістю, звісно ж, нумеро уно в Севільї це новоспечений чемпіон Європи Хесус Навас. Він дограє півроку і завершить карʼєру. 

Сельта (Віго)

Місце в минулому сезоні – 13

Іменитий Рафа Бенітес на початку минулого сезону, щоб не нудьгувати очолив Сельту, але справи йшли кепсько, тож його прибрали ще в березні. Далі команду вів Клаудіо Жіральдес, якому зараз лише 36, він – один з двох наймолодших тренерів цього сезону Ла Ліги, але вже 8 років працює в структурі Сельти з командами різних вікових категорій. Його Сельта грає у доволі розкутий атакувальний футбол з двома ЦФ або трьома форвардами. 

Трансферна кампанія – 5 з 10

Прийшли: У.Нуньєс (Атлетик, 7 млн. – придбали і залишили в оренді), М.Алонсо (Барселона), Б.Іглесіас (Бетіс, оренда), Моріба (РБ Лейпциг, оренда), Каррейра (Ельче, завершення оренди). 

Пішли: Ларсен (Вулвергемптон, оренда, 3 млн.), Тапіа (Леганес), Лобете (Малага), Фонтан (Арока), К.Васкес (Спортинг Х), Баеза (Насьонал), де Леон (Андорра), М.Санчес (Алавес, оренда), К.Перес (Хетафе, оренда), Дотор (Овʼєдо, оренда), М.Родрігес (Утрехт, оренда), Паленсія.

Гравці Сельти, фото: ФК Сельта

Відчутно розвантажили склад і не гналися за масовими закупками, зате викупили раніше орендованого у Атлетика центрбека Нуньєса за чималі 7 мільйонів, але він приєднається до команди в наступному сезоні. Втрата Ларсена, за оренду якого отримають 3 млн., це ніби-то і заробіток, але він був важливим гравцем у минулому сезоні, забив 13 голів. Щоправда, вибір на вістрі атаки все ж таки є. 

Якими будуть в цьому сезоні

Мають достатньо збалансований склад як для середняка Прімери. Мають відносно спокійно уникнути вильоту. 

Зірка

Усе ще Яго Аспас. Йому вже 37, але він і надалі в порядку. На старті нового сезону – 2 голи та 1 асист у двох турах підтверджують це. 

Гетафе (Гетафе)

Місце в минулому сезоні – 12

Тренер Хосе Бордалас два сезони поспіль приводить команду на одну і ту саму сходинку. Без феєрій, особливих нервів, з подекуди сенсаційними результатами за дуже скромного складу команди з точки зору загальної вартості. Обережність, прагматичність, організація гри і контратаки їхнє все. 

Трансферна кампанія – 4 з 10

Прийшли: Беррокал (Ейбар, 2,2 млн.), Федеріко (Реал Кастілья, 2 млн.), Летачек (Банік, 2 млн.), Д.Ріко (Реал Сосьєдад, 1,5 млн.), Сола (Реал Сосьєдад, 1,5 млн.), Уче (Сеута, 500 тис.), Йілідрім (Ренн, оренда), А.Родрігес (Реал М, оренда), К.Перес (Сельта, оренда).

Пішли: Е.Унал (Борнмут, 16,5 млн.), Г.Альварес (Аль-Кадсія, 12 млн.), Лосано (Сантос Лагуна, 2 млн.), Максимович (Панатінайкос), Мата (Лас-Пальмас), Поведа (Фаренсе), Абдуляль (Ботафого), Грінвуд (МЮ, завершення оренди), Кармона (Севілья, завершення оренди), Моріба (РБ Лейпциг, завершення оренди), Латаса (Реал Мадрид, завершення оренди), О.Родрігес (Севілья, завершення оренди).

Гравці Гетафе, фото: ФК Гетафе

Заробили пристойні гроші на продажі двох футболістів, причому Унал в минулому сезоні грав у Борнмуті в оренді, тож Гетафе спокійно прожило без нього, а от Гастон Альварес був важливою фігурою. До того ж ключові ролі відігравали Мейсон Грінвуд, оренда якого закінчилася, а викупити його не вдалося, та опорник Максимович, який пішов вільним агентом. 

Якими будуть в цьому сезоні

За вартістю складу це третя команда з кінця з невеликою перевагою над новачком Еспаньолом, тож за логікою мають вести відчайдушну боротьбу за порятунок. Але тренер Бордалас витискає максимум, тож і в цьому сезоні мають уникнути вильоту. Щоправда, з втратами одразу трьох ключових гравців йому буде не просто перелаштувати команду. 

Зірка

Борха Майораль вигравав Лігу чемпіонів з Реалом та Лігу конференцій з Ромою. Два роки тому Гетафе купило його за 10 мільйонів, а в минулому сезоні він забив 15 голів – більш ніж третину від загальної результативності команди (42).

Осасуна (Памплона)

Місце в минулому сезоні – 11

Одинадцята команда за вартістю складу посіла рівно своє місце в турнірній таблиці. Мали чималі проблеми в обороні (56 пропущених). 

Трансферна кампанія – 4 з 10

Прийшли: Бойомо (Вальядолід, 5 млн.), Бретонес (Овʼєдо, 2,8 млн.), Сарагоса (Баварія, оренда, 250 тис.), Н.Відаль (Мальорка, завершення оренди).

Пішли: Давід Гарсія (Аль-Райян, 8,75 млн.), Йолді (Кордова, оренда).

Дуже обережна кадрова політика клубу з обмалем угод. Продали ключового центрбека Гарсію. Заробили – це добре, але без нього буде непросто.

Гравці Осасуни, фото: ФК Осасуна

Якими будуть в цьому сезоні

Загалом це специфічна команда, в складі якої зараз є лише один легіонер і решта іспанці. Без тренера Ягоби Аррасате буде дуже важко. Певною мірою, саме він тримав загалом доволі скромну за іменами Осасуну на плаву. Його наступник Вісенте Морено – тренер з розряду «піднятися з Сегунди». Скоріш за все, будуть серед претендентів на виліт. Пониження в класі мають уникнути, але спокою, ймовірно, не матимуть і фінішують десь неподалік зони вильоту. 

Зірка

Єдиний легіонер команди хорват Анте Будімір в минулому сезоні забив 17 голів у Ла Лізі, що є більш ніж третиною від загальної результативності Осасуни в чемпіонаті (45).

Алавес (Віторія-Гастеїс)

Місце в минулому сезоні – 10

Після повернення з Сегунди були доволі міцним середняком. Така висока позиція була всупереч загалом недорогому складу. Значною мірою це доробок тренера Луїса Гарсії Пласи

Трансферна кампанія – 5 з 10

Прийшли: Т.Мартінес (Порту, 2 млн.), Конечни (Годой Крус, 2 млн.), С.Моуріньо (Атлетико М, 2 млн.), Новоа (РБ Лейпциг, 1,5 млн.), Стоїчков (Ейбар, 1 млн.), Вільялібре (Атлетик, 1 млн.), М.Діарра (Тулуза), М.Санчес (Сельта, оренда), Ромеро (Мілан, оренда), Жордан (Свілья, оренда), К.Мартін (Атлетико М, оренда).

Пішли: Х.Лопес (Реал Сосьєдад, 6,5 млн.), Дуарте (Пумас, 4 млн.), де ла Фуенте (Леганес, 2 млн.), Ріоха (Валенсія, 1,2 млн.), Горосабель (Атлетик), Алакін (Ейбар), Годой (Ельденсе), Бальбоа (Алмере Сіті), Парада (Мірандес, оренда), Омородьон (Атлетико М, завершення оренди), Марін (Реал М, завершення оренди), Сола (Реал Сосьєдад, завершення оренди), Д.Сімеоне (Атлетико М, завершення оренди), Хаджі (Рейнджерс, завершення оренди). 

Гравці Алавеса, фото: ФК Алавес

Трохи підзаробили грошенят, когось дозволили собі придбати – відносно непогано, як для загалом скромного клубу. Важлива втрата – форвард Омородьон. Він прийшов минулого літа на правах оренди з оціночною вартістю від Transfermarkt в 200 тисяч євро, але за сезон в Алавесі, коли він забив 8 голів, вони зросла до космічних 35 мільйонів. Щоправда, правовласник Атлетико продав його за 15 млн. в Порту. Без нього і загалом не дуже результативна команда матиме ще більше проблем з забитими голами. 

Якими будуть в цьому сезоні

Вестимуть боротьбу за збереження прописки. Зробити це буде непросто, навіть попри якісну тренерську роботу Луїса Гарсії. Не вилетять, якщо зможуть бути кращими за більш очевидних андердогів, хоча йтимуть серед них до кінця сезону. Але надто не дивуйтеся, якщо з 10-го місця минулого сезону вони в підсумку опиняться в зоні вильоту або поруч. 

Зірка

Гучних імен або відвертих тащерів нема. 24-річний опорник Антоніо Бланко є вихованцем Реала, якісним виконавцем і тим, хто з часом може перейти в клуб вищого рівня за непогані для Алавеса гроші. 

Валенсія (Валенсія)

Місце в минулому сезоні – 9

Мають шостий за вартістю склад, але особливо не претендували на єврокубки та фінішували далеченько від цієї зони. Навряд чи можна занести той сезон їм в актив. 

Трансферна кампанія – 3 з 10

Прийшли: Ріоха (Алавес, 1,2 млн.), Д.Гомес (Леванте, 150 тис., оренда), Дімітревські (Райо Вальєкано), Валера (Атлетико М), Барренечеа (Астон Вілла, оренда), Кауфріе (Клермон, оренда), Мір (Севілья, оренда).

Пішли: Мамардашвілі (Ліверпуль, 35 млн., залишається в оренді), Джемерт (Вальядолід, оренда), Озакар (Вальядолід, оренда), Марі (Сарагоса, оренда), У.Гонзалес (Картахена, оренда), К.Ріверо (Альбасете), Яремчук (завершення оренди), Кастільєхо. 

Вкрай слабка, дуже пасивна кадрова політика. Але на щось більш активне у клубу немає грошей, це було зрозуміло й із заяв щодо неспроможності викупити Романа Яремчука. У минулому сезоні були проблеми з результативністю (лише 40 голів), але підсилення лінії атаки не відбулося. 

Гравці Валенсії, фото: ФК Валенсія

Якими будуть в цьому сезоні

Посудіть самі, якщо шоста команда за вартістю складу фінішує на девʼятому місці! Бетіс, який коштує менше, здобуває путівку в Лігу конференцій, а також «дешевша» Жирона – навіть у Лігу чемпіонів, то зрозуміло, що щось у Валенсії йде не так. Однак нічого не міняється. Тренер Рубен Бараха, який був легендарним гравцем у її складі, залишається тренувати, навіть точкових трансферів нема. За логікою – мають боротися за бодай якісь єврокубки. За очікуванням – продовжать регрес і в кращому випадку фінішують на 9-10 місці, хоча не дивуйтеся, якщо й нижче. Але на виліт не йтимуть. Тим не менш сумнівно, що Бараха допрацює до кінця сезону. 

Зірка

Неймовірний грузинський голкіпер Георгій Мамардашвілі, який феєрить у матчах Валенсії та своєї збірної, зокрема, робив це на Євро. Саме цього літа його за 35 мільйонів євро викупив Ліверпуль, але залишив у Валенсії на правах оренди до кінця сезону. 

Вільярреал (Вільярреал)

Місце в минулому сезоні – 8 

Стали найбільш видовищною командою Ла Ліги, адже в матчах за їхньої участі було забито 130 голів (65 – 65). Починали з Кіке Сетьєном, мали неймовірний провал, який не виправив ані Пачета, який попрацював кілька місяців, ані Мігель Анхель Тена, який попрацював кілька днів. Не одразу, але справи відчутно налагодив аж у другій частині сезону Марселіно, який прийшов у середині листопада. Якщо у 20 турах жовта субмарина зазнала 11 поразок, то у наступних 18 – лише дві. І це справа рук добре відомого для цієї команди ентренадора.

Трансферна кампанія – 7 з 10

Прийшли: Л.Кошта (Тулуза, 18 млн.), Баррі (Базель, 14 млн.), Л.Жуніор (Фамалікан, 12 млн.), Камбвала (МЮ, 10 млн.), А.Перес (Бетіс, 4 млн.), Конде (Леганес, 4 млн.), Пепе (Трабзонспор), П.Гуйє (Марсель), Кардона (Лас Пальмас), Ж.Бернат (ПСЖ, оренда). 

Пішли: Серлот (Атлетико М, 32,5 млн.), Йоргенсен (Челсі, 24,5 млн.), Бен Діас (Саутгемптон, 8,3 млн.), Куенка (Фулгем, 6,7 млн.), Мохіка (Мальорка, 1,5 млн.), Хассан (Овʼєдо, 1,5 млн.), Данжума (Жирона, оренда), Б.Траоре (Аякс), Манді (Лілль), А.Морено (Комо), Моралес (Леванте), Трігерос (Гранада), Рейна (Комо), Альтіміра (Леганес), К.Ромеро (Еспаньол), Капу, Коклен, Гедеш (Вулвергептон, завершення оренди), Москера (Вулвергептон, завершення оренди). 

Продали ключового форварда Серлота, який боровся з Довбиком за трофей Пічічі, а також основного воротаря Йоргенсена (на його місце придбаний Луїс Жуніор). Заробили на цьому непогані гроші і загалом навряд чи аж надто постраждають від цих втрат. Доволі активно продавали і купували. Особливо цікаво буде подивитися за новачками Коштою, Баррі та Камбвалою. А ще Ніколя Пепе та Папе Гуйє, які намагатимуться реанімувати свої карʼєри. 

Гравці Вільярреала, фото: ФК Вільярреал

До того ж Вільярреал непогано розвантажив склад, позбувшись зайвих гравців. 

Якими будуть в цьому сезоні

Можуть стати наступною Жироною, яка з відносно скромним бюджетом і кадрами пробилася в Лігу чемпіонів. Або просто будуть самими собою часів першого пришестя Марселіно. Щонайменше – отримають путівку в єврокубки, але спробують зазіхнути саме на ЛЧ. 

Зірка

Алекс Баена за оцінками (40 млн.) коштує як пʼята частина від загальної вартості складу Вільярреала. У минулому сезоні видав 14 асистів у Ла Лізі. Йому 23, він відчутно прогресує та перебуває на радарах топ-клубів з різних ліг. 

Бетіс (Севілья)

Місце в минулому сезоні – 7

Кривдник Кривбасу в кваліфікації Ліги конференцій з-поміж усіх єврокубкових представників Іспанії дійсно був найгіршим – і за очками, і за кількістю забитих, і за кількістю пропущених. Хоча загалом команда Пеллегріні демонструвала доволі впевнену гру – на більше не заслужила, тож точно фінішувала на своєму місці. 

Трансферна кампанія – 7 з 10

Прийшли: Рока (Лідс, 4,5 млн.), Ло Челсо (4 млн.), Перро (Саутгемптон, 3,5 млн.), Д.Льоренте (Лідс, 3,25 млн.), Лосада (Расинг Феррол, 1,8 млн.), Натан (Наполі, 1 млн., оренда), Р.Родрігес (Мілан), Адріан (Ліверпуль), В.Роке (Барселона, оренда).

Пішли: Ріад (Кристал Пелас, 15 млн.), Абнер (Ліон, 8 млн.), Фекір (Аль-Джазіра, 5 млн.), Пеццелья (Рівер Плейт, 4,5 млн.), А.Перес (Вільярреал, 4 млн.), В.Жозе (Спартак, 2 млн.), Р.Гозалес (НЕК, 1,2 млн.), Х.Крус (Леганес, 1 млн.), Г.Родрігес (Вест Гем), Х.Міранда (Болонья), Б.Іглесіас (Сельта, оренда), К.Браво, (завершив карʼєру), Папастатопулос (завершив карʼєру). 

Гравці Бетіса, фото: ФК Бетіс

Позбавилися баласту, заробили на перепродажі Ріада, отримали трохи грошей на трансферах вікових гравців – на противагу підписали безкоштовно кількох іменитих ветеранів на зразок Рікардо Родрігеса, Адріана та Льоренте, орендували талановитих бразильців Натана у Наполі та Віктора Роке у Барселони. Ясна річ, що тут не фігурують якісь топ-трансфери, але як для рівня Бетіса їхня літня кадрова кампанія заслуговує дійсно на високу оцінку. Хоча солідну заміну важливому лівому вінгеру Айозе Пересу все ж таки не знайшли. 

Якими будуть в цьому сезоні

Персона тренера та кадровий потенціал дозволять їм претендувати на вищу позицію, аніж місце в зоні Ліги конференцій. Щонайменше – мають знову отримати путівку туди, але цілком реально, що й поборються за більш престижні євротурніри. 

Зірка

5-разовий переможець Ліги чемпіонів у складі Реалу Іско, звісно, не молодшає, але 9 голів та 7 асистів у минулому сезоні організував. 

Реал Сосьєдад (Сан-Себастьян)

Місце в минулому сезоні – 6

За вартістю складу Реал Сосьєдад наразі – четверта команда Ла Ліги, тож їхня шоста позиція в минулому сезоні з відвертим відставанням від тих, хто фінішував вище – навіть і не дуже вдалий виступ. Тим не менш ентренадор Альгуасіль вже сьомий рік керує цією командою.

Трансферна кампанія – 7 з 10

Прийшли: Оскарссон (Копенгаген, 20 млн.), Сучич (РБ Зальцбург, 10 млн.), С.Гомес (МанСіті, 10 млн.), Х.Лопес (Алавес, 6,5 млн.), Агер (Вест Гем, оренда). 

Пішли: Ле Норман (Атлетико М, 34,5 млн.), Меріно (Арсенал, 32 млн.), Ріко (Гетафе, 1,5 млн.), Сола (Гетафе, 1 млн.), Р.Наварро (Мальорка, 850 тис.), Р.Лопес (Леганес), Меркеланс (Ейбар), Тірні (Арсенал, завершення оренди), Галан (Атлетико М, завершення оренди), А.Сільва (завершення оренди). 

Заробили солідні гроші від продажу чемпіонів Європи Меріно та Ле Нормана, а на противагу підписали талановиту молодь з Європи. Сучич має замінити Ле Нормана, а 20-річний форвард Оскарссон обіцяє феєрити в нападі і стати кимось подібним до Холланда. Щоправда, прямої заміни Меріно не знайшли. Але найголовніше – змогли зберегти абсолютну більшість своїх провідних футболістів та точково підсилилися дійсно талановитою молоддю. 

Гравці Реал Сосьєдад, фото: ФК Реал Сосьєдад

Якими будуть в цьому сезоні

Команда має показувати більш зрілий футбол. Грати більш амбіційно та зухвало з грандами, здобувати очки з собі подібними та стабільніше перемагати із слабшими. Все ж таки, в Прімері є дві команди, які за вартістю складу ледве не в 10 разів дешевші за Реал Сосьєдад і ще дійсно багато з великою різницею в ціні. Не потрапляння в топ-4 можна буде оцінити як не надто успішний виступ. Відчутне відставання за очками від зони ЛЧ – як невдачу. Місця нижче пʼятого – як провал.

Зірка

Їх тут чимало. Реміро, Субіменді та Ойарсабаль – новоспечені чемпіони Європи у складі збірної Іспанії. Японець Кубо набирає оберти і може перетворитися на топового хава. 

Атлетик (Більбао)

Місце в минулому сезоні – 5

Ще одна чудова команда з Країни басків, яка традиційно зібрана з місцевих виконавців або гравців більшою чи меншою мірою дотичних до регіону. Мали найкращу оборону після чемпіона Реала (37 пропущених) та найкращу атаку з-поміж 15 команд, що фінішували нижче. 

Трансферна кампанія – 7 з 10

Прийшли: Альваро Джало (Брага, 15 млн.), Горосабель (Алавес).

Пішли: У.Нуньєс (Сельта, 7 млн., але залишився в оренді), Вільялібре (Алавес, 1 млн.), де Альбеніс (Спартак, 500 тис.), Д.Гарсія (Олімпіакос), Морсільо (Альбасете), Артола (Культурал Леонеса).

Зберегли усіх своїх лідерів – Ніко та Іньякі Вільямса, Унаї Сімона, Сансета та інших. Витратили немалі 15 мільйонів за Джало, який став третім найдорожчим трансфером в історії клубу. Він народився в Мадриді в родині виходців з Гвінеї-Бісау, але дитинство провів у Більбао, тож вважається своїм. У минулому сезоні видав 8+5 у Бразі і є потенційною заміною Ніко Вільямса. По суті, до його продажу клуб підготувався заздалегідь – а те, що вона не відбулася цього літа, додає потужності команді на осінню частину сезону. 

Гравці Атлетика, фото: ФК Атлетик

Якими будуть в цьому сезоні

У теорії спробують поборотися за Лігу чемпіонів та стати новою четвертою силою Ла Ліги. Але конкуруватимуть за це з Реал Сосьєдадом, Вільярреалом, Бетісом, Севільєю і тією-таки Жироною. Мають фінішувати не нижче шостого місця. Тренер Ернесто Вальверде доводить, що в Атлетику він точно на своєму місці і з цією командою вони можуть бути грізними. 

Зірка

Чемпіони Європи у складі збірної Іспанії Ніко Вільямс та Унаї Сімон. Велика удача клуба, що вони все ще можуть тримати їх у себе, адже претендентів з великими грошима чимало. Атлетик особливо за трансферним зиском не женеться, а от футболістам стримуватися від спокуси важче. Значить, в клубі знають, як переконати їх залишитися.

Атлетико (Мадрид)

Місце в минулому сезоні – 4

Не здобули чемпіонство і не виграли Лігу чемпіонів, а значить – сезон для них вийшов невдалим. 2-га, 3-тя чи 4-та сходинка Прімери – в даному випадку це вже не принципово. 

Трансферна кампанія – 9 з 10 

Прийшли: Х.Альварес (МанСіті, 75 млн.), Галлагер (Челсі, 42 млн.), Ле Норман (Реал Сосьєдад, 34,5 млн.), Серлот (Вільярреал, 32 млн.), Муссо (Атлетико, оренда, 1,5 млн.), Лангле (Барселона, оренда). 

Пішли: Фелікс (Челсі, 52, млн.), Омородіон (Порту, 15 млн.), Мората (Мілан, 13 млн.), Суюнджу (Фенербахче, 8,5 млн.), Вермеен (РБ Лейпциг, 3 млн.), Моуріньо (Алавес, 2 млн.), Молдован (Сассуоло, оренда, 400 тис.), Савіч (Трабзонспор), Пауліста (Бешикташ), Валера (Валенсія), Сауль (Севілья, оренда), Ермосо, Вітоло, Депай.

«Матрацники» провели розкішне трансферне літо. Купили чинного чемпіона світу і дійсно класного форварда Хуліана Альвареса, який в МанСіті був під Голландом, а у Сімеоне стане основним, а ще другого бомбардира Прімери минулого сезону Серлота. Це на заміну Мораті та Депаю, якого взагалі відпустили безкоштовно. 

Гравці Атлетико, фото: ФК Атлетико

Підсилили центр оборони чемпіоном Європи Ле Норманом не за всі гроші світу та туди ж орендували у Барси Лангле. А ще – розвантажили склад, позбувшись вже не потрібного списку, який йде вище, починаючи з Савіча. Обмін Фелікса на Галаггера з доплатою від Челсі поки що викликає питання – португалець їм особливо був ні до чого, але чи потрібен цей англієць? 

Якими будуть в цьому сезоні

Мрія Сімеоне багато років залишається незмінною – трофей Ліги чемпіонів з Атлетико. Якщо і цього року його здобути не вийде та не буде «заохочувального чемпіонства» Ла Ліги сезон можна буде вважати провальним. 

Зірка

У минулому сезоні це були Грізманн та Мората. В новому – придбаний діамант Хуліан Альварес. А взагалі головна зірка цієї команди вже багато років Дієго Пабло Сімеоне на прізвисько Ель Чоло.

Жирона (Жирона)

Місце в минулому сезоні – 3

Абсолютна сенсація Іспанії і одна з таких в європейському футболі. Ентренадор Мічел збудував команду-зірку без футболістів-зірок. Вона грала у класний футбол, заслужено фінішувала на третьому місці, вперше в історії не лише потрапивши у єврокубки, а одразу в Лігу чемпіонів. А її форвард (він же наш Артем Довбик) став найкращим бомбардиром Прімери.

Трансферна кампанія – 3 з 10 

Прийшли: Аспрілья (Вотфорд, 18 млн.), А.Руїс (Брага, 9 млн.), Крейчі (8 млн.), Мійовскі (Абердін, 4,9 млн.), Франсес (Сарагоса, 3,5 млн.), ван де Беек (500 тис.), Місехой (Йонг Аякс), Хіль (Тоттенгем, оренда), Данжума (Вільярреал, оренда), П.Лопес (Марсель, оренда), Ромеу (Барселона, оренда). 

Пішли: Довбик (Рома, 30,5 млн.), А.Гарсія (Байєр, 18 млн.), Альмена (Аль-Кадасія, 5 млн.), П.Віктор (Барселона, 2,7 млн.), Кальєнс (АЕК, 300 тис.), Г.Мартінес (Брага), Т.Вілья (Ейбар), Вальєхо (Расинг Ферроль), А.Ортіс (Шльонськ), Сала (Кордова), Савіньо (Труа, завершення оренди), Коуту (МанСіті, завершення оренди), Е.Гарсія (Барселона, завершення оренди), Торре (Барселона, завершення оренди).

Зазвичай, якщо команда стрибнула високо і клуб готовий до цього та прагне продовжити розвиток, керівництво робить підсилення і вони щонайменше залишаються на рівні, куди несподівано застрибнули. У цьому ж випадку Жирона не лише не змогла підсилитися, а й втратила чималу кількість провідних футболістів. 

Гравці Жирони, фото: ФК Жирона

Мова не лише про вигідний трансфер Довбика та продаж Алейша Гарсію. Не було шансів залишити й орендованих Савіо та Коуту. Враховуючи скромні фінансові можливості клубу, це було цілком очікувано. Погодьтеся, сумарно занадто багато втрат. Тим більше, вхідна селекція видається не лише не рівня топовим клубам Іспанії, а більше схожа на хаотичну селекцію команд зі, скажімо так, верхівки другої частини турнірної таблиці.

Якими будуть в цьому сезоні

Кусатимуться. На старому багажі і враховуючи тренерську силу Мічела не будуть простим суперником ані в чемпіонаті, ані в ЛЧ. Але міці на якісь звершення не вистачить. В кращому випадку отримають путівку в скромніший євротурнір, але цілком можуть пролетіти й повз них. 

Зірка

Наразі є дві Жирони – з Віктором Циганковим і без. Технічний український вінгер залишається чи не найбільш яскравою зіркою команди і після повернення з лазарету це відразу ж довів. Якби цього літа справдилися чутки про Фулгем або Баварію, ще важче було б Жироні в історичному для себе сезоні витягнути одночасно і Лігу чемпіонів, і домашні турніри.

Барселона (Барселона)

Місце в минулому сезоні – 2

Чемпіонство програли без шансів з відставанням на 10 очок. З ЛЧ вилетіли в чвертьфіналі. Висновки логічні, наслідки – розставання з тренером Хаві після трирічної співпраці, хоча ніби-то планували залишити його.

Трансферна кампанія – 5 з 10

Прийшли: Ольмо (55 млн.), П.Віктор (Жирона, 2,7 млн.), Фаті (Брайтон, завершення оренди), Е.Гарсія (Жирона, завершення оренди).

Пішли: Файє (Ренн, 10,3 млн.), Х.Араужо (Борнмут, 10 млн.), Ріяд (Бетіс, 9 млн.), Гуї (Челсі, 6 млн.), Педрола (Сампдорія, 3 млн.), Дест (ПСВ, вільний агент), Гюндоган (МанСіті, вільний агент), С.Роберто (Комо, вільний агент), М.Алонсо (Сельта, вільний агент), В.Роке )Бетіс, оренда), Лангле (Атлетико М, оренда), Ромеу (Жирона, оренда), Канселу (МанСіті, завершення оренди). 

З труднощами, але зуміли придбати та заявити Дані Ольмо – це великий плюс. Серед інших плюсів – заробили трохи грошенят (36,3 млн.). продавши гравців, які були на контракті, але не перебували в першій команді та частково позбулися не потрібних футболістів. Але втрата Гюндогана, ще й безкоштовно – це мінус. Як і те, що солідного підсилення не відбулося. Бо нема грошей. Надзвичайно талановита молодь – це, звісно, дуже добре, але ще не факт, що заграють усі. Але точкове підсилення для боротьби за трофеї все ж таки потрібно. І одного Ольмо замало. 

Гравці Барселони, фото: ФК Барселона

Якими будуть в цьому сезоні

Поки що важко передбачити. Запрошення німця Гансі Фліка – це, звісно, цікаво. Але ж він не чаклун. Ймовірно, відбуватиметься певна перебудова, через це можливі відверті ляпи і неочікувані втрати очок. Якщо вдасться виграти Прімеру – це буде шаленим досягненням як для такої ситуації. Проте віриться слабко. А про успіх в єврокубках взагалі мови не йде. 

Зірка 

Після Євро-2024, звісно, це Ламін Ямаль. Беззаперечно, неймовірно талановитий хлопець, «новий Мессі», але таких у Барселони було вже чимало і далеко не всі з них взагалі розкрилися, не кажучи вже про наближення до рівня Лео. Ямаль має перевершити їх. 

Реал (Мадрид)

Місце в минулому сезоні – 1

Абсолютний топ – чемпіонство та трофей ЛЧ говорять самі про себе. 

Трансферна кампанія – 7 з 10

Прийшли: Ендрік (Палмейрас, 47,5 млн.), Мбаппе (ПСЖ, вільний агент), Вальєхо (Гранада, повернення з оренди).

Пішли: Р.Марін (Наполі, 12 млн.), Латаса (Вальядолід, 2,5 млн.), Хоселу (Аль-Гарафа, 1,5 млн.), Начо (Аль-Кадасія), Кроос (завершив карʼєру), Кепа (Челсі, завершення оренди).

Підписання вільним агентом суперзірки сучасності Мбаппе – це круто, дорогий трансфер дуже талановитого Ендріка, якому вистачило чотирьох хвилин перебування на полі для дебютного голу в Ла Лізі – також. Але центр оборони потребує підсилення і омолодження. Епопея з Луніним теж так собі як для топ-клубу. Заміну Кроосу, здається, навіть не шукали. Все це виглядає самовпевненістю керівництва на зразок якщо минулого року виграли все, то і цього так зробимо. Але по суті зірок додалося лише в атаку, де і так проблем не було.

Гравці Реалу, фото: ФК Реал

Якими будуть в цьому сезоні

У теорії – дуже потужними. У чемпіонаті саме вони є беззаперечними фаворитами на титул. Але чи вистачить запасу міцності, щоб боротися і за цей трофей, і за трофей ЛЧ – вже питання. За відчуттям – не вистачить, зокрема і через специфіку трансферної кампанії.

Зірка 

Куди не плюнь – всюди зірка. Номер один, звісно, це Віні Жуніор. За статусом до нього приєднався Кілліан Мбаппе, але це ще належить підтвердити дійсно видатним результатом у новому сезоні. 

❗До речі, сайт Спорт-Експрес проводить конкурси прогнозів усіх провідних чемпіонатів Європпи, УПЛ і не тільки👈

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн